Haftalık 6 sterline oynayan efsane futbolcu ve teknik direktör Billy Bingham hayatını kaybetti

Kuzey İrlanda 2022'de hayatını kaybeden ünlüler Hayatını kaybetti
Haftalık 6 sterline oynayan efsane futbolcu ve teknik direktör Billy Bingham hayatını kaybetti

Kuzey İrlanda tarihinin en başarılı teknik direktörü Billy Bingham 90 yaşında hayatını kaybetti.

HABER GLOBAL - Taktik ustası olarak bilinen ve Kuzey İrlanda'yı iki kez Dünya Kupası'na götüren ünlü teknik direktör Billy Bingham hayata gözlerini yumdu.

1982 ve 1986 yıllarında menajer olarak Kuzey İrlanda'yı Dünya Kupası'na götüren adam olarak ün salan Billy Bingham, 1958 Dünya Kupası'nda da futbolcu olarak Kuzey İrlanda formasıyla turnuvaya katılmıştı.

Everton ve Yunanistan Milli Takımını da yöneten Bingham'ın ölümü Kuzey İrlanda'da büyük üzüntü yarattı.

İrlanda Futbol Federasyonu'ndan yapılan açıklamada "Billy, hem futbolcu hem de menajer olarak Kuzey İrlanda'nın kalbinde benzersiz bir yere sahipti. 1958 Dünya Kupası'nda Peter Doherty'nin tarihi takımının bir parçasıydı. 1982 ve 1986 dünya kupalarında Kuzey İrlanda'nın teknik direktörüydü. Kuzey İrlanda onun döneminde müthiş başarılara imza attı" denildi.

Kulüp kariyerinde Everton ile 1963 yılında Championship'te şampiyonluk gören Bingham'ın ölümü Goodison Park'ta da büyük üzüntüye yol açtı.

Futbolcu olmadan önce tersane işçisi olan Bingham, futbola başladığında Glentoran'dan haftalık 6 sterlin ücret alıyordu. Sonra yolu İngiltere'ye düştü. İyi bir orta saha oyuncusuydu. Sunderland'da 1950 yılında transfer oldu. Takip eden yıl Milli Takıma çağrıldı. 1958 Dünya Kupası elemelerinde Kuzey İrlanda, Fransa'yı 4-0 yendiğinde takımda o da vardı. İsveç'te yapılan kupada 5 maçta da forma giydi. Çeyrek final gördü.

Haftalık 6 sterline oynayan efsane futbolcu ve teknik direktör Billy Bingham hayatını kaybetti - Resim : 1

Sunderland'da yerine kaybedince Luton Town'a transfer oldu. Luton formasıyla 1959 FA Cup'ı kazandı. ardından Everton'a gitti ve 1963 yılında Championship'i kazandılar. Ardından Port Vale'e gitti ve 33 yaşında futbolu ayağının kırılması nedeniyle bıraktı. 56 kez milli formayı giydi.

Daha sonra menajer oldu ve Southport'u 1967 yılında bir üst lige çıkarttı. Sonrasında Kuzey İrlanda'nın başına geçti, Meksika'daki Dünya Kupası'nı şanssız bir biçimde kaçırdı. Peşinden Kuzey İrlanda kulüp takımlarında görev yaptıktan sonra Yunanistan'ın başına geçti. Sonrasında Everton, PAOK ve Mansfield Town'da görev yaptı.

1980 yılında yeniden Kuzey İrlanda'nın menajeri oldu ve ülkesine altın çağını yaşattı.

1982 ve 1986 Dünya Kupaları'nın ardından Kuzey İrlanda bir daha dünya kupası vizesi alamadı.

Bingham, Kuzey İrlanda'nın başında son maçında 1994 Dünya Kupası elemelerinde İrlanda Cumhuriyeti'ne karşı çıktı. O maç da 1-1 berabere tamamlandı.

Milli takımın ardından Blackpool'da bir süre futbol direktörlüğü yaptı, Burnley'de de 2008'de gözlemci olarak görev aldı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Kuzey İrlanda hayatını kaybetti 2022 yılında hayatını kaybeden ünlüler