İspanyol takımları Avrupa kupalarından atılmaktan şimdilik kurtuldu: Futbol Federasyonu'nun yeni başkanı Pedro Rocha oldu

Haber Merkezi
İspanya futbol
İspanyol takımları Avrupa kupalarından atılmaktan şimdilik kurtuldu: Futbol Federasyonu'nun yeni başkanı Pedro Rocha oldu

İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu'nun yeni başkanının Pedro Rocha olduğu açıklandı. Böylece olası bir krizin önüne şimdilik geçilmiş oldu.

Seçim komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre geçici başkan olan Extremaduralı Rocha'nın başkanlığı ilan edildi. Böylece İspanyol futbolu olası bir krizden kurtulmuş oldu.

Hükümetin seçimlere müdahale etme çabası nedeniyle İspanyol takımları Avrupa kupalarından men edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.

Seçim komisyonu Pedro Rocha'nın federasyon başkanı seçildiğini açıklayarak bu krizi çözmüş oldu. Hükümet açılan soruşturmalar nedeniyle federayonu özel bir komitenin yönetmesini istiyordu. FIFA ve UEFA ise bunun hükümetin federasyona müdahalesi olacağını belirterek bunu karşı çıkmıştı.

NE OLMUŞTU?

İspanyol hükümeti İspanya Futbol Federasyonunun (RFEF) denetim altına alınacağını açıklamıştı.

Son Kadınlar Dünya Kupası sırasında eski Federasyon Başkanı Luis Rubiales'in forvet oyuncusu Jenni Hermoso'yu zorla dudaklarından öpmesi skandalıyla zaten sarsılmış olan kurum, şimdi de bir yolsuzluk soruşturmasının hedefi olmuştu.

Devam eden soruşturmalar Luis Rubiales ve şimdilik görevinde kalan geçici halefi Pedro Rocha'nın suçlanmasına yol açmıştı.

Spor Bakanlığından bağımsız bir organ olan Yüksek Spor Konseyi (CSD) "İspanyol hükümeti RFEF'in içinde bulunduğu ciddi durumu düzeltmek ve istikrar ortamında bir yenilenme sürecine girebilmesi için bu kararı almıştır" açıklamasını yapmıştı.

CSD tarafından kurulan ve "bağımsız isimler" tarafından yönetilen bir "denetim, normalleşme ve temsil komitesi", Portekiz ve Fas ile birlikte 2030 Dünya Kupasını düzenleyecek olan "İspanya'nın çıkarları doğrultusunda RFEF’i denetim altına" alacak.

Bu hamlenin İspanyol futbolu için ciddi sonuçları olabiliceği konuşuluyordu.

AS gazetesine göre, UEFA, hükümetin RFEF'e müdahalesinden hiç memnun değil. Avrupa futbolunun patronu durumundaki kuruluş, bu kararın FIFA’nın bu alanda koyduğu kurallara aykırı olduğuna inanıyor.

Bu davada siyasî müdahale doğrulanırsa, İspanya millî takımının ve İspanyol kulüplerinin kıtasal yarışmalardan (Avrupa, Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi) dışlanmasına yol açabilirdi.

Eski Başkan Rubiales ve RFEF'in Suudi Arabistan'ın spor otoritesiyle 2019'da İspanya Supercopa'sına ev sahipliği yapmak üzere yaptığı üç yıllık kazançlı anlaşma hakkında da bir yolsuzluk soruşturması açıldı.

Bu bağlamda RFEF'in genel merkezi ve 46 yaşındaki Rubiales'e ait bir ev İspanyol polisi tarafından arandı.

Rubiales, Supercopa’yı Suudi Arabistan'a taşıma kararının kendi iş yatırımlarından kaynaklandığını ve RFEF'in başındayken yasadışı komisyonlar aldığı iddialarını reddetti.

Rubiales'in görevden alınmasının ardından RFEF'in geçici başkanlığını yürüten Pedro Rocha, bu ay başında yolsuzluk soruşturması kapsamında tanık olarak ifade vermiş, ancak davaya bakan yargıç, bu ifadenin ardından Rocha'yı soruşturma altındaki kişiler listesine eklemişti.

Savcılar, ayrı bir davada da, Rubiales'in Hermoso'yu, istemediği halde dudaklarından öpmesi nedeniyle 2,5 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istiyor.