Mason Greenwood tecavüz ve şiddetle suçlanıyor... Ülke ayaklandı: 'Sığ, tembel ve ikiyüzlü...'

Manchester United İngiltere Premier Lig
Mason Greenwood tecavüz ve şiddetle suçlanıyor... Ülke ayaklandı: 'Sığ, tembel ve ikiyüzlü...'

Macnhester United'ın genç yıldızı Mason Greenwood kız arkadaşına şiddet uyguladığı ve tecavüz ettiği iddiasıyla gözaltına alındı. Kulüp 20 yaşındaki oyuncuyu süresiz kadro dışı bırakırken kaynaklar Greenwood'un sorunlarını bir bir hatırlatıyor. Yazarlar ise futbolun iki yüzlü tavrına dikkat çekiyor.

Pazar sabah saatlerinde sosyal medya bir dizi şoke eden fotoğraf, video ve ses kaydı ile çalkalanmaktaydı. Manchester United'ın genç yıldızı Mason Greenwood'un kız arkadaşı, genç futbolcunun kendisine şiddet uyguladığını ve tecavüz ettiğini iddia ediyordu. Tüyler ürperten olay gündemi sarsarken beklenen açıklama geldi.

Manchester polisi yaptığı açıklamada sosyal medyada yayınlanan içeriklerden haberdar olduklarını belirtiyordu ve Greenwood'un ismi geçirilmeden şu ifadelere yer veriliyordu:

“20'li yaşlarında bir erkek, tecavüz ve şiddet şüphesiyle gözaltına alındı.”

Açıklamanın ardından gözler Manchester United'a çevrilirken Kırmızı Şeytanlar, 20 yaşındaki futbolcunun süresiz kadro dışı bırakıldığını duyurdu. Şiddetin hiçbir türünü tasvip etmediklerini vurgulayan kulüp konuya dair “gerçekler ortaya çıkana kadar” başka bir yorumda bulunmayacak.

PARLAK BİR BAŞLANGIÇ...

Manchester United'ın parlak genç jenerasyonunun çok özel olarak lanse edilen isimlerinden biriydi Greenwood. Kulübün altyapısından çıkan genç isim A takım formasını Mart 2019'da giymeye başladı ve Şubat 2021'de 4 yıllık yeni bir sözleşmeye imza attı. Greenwood, United formasıyla çıktığı 129 maçta 35 gol attı, 12 de asist kaydetti.

Mason Greenwood tecavüz ve şiddetle suçlanıyor... Ülke ayaklandı: 'Sığ, tembel ve ikiyüzlü...' - Resim : 1
Soruşturmanın sonucuna göre Greenwood'un Transfermarkt tarafından belirlenen 50 milyon Euro'luk piyasa değerinin nasıl bir değişim göstereceği merak konusu. Grafik Haberglobal.com.tr

Gelişmeleri yakından takip eden Daily Mail, kulübün online mağazasından genç oyuncunun ürünlerini çıkardığını aktardı. Mail ayrıca kulübün içinden bazı kaynaklardan aldığı bir bilgiyi de paylaştı:

“Son zamanlarda ego problemlerine dair endişelerimiz vardı...”

Covid-19 sürecinde verdiği partilerle gündeme gelen genç oyuncu milli takım kampında bir başka İngiliz genç yıldız Phil Foden ile kaldıkları otel odasına gizlice iki kadın sokmuşlardı. Bunun ortaya çıkmasıyla ikili kamptan gönderilirken Greenwood, henüz 1 kez giydiği milli forma altında da gündem oldu. Euro 2020 öncesinde Gareth Southgate'e “Oynayacaksam kadroya çağır hocam” demiş ve haliyle kadro dışı kalmıştı.

Cristiano Ronaldo'nun United'a dönüşünde “Şimdiki gençler eleştiri kabul etmiyor” diyerek kastettiği kişinin Greenwood olduğu o zamanlarda da yazılmıştı.

Tam kapanma döneminde 5-6 kez Airbnb'den kiraladığı evde partiler verdiği de ortaya çıkan Greenwood'un problemli durumunu şimdi gündeme getirmenin ve kendisine yöneltilen tüyler ürperten suçla zaman zaman yaptığı disiplinsizlikleri aynı kefeye koymak da yanlış olacaktır.

FUTBOL KADINLARI UMURSAMIYOR

The Athletic'te konuya dair bir makale kaleme alan Laura Williamson, futbolun kadınları hiçbir şekilde umursamadığını öne sürüyor. Geçmişten örnekler verilerek yapılan bu tarz kıyaslamaların, yöneltilen bu korkunç iddianın da spor-magazin sepetinin içine atılmasına sebebiyet vereceğinin farkında olan Williamson şu detayı vurguluyor:

“Manchester United, Greenwood'a haftalık 100 bin sterlinlik maaşını ödemeye devam edecek. United'dan aksini gösteren bir şey çıkmadı. Futbol dünyası dışında hangi dünyada bu kabul edilebilir? Hayatın başka hangi alanında özellikle de bu kadar halkın gözü önünde yaşanan bir hayatta, bu tür korkunç suçlarla suçlanıp soruşturma sırasında açığa alınmamak mümkün mü?”

Mason Greenwood tecavüz ve şiddetle suçlanıyor... Ülke ayaklandı: 'Sığ, tembel ve ikiyüzlü...' - Resim : 2

Ünlü İngiliz gazeteci Amanda Platell de Daily Mail için konuya dair bir yazı kaleme aldı. Platell, “genç oyuncunun suçu ispatlanana kadar suçsuz olduğunu” vurgularken bu gelişmenin futbolda #MeToo akımına dönüşebileceğini ifade ediyor.

PLATELL HATIRLATIYOR: GIGGS, ROONEY, WALKER...

Sadece İngiliz futbolundan örnekler sıralayan Platell; Kyle Walker'ın pandemide verdiği seks partisini, Ryan Giggs'in sevgilisine şiddet uygulamasını ve baldızıyla birlikte olmasını, Wayne Rooney'nin hamile eşini aldatmasını, Paul Gascoigne'in eşine kafa atmasını ve parmağını kırmasını hatırlatıyor...

Platell şöyle noktalıyor:

“Acı veren, futbolun 'ilerici' değerler hakkında her zamankinden daha yüksek sesler çıkardığı bu dönemde sorunun daha da kötüleşmesi ne ironik! Gökkuşağı renkli bağcıklar, maç öncesi (ırkçılığa karşı) 'diz çökme' pandomimi çok sığ, tembel ve ikiyüzlü bir erdem sinyali gibi görünüyor.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Daily Mail (Will this be football's #MeToo moment?), The Athletic (Manchester United’s handling of Greenwood arrest is a reminder that football doesn’t care about women), BBC

Kaynak: Web Özel

Mason Greenwood