İstanbulspor da Süper Lig'e yükseldi, ortaya tarihi bir oran çıktı...

Süper Lig
İstanbulspor da Süper Lig'e yükseldi, ortaya tarihi bir oran çıktı...

Spor Toto 1. Lig'de sezon play-off finali ile sona ererken İstanbulspor, Bandırmaspor'u 2-1 yenerek Süper Lig biletini alan 3. ve son takım olmayı başardı. Ümraniyespor ve İstanbulspor'la Süper Lig'deki İstanbul kulübü sayısı da 8'e yükseldi. Ortaya çıkan bu oran Avrupa'nın zirvesinde yer alıyor...

Spor Toto 1. Lig Play-Off Finali'nde Bandırmaspor'u 2-1 mağlup etmeyi başaran İstanbulspor, 17 yıl aradan sonra Süper Lig'e döndü. Türk futbolunun köklü ekiplerinden İstanbulspor'un da yükselişiyle Süper Lig'deki İstanbullu sayısı 8'e yükseldi. Birkaç sezondur 1. Lig'in en keyif veren ve göze hoş gelen takımlarından biri olan İstanbulspor, kesinlikle rakibi Bandırmaspor kadar hak ettiği zafere heyecanlı bir final sonunda ulaşmayı başardı. Ortaya çıkan sonuç ise Süper Lig'in yapısına dair çok özel bir durumun altını yine, yeniden çizmekte.

Türk futbolundaki İstanbul hakimiyeti çok açık. Süper Lig tarihinde yalnızca Trabzonspor ve Bursaspor, şampiyonluk kupasının İstanbul'a gidişine engel olabildi. Aynı zamanda Türkiye, başkentinden şampiyon çıkaramayan tek Avrupa ülkesi.

Bunda elbette pek çok ülkenin başkentinin aynı zamanda ülkenin en gelişmiş ve kalabalık şehri olması da etkili. Lakin yine de Süper Lig'deki İstanbul takımı yoğunluğunu sadece İstanbul'un devasalığı anlatmıyor. Bu yoğunluk rakamlarla da açıkça ortaya koyuluyor. Gelecek sezon Süper Lig'de mücadele edecek 19 takımdan 8'i İstanbul takımı olacak. Bu yüzde 42.1'lik bir orana denk geliyor. İstanbul'un bu noktada en yakın takipçisi ise Londra... Premier League'de gelecek sezon mücadele verecek 20 takımın 7'si yani takımların yüzde 35'i Londra'dan.

AVRUPA'DA LONDRA VE İSTANBUL'A YAKLAŞAN YOK!

Avrupa'da İstanbul ve Londra ikilisine yaklaşabilen bir şehir yok. Bu ikiliye en yakın şehir ise epey uzaktaki bir futbol şehri. Kalbi adeta futbolla atan bir şehir olan Buenos Aires'ten 7 takım, Arjantin futbolunun en üst liginde boy gösteriyor. Ancak şunun da altını çizmek lazım ki Argentine Primera Division'da 28 takım mücadele etmekte.

İstanbulspor da Süper Lig'e yükseldi, ortaya tarihi bir oran çıktı... - Resim : 1

Bunun yanı sıra Avrupa'da tarihsel başarı noktasında mutlaka bir yoğunluk belirtmek gerekirse işçi nüfusunun yoğun olduğu ve sanayisi gelişmiş şehirler öne çıkıyor. Bu şehirler hem yüksek nüfusla daha geniş bir yetenek havuzuna ulaşıyor hem de gelişmiş sanayiyle ekonomik açıdan rakiplerinin önüne geçiyor. Bunlar en azından geçmişte daha belirgin faktörlerdi.

Örneğin İngiltere'nin batısı (Manchester United ve Liverpool). İtalya'nın kuzeyindeki Lombardia (Inter ve Milan) ve Piemonte (Juventus) bölgeleri. Almanya'daki Kuzey Ren-Vestfalya (Borussia Dortmund, Schalke 04, Borussia Mönchengladbach ve Köln) Bavyera (Bayern Münih ve Nürnberg) eyaletleri. Ve elbette Türkiye'de İstanbul...

Peki tarihinde köklü futbol kulüpleri yatan İstanbul'da Süper Lig kurulduğundan beri İstanbul takımlarının daha yoğun olduğu bir dönem oldu mu?

BUNDAN DAHA YOĞUN SEZONLAR DA OLDU!

Evet, oldu. Süper Lig'in ilk sezonu olan 1959'da 16 takımın 8'i, 1959-1960 ve 1961-1962 sezonlarında ise 20 takımdan 10'u İstanbul kulübüydü. Oran olarak olmasa da sayı olarak en yüksek seviyeye ise 1962-1963 sezonunda ulaşılacak ve 11'erden iki grup halinde 22 takımın mücadele ettiği ligde tam 11 adet İstanbul kulübü yer alacaktı. Kalan takımlar ise Ankara (6 kulüp) ve İzmir'i (5 kulüp) temsil ediyordu.

1962-1963 sezonunda köklü İstanbul ekipleri Beşiktaş, Beykoz, Beyoğluspor, Fenerbahçe, Feriköy, Galatasaray, İstanbulspor, Karagümrük, Kasımpaşa, Vefa ve Yeşildirek mücadele etti.

Lakin bunun tersinin yaşandığı da olmuştu. Tam 10 sezonda sadece Üç Büyükler ligde İstanbul'u temsil etti. Bu 10 sezonun 7'sinde (1974-1981 arası üst üste 7 sezon) ligde 16 takım, 1'inde ise (1981-1982) 17 takım mücadele etmekteydi. Dolayısıyla oran olarak 2005-2007 arasındaki iki sezon yüzde 16.66'yla bir rekor olarak öne çıkıyor. 18 takımın mücadele ettiği ülke futbolunun zirve liginde İstanbul'u Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray temsil ediyordu.

Ankara'ya da göz attığımızda bu sezon görülen can sıkan detayın ilk olmadığını görüyoruz. Süper Lig'de 1976-1977, 1978-79, 1979-80, 1980-81 ve 2021-2022 sezonlarında Başkent'ten tek bir takım bile mücadele edemedi.

*TFF.org

Kaynak: Web Özel

Süper Lig