IFAB Haber Global'e konuştu: Penaltıda çizgi kuralı... VAR... Ofsayt... Fenerbahçe-Alanyaspor maçı...

Fenerbahçe IFAB VAR penaltı kuralı Alanyaspor
IFAB Haber Global'e konuştu: Penaltıda çizgi kuralı... VAR... Ofsayt... Fenerbahçe-Alanyaspor maçı...

Haber Global Spor Servisi, Dünyada futbol kurallarını düzenleyen IFAB'a ulaştı. Yağız Sabuncuoğlu sordu, Başkan David Elleray ve IFAB Ceo'su Lukas Brud cevapladı. IFAB ofsayt tartışmalarını sona erdirecek bir teknolojinin müjdesini de verdi!

Son günlerde çok fazla tartışılmaya başlanan Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulamasını Haber Global en yetkili kuruma, futbol oyun kurallarını düzenleyen IFAB'a sordu. Kalecilerin tek ayağının çizgiye basması tartışmalarında kural ne? Ofsayt uygulamalarında tutarsızlık nasıl engellenecek? VAR'da radikal değişiklik olacak mı? Fenerbahçe-Alanyaspor maçı için IFAB'tan istenen raporda TFF'ye olumlu ya da olumsuz görüş bildirildi mi? Başkan David Elleray ve IFAB Ceo'su Lukas Brud cevapladı. Dikkat çeken en çarpıcı açıklama ise ofsayt ile ilgili. IFAB ofsayt tartışmalarını sona erdirecek bir hazırlık içerisinde...

HABER GLOBAL: Kalecilerin tek ayağının çizgiye basmama kuralı uygulamasında Avrupa'da büyük bir tutarsızlık var. İFAB'ın bu konudan rahatsız olduğu konuşuluyor. Siz neler söylersiniz? 

IFAB: IFAB olarak oyunun kuralları düzgün ve sürekli bir şekilde uygulanmasına özen gösteriyoruz. Bu konu üzerinde sürekli çalışıyoruz. Yeni koyduğumuz kuralların da işleyip işlemediğini yakından takip ediyoruz ve bu konuda federasyonlardan gelen geri dönüşleri dikkate alıyoruz. Bu sezon konulan bir kural ve bu konuda çalışmalarımızı sürdürüp kuralın işleyip işlemediğini, futbola katkı sağlayıp sağlamadığını görmek için zamana ihtiyacımız olacak.

VAR uygulaması tüm dünyada tartışılmaya devam ediyor. Özellikle VAR protokolünün anlaşılması konusunda eksiklikler var. VAR'ın uygulanışıyla ilgili bir değişiklik gündemde var mı? 

VAR konseptinde köklü bir değişiklik yapmayı planlamıyoruz. En son yaptığımız rutin VAR toplantısında bazı kararlar aldık. Hakemlerin VAR Protokolünü anlaması için lokal federasyonlar hakemlerine daha çok eğitim vermeli. Şu an için eğitimlerin yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Bu konuda bizler de eğitimi teşvik eden taraf olmalıyız. VAR'a gidilen bir pozisyondan sonra hakem ile VAR odası daha çok konuşmak yararlı mı yoksa zararlı mı? VAR'ın iyiliği için bu konuyu gündeme alacağız. Belki bu konuda VAR'ın sürekliliği için çeşitli kural değişikliklerine gidebiliriz. Üstünde durduğumuz bir konu.

Ofsayt ölçümleri çok tartışılıyor. Mevcut teknolojinin ofsayt ölçümünde yeterli olmayacağı söyleniyor. Sizin bu konuda görüşleriniz neler?

Ofsayt teknolojisi otomatik bir teknoloji değil. Bir insan tarafından manuel yapılan bir uygulama. Bir insanın hata payı ne kadarsa bu teknolojide de doğal olarak o hata payı var. Yakın dönemde ofsayt teknolojisi konusunda hatayı sıfıra indirecek bir teknolojinin hazırlığı içindeyiz.

IFAB Alanyaspor-Fenerbahçe maçıyla ilgili TFF'ye olumlu veya olumsuz bir görüş bildirdi mi? Rapor yolladı mı? Sadece görüş raporu yollandı mı yollanmadı mı? Çünkü bu konu Türkiye'de çok tartışıldı.

Alanyaspor-Fenerbahçe maçıyla ilgili tarafımıza TFF'den bir talep geldi. Oyunun kuralları içinde açıklanamayan bir durum varsa IFAB o zaman devreye girer. Bu konuda bir açıklama gerekmediği sürece IFAB hiçbir maç tekrarı kararına dahil olmaz. Sadece görüş bildirir. "Maç tekrar edilsin veya edilmesin" gibi bir yaptırım uygulatacak bir kurum değiliz. Biz kararı değil kuralı açıklarız ve lokal federasyonlarına bunu bildiririz. Bir kural hatası var ise bunu işletecek veya maç tekrarına karar verecek kurum lokal federasyon yani TFF'dir.

Peki taç atışı ihlali ve bunun akabinde gelen gol bir maçın kesin tekrarı için yeterli bir ihlal midir? 

Yanlış hakem kararları bir maçın tekrarlanması için yeterli değildir. Dünya genelinde de bu durum böyledir. Kural hatası var ise IFAB görüşünü istek geldiği zaman bildirir. Alanyaspor-Fenerbahçe maçıyla ilgili de resmi değil ama gayriresmi bir biçimde fikrimizi TFF'ye ilettik. Ondan sonra karar alacak olan TFF'ye hiçbir şekilde müdahale etmedik. Takdir onlarındır

Kaynak: Web Özel

IFAB fenerbahçe Alanyaspor-Fenerbahçe VAR