Hakem depreminin perde arkası...

Hakem depreminin perde arkası...
Süper Lig'de düdük çalmayacak hakemlerden bazıları: Ali Palabıyık, Fırat Aydınus, Hüseyin Göçek. Fotoğraflar: İHA

Türk futbolunda görülmemiş bir şekilde sezon ortasında 13 hakemin artık maç yönetmeyeceği açıklandı. Yıllardır söylenen "Bu hakemlerle bu lig bitmez" sözü gerçek oldu. Peki perde arkasında neler yaşandı? Hakemler hangi rapor sonucu yeterli görülmedi?

Merkez Hakem Kurulu Süper Lig ve 1.Lig’de görev yapacak olan hakemlerle gözlemci klasmanlarını yeniden belirledi. Mevzuat gereği bunu yapma yetkisi var. 13 hakeme artık görev verilmeyeceği açıklandı. Bu karar futbol dünyasında deprem etkisi yaptı.

Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Bahattin Şimşek, Ali Palabıyık ve Hüseyin Göçek gibi Türk Hakemliği’nde ismi ön planda olan hakemleri listenin dışında kaldı.

MHK bu kararın gerekçesini açıklamayınca doğal olarak birçok senaryo ortaya atıldı. Hakemleri en çok eleştirenler de bu şekilde bir kararın yanlış olduğunu savundu. Hakemlerin tayinini MHK’nin yapmadığından şaibeli maçlar olduğuna kadar birçok iddia Türk Futbolu’nu kirletirken bu tür bir kararın ligin ortasında alınması kafaları iyice karıştırdı. Ne oldu da bu isimler bir anda klasman dışında kaldı? Cüneyt Çakır Dünya Kupası'na kupasına hazırlanırken böyle bir karar ne anlama geliyordu?

Fenerbahçe Spor Kulübü hemen bir açıklama yaptı ve “Görev verilmeyeceği açıklanan hakemlerin bu sezon yönettiği maçlar hakkında ne düşünmemiz gerekiyor?” diye sordu.

CEVAP: YENİ BİR SİSTEM

TFF ve MHK kanadıysa bu süreci rutin bir değerlendirme sonucu olarak açıklıyor. “Bu kimsenin listesi değil, isnat edilen bir suç yok, bu sadece yeni bir sistemin uygulamaya konulması” cevabını veriyorlar.

MHK başkanı Ferhat Gündoğdu göreve gelir gelmez bir “Hakem Değerlendirme Programı” başlatmıştı. Bu program kapsamında hakemler 50’ye yakın başlık altında değerlendirilecekti. 4 ay sürecek olan bu değerlendirme döneminde hakemlerin fiziksel performanslarından seminerlerdeki tutumlarına, VAR ile iletişimlerinden maçlardaki notlarına, akrabalık durumlarından gözlemci raporlarına kadar çeşitli kriterler altında raporlanıyordu.

YETERLİLİĞİ OLMAYAN KLASMAN DIŞI

“Hakemliğin Yeniden Yapılanması” olarak adlandırılan bu çalışmanın son raporları uzman bir ekip tarafından değerlendirildi ve ismine bakılmaksızın yeterli kriterleri yakalayamayan hakemler klasman dışında bırakıldı.

Peki neden sezon sonu değil de şimdi? Çünkü yeterli olamayan hakemlerin göreve daha fazla devam edip daha çok zarar vermesi istenmedi. Bu hakemlerin performanslarındaki yetersizlik sebebiyle her maç sonu başkanlardan teknik direktörlere kadar herkes dert yanıyor ve bu durum MHK ile TFF’yi çok yıpratıyordu.

BİR ANLAMDA CEZA

Alınan bu kararlar aynı zamanda göreve devam edecek olan hakemlere de bir mesaj niteliği taşıyor. MHK bundan sonra çok daha disiplinli ve profesyonel bir yapı oluşturulması konusunda kararlı bir duruş göstermek istiyor. Hakem camiasında tecrübesiyle, başarılarıyla ağırlığı olan ve bu sebeple keyfi tavırlarda bulunup disiplinsiz davranan hakemler bir anlamda cezalandırılmış oldu. Eğer grupçuluk varsa bunun da önüne geçilmiş oldu.

Geride kalan maçlar için yeterli hakem olduğu da düşünülüyor. Süper Lig listesinde 15 hakem var ve  A klasman listesinde de 24 hakem bulunuyor. Bu süreçte Süper Lig için hedefi olan genç hakemler için bir fırsat dönemi yaşanacak. MHK var olan hakemlerden çok şikâyet eden ve genç hakemlerin gelmesini talep eden kulüplerin de beklentilerini bir ölçüde karşıladığını düşünüyor.

MHK bu konuda bir açıklama yapar mı bilemem. Bu kadar çok sansasyon yaşanırken ve bu kadar çok ses çıkmışken yapmaları gerektiğini düşünürüm. Bu süreci ve düşüncelerini açıklamalılar. Yoksa bu tartışma kartopu gibi yuvarlandıkça bir çığa dönüşecek.

Türkiye Futbol Federasyonu hakem hakem kararı