Haaland'ın neyi eksik?

Erling Haaland
Haaland'ın neyi eksik?
Erling Haaland, Manchester City forması ile gollerine devam ediyor.

Haaland, şu yaşında aynı dönemlerine göre; Messi ve Ronaldo'dan çok daha fazla gol attı. Durdurulamıyor. Biyonik bir adam gibi. Peki yeterli övgüyü alıyor mu?

Bu yaşta yapılabilecek her şeyi yaptı. Kim bilir belki Fransız olsa şu an Dünya Kupası şampiyonu unvanı da olacaktı. Erling Haaland, futbolun Hollywood’u olarak bilinen İngiltere Premier Lig’inde çıktığı 27 maçta 30 gol attı. Bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde 11 maç oynadı, 7 golü rakip ağlara bıraktı. Mbappe ile birlikte Avrupa futbolunun geleceği oldu.

Peki hak ettiği süper kahraman ilgisini görüyor mu? Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi’nin 23 yaşındaki halinden çok daha fazla gol attı. Çok daha az maça çıkmasına rağmen çok daha fazla topu ağlarla buluşturdu. Ronaldo 23 yaşını tam olarak doldurmadan 303 maça çıkmış, Messi 262 müsabakada ter dökmüş, Erling Haaland 243 kez forma giymişti.

MESSI RONALDO DİREKT SANTRAFOR OYNAMIYORDU

Ancak Viking, 23 yaşını tamamlamadan 200 gol attı, Lionel Messi 140, Cristiano Ronaldo o yaşta 102 gol atmıştı. O yaşta Ronaldo ve Messi’nin direkt olarak santrafor oynamadığını, kanatta veya 10 numara pozisyonlarında değerlendirildiklerini de eklemek lazım.

Haaland başarısının sırrını süt içmeye bağlıyor. (*Ben ve sihirli iksirim)

Messi’nin de bir gol makinesine dönüşmesi 21 yaşında Guardiola ile tanışmasından sonra gerçekleşti. İbrahimoviç gibi bir süperstara 50 milyon euro + Eto’o verildikten sonra bile Guardiola Messi’yi ileri uçta oynattı. Messi Rijkaard döneminde maç başına 0.36 gol ortalaması ile oynarken Guardiola ile 0.72’yi yakaladı.

Guardiola şu an Haaland’ın teknik direktörü, onun gol atmak için takım arkadaşlarına ihtiyacı olduğunu, Messi’nin tek başına fırsatlar yaratabildiğini söylüyor.

Aslında Ronaldo, Sporting Lizbon A takımına çıktığında forvet oyuncusuydu ancak Boloni onu bir kanat oyuncusuna evirmiş, Ferguson da United’da bu rolü tutmuştu. Ayrıca Rolado United’a ayak bastığında Wayne Rooney ve Van Nistelrooy gibi iki gol makinesini de karşısında gördü. Bu sebepte 23’ünü doldurmadan Messi ve Haaland’dan daha az gol atması son derece normal.

Haaland'ın neyi eksik? - Resim : 1
Bayern Münih taraftarları uzun bir süre 'Haaland' ismini duymak istemiyor. Fotoğraf: Reuters

Bu üçlüye bakıldığında Messi’nin 23 yaşında çok çok daha fazla kupa kazandığı görülüyor. Bu da anlaşılabilir, çünkü ne Ronaldo ne de Haaland, Xavi ve Iniesta ile oynadı. Messi, Barcelona’nın çok uzun yıllar Avrupa’yı domine eden İspanya Milli Takımı üzerine kurulan takımın vitrinindeydi.

ZOLA BEĞENMİYOR

Haaland’ın bu başarıları ortadayken kimilerine göre onda star ışıltısı yok. Şunu kabul edelim, Messi ve Ronaldo’ya göre çok daha büyük bir golcü ancak oynadığı futbol göze o kadar estetik gelmiyor. Yine de bu Norveçlinin başarısını küçültecek bir şey değil. Bu sezon City için 38 maçta 44 gol atan santrafor için konuşan Chelsea efsanesi Zola, Mbappe’nin Real Madrid için daha iyi bir aday olduğunu düşünüyor. Zola şunları söylüyor: “Oyuna daha fazla katkısı olan bir santrafora ihtiyacınız var, sadece gol atmaya odaklanan değil” Bu eleştiri kimilerine göre biraz ön yargılı olarak kabul edilebilir.

Haaland üzerindeki baskının farkında. Dünyaca ünlü santrafor, “Bu benim hayatım ne yapayım. Her zaman eleştiriler olacaktır onları önemsemiyorum. İnsanların ne söyleyeceğine karar veremem" diyor. 

Peki gün gelince Madrid formasını Mbappe mi Haaland mı giyecek? Mbappe’nin Fransa’yı terk etmemesi için kulüp ve Fransa elinden gelen her şeyi yaptı. İki oyuncu da profesyonel kariyerlerine 2015-2016 sezonunda başladılar. Haaland asıl ritmini 2019/2020’de bulurken bu sezon 44 gol attı. Aralarındaki gol atma rekabetinde bir Haaland bir Mbappe öne geçiyor.

Kaynaklar: 90min.com, UEFA Şampiyonlar Ligi, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Haber Global TV