İspanya için savaşırken ölen Yugoslav futbolcu, Bozidar Bosko Petrovic'in hikayesi

İspanya futbol Sırbistan
İspanya için savaşırken ölen Yugoslav futbolcu, Bozidar Bosko Petrovic'in hikayesi

Bela Palanka, Madrid'e karayoluyla 2891 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Burası Bozidar Bosko Petrovic'in 7 Nisan 1911'de doğduğu ve Sırpçası 'Beyaz Şehir' anlamına gelen yer.

Bozidar Bosko Petrovic, henüz 26 yaşındayken 12 Temmuz 1937'de içinde bulunduğu savaş uçağının Madrid semalarında düşürülmesi sonucu ölen Yugoslav bir futbolcuydu. Peki Madrid'de savaş uçağının içinde ne işi vardı.

Onun yaşadığı zamanlar İspanya İç Savaşı'na denk geliyordu. Sırbistan'da futbolcu olan Bosko Petrovic, 16 Aralık 1934'te Parc des Princes'te 40 bin seyirci önünde Fransa'ya 3-2 mağlup olan Sırbistan takımının kadrosundaydı. 38. dakikada sakatlanıp oyundan çıkmak zorunda kaldı. Ondan sonra da onu bir Sırbistan maçında oynarken gören olmadı.

O dönem Bela Palanka'dan Belgrad'a taşındı ve hukuk eğitimi almaya başladı. Hayatında üç şey vardı: Okulu, futbol v Komünist Parti. Farklı sebeplerden tutuklandı.

Futbolda ise Belgrad'ın 2 gençlik takım Bask ve Busk'ta oynadıktan sonra Vojvodina'ya transfer oldu. Sonra da SK Belgrad'ın formasını giydi.

Bosko okurken savaş pilotu eğitimi de aldı. Ölüme giden yolda böyle başladı. NoviSad'deki Hava Akademisi'nden mezun oldu. Avia BH3-33 ve Hawker Fury gibi savaş uçakları kullandı.

1936 yılında Paris'e futbol vesilesiyle gitti. Komşu ülke İspanya'da ortalık karışmıştı, iç savaş çıkmıştı. O dönem bütün genç komünistler İspanya'ya gidip Franco'ya savaşmanın yollarını arıyordu. O da yasa dışı olarak sahte pasaportla İspanya'ya geçti. Kendini Fernando Garcia olarak tanıttı.

Albacete ve Murcia'da Franco'ya karşı savaşmak üzere Andre Malraux Grubu'na atandı. 1 aylık eğitimin ardından da savaşa katıldı.

1937 yılında Breguet 19 savaş uçağıyla havalandı. Uçak vuruldu. İspanya'ya birlikte geldiği Streten Dudich öldü, Petrovic ise dizinden hafif yaralanarak kurtuldu. İyileşti ve mart ayında Hidalgo Cisneros'un liderliğindeki birime atandı. El Carmoli bölge okulunda Sovyet pilotları tarafından I-15 ve I-16 uçakları için eğitildi. Sonrasında Sovyet General Ivan Trifimovich Eremenko komutasındaki 12. grubun ikinci filosunun bir parçası oldu. Burada İspanyol, Avusturyalı ve Amerikalı pilotlarla birlikte aynı kaderi paylaşacaktı.

2 Haziran 1937'de Sierra de Guadarrama'da havalandı. 5 düşmanı uçağından birini düşürdü.

Sonra Madrid'in dağlık bölgesinde 12 Temmuz'da bir çatışmaya girdi. Düşmana ait bir CR32 uçağı Eremenko'nun pilotlarını sıkıntıya soktu. Eremenko da havalanmıştı, Bosko yaptığı manevrayla amirinin hayatını kurtardı. Ancak kendisini kurtaramadı, uçağı vuruldu ve öldü. Kurtardığı Eremenko ise 76 yaşına kadar yaşadı.

Bosko Petrovic'in kişisel eşyaları 2. Dünya Savaşı öncesinde Yugoslav bir tuğgeneral tarafından Sırbistan'a götürüldü. Henüz Balkanlar kana bulanmamıştı. Her şey aile evinin avlusuna gömüldü. Mezarda pilotun ceketi, bazı kişisel eşyaları ve fotoğraflar bulunuyordu. Pasaportu ise Belgrad'daki Yugoslav Hava Kuvvetleri Müzesi'ndeki koleksiyonda bulunuyor.

Bosko Petrovic öldüğünde ülkesinde onun için oldukça kötü şeyler yazıldı, paralı asker olmakla suçlandı. I.. Dünya Savaşı'ndan sonra Yugoslavya'da komünistlerin zafer kazanmasının ardından 23 Mayıs 1959'da Petrovic'in hakkı verildi. Partizan Stadyumu'nda onun adını taşıyan bir plaketin açılışı yapıldı. Bugün Belgrad'a, Novisad'a ya da ailesinin yaşadığı Ivanjica'ya gidenler onun adının verildiği bir Bozidar Petrovikova Caddesi görebilir.