Liverpool neden çöktü?

Liverpool İngiltere Premier Lig
Liverpool neden çöktü?
Napoli karşısındaki kötü oyuna Liverpool'lu Curtis Jones'un tepkisi böyle oldu. Fotoğraf: Reuters

Premier Lig'in en iddialı takımlarından Liverpool'da bu sezon işler istendiği gibi gitmiyor. Sezon başı yorucu bir Uzakdoğu turu yapan Kırmızılılar ileride Mane'nin eksikliğini de hissetmekte.

İngiltere futbolunda Manchester City’li yıllar yaşanıyor. United’da Sir Alex Ferguson’ın emekli olmasının ardından sportif anlamda bir türlü istenen başarı gelmezken, Körfez sermayesinin aktığı Manchester City ligi domine etti. 2014 yılından bu yana Manchester City beş kez, Liverpool, Chelsea ve Leicester City de birer kez şampiyon oldu.

Son yıllarda sıralamada Manchester City’yi en fazla zorlayan takım ise Liverpool oldu. Kafa kafaya giden yarışlardan sonra Merseyside ekibi müzesine götürdüğü Şampiyonlar Ligi kupası ile City’e nazire yapmasını bildi. Aynı zamanda 2017-2018, 2018-2019 ve 2020-2021 sezonlarında takım Şampiyonlar Ligi finaline de çıkmayı başardı.

Bugün ise Liverpool’un üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Geçen sezon 92 puan ile şampiyonluğu City karşısında bir puan farkla kaybeden Liverpool bu sezona oldukça iddialı ve takviyeler ile hazırlandı. Ligin 13. haftası geride bırakıldığında ise alınabilecek 36 puanın (bir maç bay geçtiler) sadece 16’sını alabildikleri görülüyor.

Liverpool neden çöktü? - Resim : 1
Liverpool'un hocası Klopp'un taraftar nazarında kredisi yüksek. Fotoğraf: Reuters

'MAAŞIMA GÖRE BU SORUNU ÇÖZMELİYİM'

Teknik direktör Jürgen Klopp sorumluluğu üstüne alıyor. Son basın toplantısında, “Maaşıma tekrar baktım ki bu iyi bir maaş, sorunları çözmem gerektiğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu. Ligde oynadığı son beş maçın üçünü kaybeden Liverpool, 23 gol attı, kalesinde 15 gol gördü.

Klopp ve yardımcısı Pep Lijnders sezon öncesi kamplarına trambolin ismini veriyor. Tramboline ne kadar sert basarlarsa sezon içerisinde o kadar yukarı sıçrayacaklarını düşünüyorlar. Geçen sezon pandemi sınırlamaları yüzünden deniz aşırı, uzun yolculuklar içeren turları askıya almışlardı, Fransa ve Avusturya’da geçirdikleri dört haftalık kamp dönemi ise takımı Şampiyonlar Ligi finaline taşımıştı.

2022-2023 sezonunun başında ise Şampiyonlar Ligi ve Community Shiled finallerinden sonra Uzakdoğu turuna çıktılar. Asya turunda Diego Jota ve Oxlade-Chamberlain sakatlandı. Sezon içinde direkt 11 oyuncusu olan 10 kişi sakatlık yaşayarak sahalardan uzak kaldı. Asya turundan sonra da sürpriz bir şekilde kulüp doktoru Jim Moxon işi bıraktı. Takımda bu sezon en fazla süre alan isim bin 710 dakika ile Virgil Van Dijk oldu, onu bin 1620 dakika ile kaleci Alisson ve bin 590 dakika ile Muhammed Salah izledi. Liverpool geçen sezon oynadığı 63 maçın da fiziki bir yükünü taşıyor.

Klopp alıştığı 4-3-3 sistemini takımın performansını iyileştirmek için bazen klasik 4-4-2’ye bazen de baklava dizilimine dönüştürebiliyor. Liverpool bu sene ligde en çok şut çeken takım oldu (212 şut).

Liverpool neden çöktü? - Resim : 2
Muhammed Salah, bu sezonki maçlarda 12 gol attı, 5 asist yaptı. Fotoğraf: Reuters

100 MİLYON EUROYA MADRİD'E

Orta sahadaki yaratıcı oyuncu eksikliği kendini gösteriyor. Liverpool sene başında Monaco’dan Aurelien Tchouameni’yi istedi. Ancak oyuncu 100 milyon euroya Real Madrid’e gitti. Takımın, orta sahanın ortası için bir B planı yoktu. O bölgede oynayan Milner artık 36 yaşına gelirken, alternatifleri Elliott 19, Carvalho 20 yaşında. İkisinin de daha gelişim alanları var.

Savunmada da eksikler yok değil. Uzun süredir Van Dijk’ın yanına sağlam bir partner arayışı var. 2021 yılı ocak ayı ara transfer döneminde Ozan Kabak, daha sonra da Preston’dan gelen Ben Davies bu boşluğu doldurmayı denedi ancak başarılı oldukları söylenemez.

İLERİDE DE İŞLER İYİ DEĞİL

İleride ise Sadio Mane’nin Bayern Münih’in yolunu tutmasının yarattığı bir yalpalama var. Rekor bir ücrete alınan Darwin Nunez, henüz skor üretme konusunda istenen seviyede değil.

Liverpool, taraftarına ve rakiplerine bu yıl heyecan vermiyor. Klopp son sözün söylenmesi için Mayıs ayını işaret ediyor. Yıllar sonra şampiyonluk hasretini dindirdiği ve Liverpool’u Şampiyonlar Ligi’nin en iddialı ekiplerinden biri haline getirdiği için Klopp’un koltuğunun sağlam olduğunu söyleyebiliriz ancak bu futbol; ne olacağı belli olmaz…

Kaynaklar: The Athletic, Premier Lig, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Liverpool Premier Lig futbol