Galatasaray'ın en karlı transferi Adem Büyük. Babel maliyetinin 6'da birini, Falcao 9'da birini çıkardı

Galatasaray'ın en karlı transferi Adem Büyük. Babel maliyetinin 6'da birini, Falcao 9'da birini çıkardı

Onyekuru'nun dönüşü sonrası Ryan Babel'in instagram hesabından Galatasaray'ı silmesi, Babel ayrılıyor mu sorusunu akla getirdi. Sosyal medyada taraftar Babel'in performansını tartışmaya başladı. Peki en karlı Galatasaraylı oyuncu kim? İşte rakamlar...

Galatasaray'da yine Ryan Babel tartışmaları. Aynı mevkide geçen sezon Galatasaray'da fırtınalar estiren Henry Onyekuru'nun kiralık olarak Galatasaray'a dönmesinin ardından Babel'in Instagram hesabından sarı-kırmızılı ekibi silmesi, Babel ayrılıyor yorumlarına neden oldu. Bununla birlikte taraftar da Babel konusundaki hayal kırıklığını sosyal medya yorumlarına taşıdı. Kimi taraftar Babel'in hiçbir faydası olmadığını öne sürerken, kimi ise Babel'in performansının azımsanmaması gerektiği görüşünde.

Peki gerçek ne?

Kazandırdıkları puanları bir kenara bırakırsak, bu puanlar sayesinde kulübe kazandırdığı para ve ödenen sabit ücret kıyaslamasında Ryan Babel, Galatasaraylı oyuncular arasında nerede duruyor? Haberglobal.com.tr olarak hem Babel'in hem de Galatasaray'da skor katkısı sağlayan tüm futbolcuların sezonun ilk yarısına kulübüne ne kadar para kazandırdığını, buna karşılık maliyetinin ne olduğunu hesaplayıp karşılaştırdık. İşte rakamlar...

haberglobal.com.tr-ÖZEL

BABEL FAYDALI MI FAYDASIZ MI?

2.5 milyon Euro yıllık sabit ücret ve 2 milyon Euro'luk imza parasıyla Galatasaray'a bonuslar hariç bugünkü kurla 30 milyon TL'ye mal olan Babel, aslında tek başına Galatasaray'a hiç maç kazandıramadı. Fakat iki maçta beraberliği attığı tek golle kurtaran isim oldu. Galatasaray'ın üç galibiyetinde diğer takım arkadaşlarıyla birlikte gol katkısı sağlayan Babel'in bu performansıyla Galatasaray'a performans geliri olarak sağladığı toplam rakam 5.16 milyon TL'ye ulaştı. Bu rakamlara göre ise Babel aslında Galatasaray'a parasal olarak bu sezonun ilk yarısında en fazla katkı sağlayan isim. 

Fakat Babel'in bu getirisi, yüksek maliyeti göz önüne alındığında kazandığı sabit maaş ve imza parasının sadece 6'da 1'ini karşıladı. Yani yüzde 17'sini...

ADEM'İN GETİRİSİ BÜYÜK

Bu açıdan sezonun ilk yarısında maliyet/getiri kıyaslamasına göre Galatasaray'a en fazla katkı sağlayan futbolcu Adem Büyük ve Ömer Bayram oldu. Yıllık 3.5 milyon TL sabit ücret alan Adem Büyük, sezonun üçüncü haftasında Kayserispor karşısında alınan 3-2'lik galibiyette, 3 puanı getiren gollerden birini atmıştı. Fakat Adem Büyük asıl büyük katkısını beraberliğe 900 bin Euro prim veren Şampiyonlar Ligi gruplarında Club Brugge maçında vermişti. Takımının tek golünü atarak skorun 1-1 olmasını sağladı. Böylece Adem Büyük, iki maçta kulübüne toplam 6.9 milyon TL'lik katkı sağlayarak 3.5 milyon TL'lik Galatasaray'a yıllık maliyetinin iki katı bir gelir faydası sağladı. 

Galatasaray'ın en karlı transferi Adem Büyük. Babel maliyetinin 6'da birini, Falcao 9'da birini çıkardı - Resim : 1

ÖMER BAYRAM PİYANGOSU

400 bin Euro yıllık sabit ücret alan Ömer Bayram ise 11. haftada Feghouli ile birlikte galibiyeti getiren gole imza atarak, kulübüne toplam 1.38 milyon TL kazandırdı. 2.67 milyon TL'lik toplam yıllık maliyeti düşünülünce Ömer Bayram, aslında tek maçta attığı golle Galatasaray'a maliyetinin yarısını çıkarmış oldu. Üstelik kanattan gelerek skora sağladığı katkı Galatasaray için ekstra bir getiri olmuş oldu.

FALCAO'DA HESAP OLMAYAN SAKATLIKLAR

Büyük beklentilerin olduğu Falcao ise sezonun ilk yarısını aslında sakatlıklarla geçirdi. Fakat oynayabildiği maçlarda 1 galibiyeti tek başına, yarı sezonun son maçında ise atılan 5 golün ikisini kaydederek kulübüne toplam 3.87 milyon TL kazandırdı. Fakat elbette bu rakam Falcao'nun yıllık 33.4 milyon TL'yi bulan sabit ücretini karşılamaktan epeyce uzak.

TAYLAN ISINIYOR

Yine bu sezon çok tartışılan isimlerden biri olan Belhanda, kulübe gelir anlamında en fazla fayda sağlayan isimlerden biri oldu.

Son maçların yıldızı Taylan Antalyalı da aldığı kısa süreye rağmen Galatasaray'a toplam sabit ücret maliyetinin 4'te 1'i kadar geliri kulübe sağladı.

Galatasaray'ın en karlı transferi Adem Büyük. Babel maliyetinin 6'da birini, Falcao 9'da birini çıkardı - Resim : 2

Tablodaki hesaplama nasıl yapıldı?

Her kulübün aldığı galibiyetler veya beraberlikler sonucu elde ettiği performans primi, galibiyet veya beraberliği sağlayan golleri atan futbolculara bölüştürüldü. Örneğin iki gol atan futbolcu, elde edilen performans priminin üçte ikisine katkı sağlamış varsayılırken, tek başına skoru sırtlanan futbolcu tüm primi hanesine yazdırdı. Böylece sezonun ilk yarısındaki 17 maçta elde edilen tüm beraberlik ve galibiyetlerin mimarı olan futbolcular hafta hafta kulübüne kazandırdığı performans primlerine göre listelendi. 17. haftanın sonuna gelindiğinde en yüksek getiriyi sağlayan futbolcular da ortaya çıkmış oldu. Elbette kazanılan maçlarda kalecilerin, defans oyuncularının, golün asistini yapan isimlerin, orta saha mücadelelerinin de büyük payı yadsınamaz. Fakat bir matematiksel model çıkarabilmek için mecburen doğrudan skor katkısı hesaplamada baz alındı.

Futbolcuların maliyetleri ise bonuslar veya bonservis bedelleri değil aldıkları yıllık sabit ücret üzerinden hesaplandı. 

Babel Galatasaray spor