Jorge Jesus, Fenerbahçe'ye ne getirir? Brezilya günlerinin anlattıkları...

Jorge Jesus Fenerbahçe
Jorge Jesus, Fenerbahçe'ye ne getirir? Brezilya günlerinin anlattıkları...

Haber Global Fenerbahçe muhabiri Sercan Hamzaoğlu'nun aktardığı üzere Fenerbahçe, Jorge Jesus'la 3 yıllık sözleşme imzaladı. Portekizli teknik direktör göze hoş gelen, güçlü ve hakim oyunları tanınıyor. 67 yaşındaki çalıştırıcının tarih yazdığı Brezilya macerası ise çarpıcı sinyaller vermekte.

Ve Fenerbahçe'de direksiyonun başına kimin geçeceğine dair heyecanlı, zaman zaman da tedirgin edici bekleyiş nihayet sona erdi. Haber Global Fenerbahçe muhabiri Sercan Hamzaoğlu'nun aktardığı habere göre sarı-lacivertliler, Portekizli teknik direktör Jorge Jesus'la 3 yıllık sözleşme imzaladı. Resmi açıklamanın hafta başında yapılması bekleniyor.

Son olarak adını tarihine altın harflerle geçirdiği Benfica'da görev yapan 67 yaşındaki deneyimli çalıştırıcı taraftarların büyük bir çoğunluğunun uzun süredir ismini zikrettiği bir isim.

Bunun yanında ligin son bölümünde takımı 14 maçlık yenilmezlik serisiyle Şampiyonlar Ligi elemelerine taşıyan İsmail Kartal, başardıklarıyla hak edilmiş bir alkış toplarken taraftarın bir kısmını da “İsmail Hoca ile devam edilmeli” fikrine itti. Başkan Ali Koç, kendisinin de ifade ettiği biçimde iki seçenek arasında kaldı fakat tercihini Jorge Jesus'tan yana kullandı.

Peki Fenerbahçe neden Jesus'u tercih etti? Jesus, Fenerbahçe'ye ne getirecek?

Hem Türk basınında hem de Portekiz ve Brezilya'da çıkan haberler aslında Jesus için iki ihtimal üzerinde duruyordu: Flamengo ve Fenerbahçe. Jesus'un eski takımı Flamengo'dan bahsetmek önemli zira her ne kadar dil birliği olsa da hoca, Haziran 2019'da Brezilya ekibiyle resmen anlaştığında Portekiz'den dışarıya yarışmacı olarak ilk kez çıkıyordu.

Jorge Jesus, Fenerbahçe'ye ne getirir? Brezilya günlerinin anlattıkları... - Resim : 1

Soru işaretleri kaçınılmazdı ancak 50 maçta 2.42 puan ortalamasıyla 50 ve üzeri maç görev yaptığı takımlar arasında en yüksek ortalamayı burada yakaladı. 50 maçta 38 galibiyet, 7 beraberlik ve 5 mağlubiyet... Kulüp Brezilya Serie A'da 10 sene sonra ilk kez şampiyon olacak ve çok daha önemlisi, 1981'den sonra (teknik direktör Zico'ydu) ikinci kez Copa Libertadores'te zafere ulaşacaktı.

Jesus bir Brezilya takımıyla uluslararası kupa kazanan ilk yabancı teknik direktör olmuştu.

GÜÇLÜ BİR AVRUPA TAKIMI GİBİ!

Bunu yaparken de takım güzel ve güçlü bir futboldan vazgeçmeyecekti. O dönem oldukça güçlü bir kadrosu bulunan Flamengo, tam da güçlü bir Avrupa takımı gibi oynuyordu. 2009-2015 arası Benfica dönemini hatırlayanlar Jesus'un 4-1-3-2 tercihini de hatırlayacaktır. Flamengo ise maçların neredeyse tamamında 4-2-3-1'le oynayacaktı.

Flamengo o sezon en yakın rakibine 16 puan fark atarak şampiyon oldu. Lakin her şey baştan sona harika gitmedi!

İlk maçında Flamengo, konuğu Goias'ı 6-1'le geçiyordu. Böylesi görkemli bir başlangıcın ardından takım deplasmanda Corinthians ile 1-1 berabere kalırken Copa Libertadores'te son 16 turu ilk maçında Emelec'e 2-0 yenilecek, Brezilya Kupası'nda ise çeyrek finalde Athletico Paranaense'ye elenecekti.

Kılıçlar çekildi, taraftarlar eleştiriyor, yorumcular onu bir Brezilyalı çizgi film karakterine benzetecek kadar sert sözler söylüyordu. Ancak bu tepkiler oyunun gelişmesiyle uçup gitti. 4 Ağustos 2019'da alınan 3-0'lık Bahia mağlubiyetinin ardından Flamengo, 29 resmi maçtan namağlup çıkacaktı.

Bu sezon Şampiyonlar Ligi E Grubu 2. maçında Jesus'un çalıştırdığı Benfica, konuğu Barcelona'yı 3-0 mağlup etmişti.👇

Yolun sonunda Copa Libertadores'i kazanan Jesus, 30 yıllık kariyerinin zirvesini yaşıyordu. Tarihe geçen takım, aynı zamanda 2019 Serie A sezonunda kaydettiği 59 bin 284 seyirci ortalamasıyla mevcut lig formatının hayata geçtiği 2003'ten beri en çok seyirci çektiği sezonu yaşadı.

KADERİN DÖNÜŞÜ...

Zirve ifadesine geri dönecek olursak futbolseverlerin hatırlayacağı üzere 2012-2013 sezonunda Benfica, sondan bir önceki hafta, son dakika golüyle Vitor Pereira'nın Porto'suna yenilerek şampiyonluğu rakibine vermişti. O maç, takımın ligdeki tek yenilgisiydi. Jesus dizlerinin üzerine çöküp kalmıştı... Benfica aynı sezon yarı finalde Fenerbahçe'yi elediği UEFA Avrupa Ligi yolculuğunun finalinde kupanın 90+3'te Ivanovic'in golüyle Chelsea'ye gidişini izleyecekti.

Libertadores finalinde ise takımı 89'da skoru 1-1 yapacak, kupa 90+2'de gelecekti. Bu ikonik yenilgiler ders alacak olgunluktaki insanları mutlaka büyütüyor. Flamengo onun için kaderin dönüşü gibiydi.

ETKİ ETMESİ KAÇINILMAZ

Özetle Jesus, görece yüksek bütçelerle çalışsa da uluslararası sahnede varlık göstermiş, ligini domine edebilmiş, oyununa güvenen ve fazlasıyla deneyimli bir çalıştırıcı. Konuşmak için erken, ancak çıkan kısma bakacak olursak sabır ve doğru yapının oluşturulduğu verimli bir hazırlık süreciyle ligimizde iz bırakmaması pek mümkün değil.

Aynı zamanda oyunun tutkunu olan Jesus, 2013'te Guimaraes'te oynanan bir maçtan sonra Benfica taraftarlarının göz altına alınmasına engel olmaya çalışmış ve polisle fiziksel bir tartışma yaşamıştı. Portekiz Futbol Federasyonu, Jesus'a 30 gün ceza vermişti.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Haber Global, Portugoal (Jorge Jesus: The outsider who conquered Brazil), Folha, Goal, A Bola

Kaynak: Web Özel

Jorge Jesus Fenerbahçe