Gururumuz Yasemin Adar'ı keşfeden antrenör: 'Allah onu güreşsin diye yaratmış!'

Tokyo 2020
Gururumuz Yasemin Adar'ı keşfeden antrenör: 'Allah onu güreşsin diye yaratmış!'

Güreşte Avrupa şampiyonu olan ilk kadın sporcumuz, güreşte dünya şampiyonu olan ilk kadın sporcumuz ve şimdi de güreşte olimpiyat madalyası kazanan ilk kadın sporcumuz... Tarih yazan Yasemin Adar'ın hikayesinin başlangıcını, onu keşfeden antrenör Aslan Seyhanlı, Yasemin'i anlattı.

Güreş tarihimizde bir ilk yaşandı ve Yasemin Adar, 76 kiloda bronz madalyanın sahibi olarak Türkiye'ye kadınlarda ilk güreş madalyasını getirdi. Yasemin Adar'ın kariyeri böyle ilklerle dolu. Onun için Türk güreş tarihinde kadınlar için bir milat diyebiliriz.

6 Aralık 1991 doğumlu Yasemin Adar, doğal bir sporcu, doğal bir yetenek. Yeteneğini azmi ve sonsuz mücadelesiyle birleştiren milli güreşçi aslında milli bir atlet olarak da hayatına devam edebilirdi.

ONU KEŞFEDEN İSİM KONUŞTU!

Ancak onu keşfeden isim olan ve Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan antrenör ve eski milli güreşçi Aslan Seyhanlı “Allah onu güreş yapsın diye yaratmış” diyordu...

Gururumuz Yasemin Adar'ı keşfeden antrenör: 'Allah onu güreşsin diye yaratmış!' - Resim : 1

Normal şartlarda geç denebilecek bir yaşta, üniversite yıllarında güreşe başlayan Yasemin Adar, öncesinde gülle atma ile uğraşmaktaydı. Lisede hentbol oynadı, lise son sınıfta atletizme geçiş yaptı, Türkiye Atletizm Şampiyonası'nda kadınlar gülle atmada dördüncülük bile elde etti.

Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda eğitim aldığı dönemde güreşe başlayan ve şu an ENKA'nın sporcusu olan Yasemin Adar için babası Naim Adar şunları söylemişti:

“Bizim ailemizde güreşçi yok ancak güreşi ailece severdik. Yasemin, spora atletizmle başladı. Atletizm sayesinde Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’na girdi. Aslan Seyhanlı’nın da teşvikiyle Gençlik Merkezi’nde güreşe başladı. Kızımın başarısında Aslan hocamın büyük emeği ve katkısı var.”

Onu keşfeden isim ise Aslan Seyhanlı oldu. Los Angeles 1984 ve Seul 1988'de 5. olan Seyhanlı, 1987 ve 1989'da ise Avrupa üçüncülüğü elde etti. 1985 ve 1987'de ise Akdeniz Oyunları'nda şampiyon olan Seyhanlı, güreş kariyerinden sonra Balıkesir'de öğrenciler yetiştirmeye başladı.

Gururumuz Yasemin Adar'ı keşfeden antrenör: 'Allah onu güreşsin diye yaratmış!' - Resim : 2

'İLK GÜREŞİNDE PARMAĞI ÇIKMIŞTI'

Sorularımızı yanıtlayan Seyhanlı, “İlk güreşinde parmağı çıkmıştı. Çok sakatlıklar geçirmesine rağmen yılmadı. Öyle bir öğrenci zor gelir” diyor ve ekliyor: “Altı metrelik halata 20 kez tırmanıyordu, 500 mekik, 1000 şınav çekiyordu. Onun gibi 50 öğrenci olsa Türkiye'de...”

Seyhanlı da Yasemin Adar'ın güreş için aslında geç bir yaşta mindere çıktığını ifade ederken buna rağmen olağanüstü yeteneği ve gücüyle fark yarattığını vurguluyor ve “Allah onu güreş yapsın diye yaratmış” ifadelerini kullanıyor.

Yasemin için “İlklerin kadını” diyen Seyhanlı, “Tokyo'yu aradım madalyadan sonra ve 'Bizi hem üzdün hem de mutlu ettin' dedim” sözlerini kullanıyor.

Gururumuz Yasemin Adar'ı keşfeden antrenör: 'Allah onu güreşsin diye yaratmış!' - Resim : 3

MADALYAYI GETİREN O MEŞHUR HAREKET!

Aslan Seyhanlı, Yasemin'in bronz madalya maçında Kırgız güreşçi Ayperi Medetkızı'nı tuş ederken kullandığı “ters kravat” adı verilen hareketi kendisinin de sık çalıştırdığını belirtiyor ve “Ters kravat benim çok sevdiğim bir hareket. Yasemin de her zaman çok iyi yapardı” diye konuşuyor.

Güreşçiler yetiştirmeye devam eden Aslan Seyhanlı, “Edremit'te bir kızımız daha geliyor” diyerek aslında Yasemin'in ilham verdiği geleceğin şampiyonlarına da dikkat çekiyor.

Yasemin'in verdiği ilhamın en güzel örneklerinden birine de TRT Spor'da yayınlanan Sporun Kadınları belgeselinde rastlıyoruz. Belgeselde mikrofon uzatılan güreşçi kızlardan birinin kullandığı “Örneğimiz Yasemin ablamız. O yüzden başarılı oluyoruz” ifadesi çok anlamlı.

2016'da elde ettiği Avrupa şampiyonluğuyla Türk güreş tarihinin ilk kadın Avrupa şampiyonu olmayı başaran, aynı zamanda dünya şampiyonluğu elde eden ilk Türk kadın güreşçi de olan Adar, 2016-2019 arasında dört sene üst üste Avrupa şampiyonu oldu.

Gururumuz Yasemin Adar'ı keşfeden antrenör: 'Allah onu güreşsin diye yaratmış!' - Resim : 4

Antrenör Aslan Seyhanlı (ortada) güreşçiler yetiştirmeye devam ediyor. (Fotoğraf: İHA)

'BİR ANTRENMAN BİLE KAÇIRMADI'

Tokyo 2020 elemelerinde de finalde olağanüstü bir performans sergileyerek 10-1'lik skorla vizeyi alan Yasemin'in azmini de anlatan Aslan Seyhanlı, milli güreşçimizin zaman zaman gözyaşları da dökmüş olsa hiç vazgeçmediğini anlatıyor ve “Tek bir antrenman bile kaçırmadı” diyor.

2018 Dünya Güreş Şampiyonası'nda yarı finalde Macar güreşçi Zsanett Nemeth'in sakat dizine hiç hamle yapmaması ve rakibine zarar vermekten kaçınmasıyla Dünya Fair Play Konseyi (CIFP) tarafından Dünya Fair Play Özel Diploması ile ödüllendirilen Yasemin, tam bir rol model.

[email protected]

Kaynak: Web Özel

Yasemin Adar güreş Tokyo 2020