İkinci Pereira dönemini bitiren süreçte neler yaşandı?

İkinci Pereira dönemini bitiren süreçte neler yaşandı?
Vitor Pereira'nın ikinci Fenerbahçe dönemi ilkinden daha kısa sürdü.

Fenerbahçe'de ikinci Vitor Pereira dönemi bitti. Mesut ile yaşadığı problem, oynattığı sistem, kadro tercihleri sık sık eleştiri konusu oldu. Gençlere verdiği önemi ise zamanla terk etti. İşte Pereira dönemini bitiren gelişmeler...

Fenerbahçe’de ikinci Pereira dönemi sadece 171 gün sürdü. 2015-2016 sezonunda tarihin en iyi kadrolarından birine kupa aldıramayan ve sonraki sezonun başında da kovulan Pereira, sürpriz bir şekilde 5 yıl sonra tekrar Fenerbahçe’ye geldi.

Yönetimin taraftara kabul ettirmek için sayfalarca yazdığı paylaşımla göreve getirilen Pereira, sezona da iyi bir başlangıç yaptı. 2016’da döndüğü 3’lü sistem sebep gösterilerek görevine son verilen Portekizli, 5 yıl sonra geldiği sarı-lacivertlilerde aynı sistemle oynayacağını açıkladı.

Sezona iyi bir giriş yapan Fenerbahçe, ilk 5 resmi maçını kazandı. Ligin ilk haftalarında liderlik koltuğuna oturan Pereira ve takımı, Avrupa Ligi’nde de gruplara kaldı. Camia kısa sürede gelen başarılı sonuçlara aldanarak “Vardır bir bildiği” sloganıyla Portekizliyi övmeye başladı.

EYLÜLDE DEĞİŞİM BAŞLADI

Fenerbahçe Eylül ayında düşüşe geçti. Hem ligde hem de Avrupa’da maç kazanmakta zorlanan sarı-lacivertlilerde ikinci Pereira döneminin ilk çatlağı yaşandı. Kötü gidişata ligde gelen 3 galibiyetle birazcık dur diyebilen Fenerbahçe, liderlik için gittiği 17 Ekim’deki Trabzonspor deplasmanında aldığı yenilgiyle tepe taklak düşüşe geçti. Trabzonspor maçı dahil son 9 lig maçında sarı-lacivertliler sadece 2 galibiyet aldı ve zirvenin 14 puan gerisine düştü. Avrupa Ligi’nde ise grupta tek galibiyetle 3. oldu.

EN BÜYÜK PROBLEM MESUT’LA

Vitor Pereira’yı en çok sorgulatan ise takımın dünya yıldızı Mesut Özil’le yaşadığı problemler oldu. Mesut’u üst üste iki maç oynatmayan Pereira’yla yıldız oyuncu arasında ipler 30 Ekim’deki Konyaspor deplasmanı öncesi koptu.

İkinci Pereira dönemini bitiren süreçte neler yaşandı? - Resim : 1
Mesut Özil bu sene iyi bir form grafiği tutturdu fakat hocası ile yıldızı barışmadı. Fotoğraf: AA

FUTBOLCULARIN GÜVENİNİ KAYBETTİ

Vitor Pereira, yaptığı kadro tercihleriyle futbolcuların güvenini tamamen kaybetti.
İki maç üst üste aynı 11’i sahaya süremeyen Pereira, başta Mesut olmak üzere İrfan Can, Sosa, Pelkas gibi yıldızları da küstürdü. Geçen sezonun yıldızı Pelkas’la ligin en kaliteli ayaklarından Sosa’yı yedek kulübesine hapseden Pereira, ligin en pahalı yerli oyuncusu İrfan Can Kahveci’yi de istikrarsız bir şekilde kullandı.

OYNATTIĞI GENÇLERİ UNUTTU

Vitor Pereira, sezon başı görev verdiği ve yüksek verim aldığı genç futbolcuları bir anda unuttu. Özellikle Muhammed Gümüşkaya ve Arda Güler’e şans veren Pereira, form durumu iyi olan bu iki gence de şans vermemeye başladı. Ekim başına kadar 6 maçta ilk 11 oynayan Muhammed, daha sonra hiç 11’e giremedi. Arda ise 4 ay formayı unuttu ve Aralık başındaki Rizespor maçında 88’de oyuna alındı.

GALATASARAY DERBİSİ ÖNCESİ UYARI ALDI

Vitor Pereira, Galatasaray derbisi öncesi yönetimden büyük bir uyarı aldı ve işine karışılmasına izin verdi. Başkan Ali Koç’un 3’lüden 4’lüye dönmesi için uyarıda bulunduğu Pereira, derbiye de yönetimin istediği sistemle çıktı. Derbi galibiyetinden sonra Göztepe deplasmanında da 4’lü dizilişle sahada yer alan Pereira, bu sistemden kısa sürede vazgeçti. Takımını tekrar 3’lü savunmayla oynatan Pereira, sisteminden vazgeçmeyecek sonunu hazırladı.

İkinci Pereira dönemini bitiren süreçte neler yaşandı? - Resim : 2
Galatasaray, Fenerbahçe derbisine Pereira farklı bir dizilim ile çıkmıştı. Fotoğraf: Reuters

BASIN TOPLANTILARI TEPKİ ÇEKİYORDU

Vitor Pereira, basın toplantılarında yaptığı açıklamalarla da camianın tepkisini almaya başlamıştı. Avrupa Ligi’nde Antwerp’le Kadıköy’de berabere kalınan maçtan sonra “Kulüpte Avrupa Ligi’nde kazanacağımıza inanan mı var?” açıklaması daha sonra ise “Yönetim Avrupa’yı istemedi” demeci de bardağı dolduran etkenler oldu.

BEŞİKTAŞ DERBİSİ SON NOKTA OLDU

Pereira’nın Beşiktaş derbisindeki kadro tercihi sonunu getirdi. Takımın en formda isimlerinden İrfan Can’ı yedek oturtan, stoper Szalai’yi sol bekte, sol bek Novak’ı ise stoperde oynatan Pereira, Kadıköy’deki derbide takımının silik bir oyun oynamasına sebep oldu. Kaybedilen puan ve liderin 14 puan gerisinde düşürmesiyle yönetim kurulu çoğu kişiye göre geç kalınmış bir kararla Portekizliyi evine gönderdi.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira Fenerbahçe teknik direktör Vitor Pereira