Galatasaray'da bayram telaşı

Galatasaray'da bayram telaşı

3 maç sonunda gol yemeden toplanan 7 puan Galatasaray açısından çok özlenen bir durum. Son yıllarda Avrupa maçları öncesindeki karamsar telaş, yeniden bayram telaşına döndü.

Avrupa Ligi'nde kuraların çekildiği günü kura çekimindeydim. Galatasaray Avrupa Ligi'nin en zor grubunu çektiğinde yorumlar çok parlak değildi. Zira Sarı Kırmızılıların grubundaki 3 takım da bir sezon önce Şampiyonlar Ligi'nde mücadele ediyordu. Yeni kurulan genç Galatasaray'ın bu takımlar karşısında göstereceği performans soru işaretleri barındırıyordu.

Özellikle son yıllarda Avrupa maçlarında üst üste gelen başarısız sonuçlar camianın uluslararası maçlar öncesinde umutlarını çok kısık sesle dile getirmesine neden oluyordu. Ancak daha ilk maçtan Galatasaray Avrupa'da yeniden başarılı olma konusunda çok kararlı olduğunu gösterdi. Lazio maçında ortaya konan iyi oyun ve galibiyet başta oyuncuları olmak üzere herkesi motive etti. Ardından Marsilya deplasmanında gelen beraberlik "biz bu işi yapabiliriz" fikrini zihinlere ekti.

Lokomotif Moskova maçının başlangıcı bu yönden uzun zaman sonra Galatasaray adına bir ilk oldu. Sarı Kırmızılılar çok uzun zaman sonra elemeler haricinde bir Avrupa maçına favori olarak özgüvenli bir şekilde gitti. Bu karakter sahaya da oyun olarak yansıdı.

Sahada sert duran, rakibine pozisyon vermeyen ve maç boyunca ne oynadığını bilen bir Galatasaray vardı. Hücumun kanatlarında rotasyon yapmayı tercih eden Terim, 2. yarı o bölgenin asları Kerem - Morutan'ı oyuna alarak maçı çözdü.

Morutan'a bir parantez açmak gerekiyor. Rumen futbolcu Galatasaray'ın en yaratıcı oyuncusu. Çok kolay adam eksiltiyor. Ve yaşına göre saha görüşü oldukça iyi seviyede. Golde Kerem'e attığı pas olağanüstüydü. Galatasaray'ın hücumda Morutan'ı daha fazla kullanması gerekiyor. Gerçekten çok özel bir oyuncu olma potansiyeli var.

Morutan-Kerem ikilisi üretkenlik getiren isimler oldu. Gelelim Galatasaray'ın değişmezlerine. 2 isim olmadığı zaman Galatasaray'ın oyun gücü çok düşüyor. Marcao ve Berkan.

Marcao hem savunma anlayışı, hem de oyun kurulumunda aldığı sorumluluk Galatasaray'ın oyun planı açısından çok önemli. Hatta şahsi fikrim, oynanmak istenen oyunun en önemli oyuncusu Marcao. Onun varlığı hem savunmada hem de hücumda işleri çok daha kolay hale getiriyor.

Berkan ise Galatasaray'ın kalbi konumunda. Sahada sürekli kan pompalayan oyuncu oluyor. Hem pres, hem tempo olarak takımda muadili yok.  Onun olmadığı Konyaspor maçının zor geçmesinin sebebi de bu. Ne Taylan ne de Cicaldau oyuncu profili olarak Berkan kadar direnç koyan isimler değil. Berkan dar alandaki pas becerisini biraz daha geliştirirse, Galatasaray açısından uzun yıllar vazgeçilmez bir oyuncu olur.

Galatasaray çok korkulan grupta 3. maçını da lider geçiyor. Sarı Kırmızılılar Lokomotif Moskova'yı içerde de yenerse 10 puana çıkacak ve bence bu grupta 10 puan Galatasaray'ın lider çıkmasına yetecek bir seviye.

Sonuç olarak 3 maç sonunda gol yemeden toplanan 7 puan Galatasaray açısından çok özlenen bir durum. Son yıllarda Avrupa maçları öncesindeki karamsar telaş, yeniden bayram telaşına döndü.