İrem Yaman, Olimpiyat yolunda yaşananları Haber Global'e anlattı

Dünya ve Avrupa şampiyonu milli tekvandocu İrem Yaman, 2020 Tokyo Olimpiyatları yolunda yaşananlara ilişkin Haber Global'e açıklamalarda bulundu.

Dünya ve Avrupa şampiyonu milli tekvandocu İrem Yaman, 2020 Tokyo Olimpiyatları yolunda yaşananlara ve Tekvando Federasyonu'nun yaptığı yazılı açıklamaya ilişkin Haber Global'e açıklamalarda bulundu.

Yaman'ın açıklamaları şu şekilde:

"Federasyonun yazılı açıklamasını okudum, benim söylediğim şeylerle doğru orantılı. Açıklamada 'sporcuların konu hakkında bilgisi vardı, itiraz etmedi' demişler. Bu bildiri yayınlandıktan sonra Avrupa Şampiyonası'na gitmenin hiçbir anlamı kalmadı zaten. Avrupa Şampiyonası için seçme yapıldı, diğer sporcu Hatice İlgün'le. Haksız yere yapıldı ve sıralama açıklanmadan önce 'Hatice öne geçti' dediler. Seçmeyi kazandım ve sıralama açıklandığında yine önümde olmadığı belli oldu. "

"DÖRT YILLIK SÜREÇ ÇÖPE ATILARAK OLİMPİYAT'A GİDİLMESİNİN NERESİ HAKLIDIR?"

Bir, ilk önce haksız yere seçmeyle başladık 'öne geçtiği' söylenerek. İkincisi seçmeden iki gün önce bu bildiri yayınlandı hiç puana bakılmadan. O zaman dört yılın başında söylenseydi bu bana. Dört yılın hiçbir önemi yok, son 2019 Aralık ayında Grand Prix müsabakasında sonucu alan olimpiyata gidecek diye. Bir müsabakaya bakardı. Dört yıllık süreç çöpe atılarak, gözardı edilerek olimpiyata gidilmesinin neresi haklıdır diye soruyorum. Diğer üç siklette böyle bir şeyle karşılaşmadım, sadece benim sikletimde var.

İkincisi federasyonun yaptığı açıklamada 62 kiloda puanları topladım, 57 kiloda iki kere grand prix şampiyonu oldum, ilk grand slam şampiyonuyum 57 kiloda, Akdeniz Oyunları şampiyonuyum 57 kiloda, en son seçmenin yapıldığı Avrupa şampiyonasında 57 kiloda yarıştım ve aynı siklette son 2 Olimpiyat Şampiyonu İngiliz sporcuyu 13 sayı farkla yendim. Bunların hepsi 57 kiloda oldu. Ayrıca 62 kilo olimpik siklet olsaydı ben zaten 62 kiloda olimpiyatlara gitmek isterdim. 46 da olimpik siklet değil 49'a yazdırıyor puanlarını ya da 53, 49'a yazdırıyor, 53 de olimpik siklet değil. Aynı benim yaşadığım örneği, bütün çoğunluğunu İrem Yaman 62 kiloda toplamışlar, dünya şampiyonu 62 kiloda olmuştur denmiş, o zaman +73 kiloda Nafia Kuş Dünya Şampiyonası'nda yarıştı, 73 kilo olimpiyatlarda yok. O zaman Nafia Kuş en büyük puanları 73 kiloda elde etti, o da olimpiyatlara katılmasın? Biz bunu seçmiyoruz, bunu Dünya Federasyonu yapıyor. Sen eğer senin sikletin olimpik değil 62 kilo, 53 kilo, 73 kilo olimpiyatlarda yok de, bütün sporcular o sikletleri boşaltsın, olimpiyatlara ben olimpik sikletleri götüreceğim deseydin, Ben zaten 4 yıl itibariyle 57 kilo yapardım ya da 67 kilo yapardım olimpik sikletlerde puan toplanacaksa.

"HATİCE İLE HİÇBİR PROBLEMİM YOK, SÜRECİ BURAYA GETİREN FEDERASYONUNUN YAYINLADIĞI YAZI"

Benim Hatice ile, sporcu arkadaşımla bir problemim yok. O da bizi temsil edecek, hepimiz Türkiye'yi temsil ediyoruz. Hepimiz Türk bayrağının dalgalanması için mücadele ediyoruz. Onun da emekleri var, kesinlikle benim burada Hatice'ye söylemek istediğim bir şey yok. Evet o da kadın, ama bunu yapanlar bana "evet senin böyle bir olayın var ama bak sen kadınsın, bak yapma bunu, açıklama yapma, sessiz kal bakalım sonuç ne olacak" dedi. Olimpiyat elimden alınıyor, benim dört yıllık emeğim Hatice'ye bir şey söylemiyorum burada kesinlikle yanlış anlaşılmasın, o sadece olimpik sıralamadaki bir sporcu. Başka biri de olabilirdi. Bu sistemi buraya getirenler Tekvando Federasyonu'nun yayınladığı yazı. 

"YAZIYI KABUL ETSEYDİM, PUAN TOPLAMAK İÇİN AVRUPA ŞAMPİYONASI'NA KATILMAZDIM"

Bu konuyla ilgili hiçbir zaman şöyle açık ve net konuşulmadı, ben zaten bu yazıyı kabul etmiş olsaydım Avrupa Şampiyonası seçmesine girmezdim Hatice'yle Kasım ayında yapılan seçmeye. Ve yine Avrupa Şampiyonası'na katılmazdım. Yine Kasım ayında puan topladığımız yarıştı. Ben bunu kabul etmediğim için seçmeye katıldım, Avrupa Şampiyonası'ndaki puanı almak istedim, puan olarak öne geçmek için. 

İrem Yaman 2020 Tokyo Olimpiyatları