Kuzey Kore bayrağı dalgalandı, ortalık karıştı

Kuzey Kore
Kuzey Kore bayrağı dalgalandı, ortalık karıştı
Fotoğraf: DepoPhotos

Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA), Asya Olimpiyat Konseyi'ni (OCA), Kuzey Kore bayrağının Asya Oyunları'nda defalarca dalgalanmasına izin vermesinin "sonuçları" konusunda uyardı.

WADA, 2021 yılında Kuzey Kore'nin ulusal dopingle mücadele kurumunu "uyumsuz" ilan etti. Olimpiyatlar ve Paralimpik Oyunları dışında herhangi bir bölgesel, kıtasal veya dünya spor etkinliğinde ülke bayrağının yasaklanmasını da içeren yaptırımlar uyguladı.

Yaptırımların yürürlükte olmasına rağmen, Kuzey Kore bayrağı Asya Oyunları açılış töreninde taşındı ve sporcuları podyuma çıktığında Hangzhou'da rutin olarak göndere çekildi.

OCA başkanı Raja Randhir Singh geçen hafta Kuzey Kore bayrağının dalgalandırılmasına izin verilmesini savunarak Asya'daki spor yönetim organının WADA'ya "tutumlarını açıklayan" bir mektup yazdığını söyledi.

WADA, OCA'nın dopingle mücadele kurallarını imzalayan bir taraf olarak yükümlülüklerini ihlal ettiğini açıkladı.

Açıklamada, "WADA bu konuyu son derece ciddiye almaktadır ve Oyunların açılış töreninden önce ve sonra OCA'ya çeşitli vesilelerle mektup yazarak, bu konunun göz ardı edilmesi halinde OCA için ortaya çıkabilecek olası sonuçları net bir şekilde açıklamıştır" ifadesine yer verildi. 

Kuzey Kore'nin resmi adının kısaltmasını kullanarak, "WADA, OCA'nın bugüne kadar DPRK'nın uyumsuzluk şartlarına uymak için adım atmamasından dolayı hayal kırıklığına uğramıştır" denildi.  

WADA'nın, "OCA'nın imzacı yükümlülüklerini yerine getirmeyi reddetmesi nedeniyle uygun sonuçların uygulanmasını sağlamak için gerekli süreci takip edeceği" belirtildi. 

WADA'nın Kuveyt merkezli OCA'ya uygulayabileceği bir dizi ceza var. Bunlar arasında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) fonunun geri çekilmesi, OCA etkinliklerinin Olimpiyat veya Paralimpik Oyunları için eleme etkinliği statüsünü kaybetmesi ve para cezalarının uygulanması yer alıyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Kuzey Kore doping WADA spor haberleri