Futbolun zirvesinde sahne alan Türkler | İstanbul'daki finale bizden biri...

UEFA Şampiyonlar Ligi futbol Milli Takım
Futbolun zirvesinde sahne alan Türkler | İstanbul'daki finale bizden biri...
Hakan Çalhanoğlu, Yıldıray Baştürk, Arda Turan. Fotoğraflar: İHA

Takımı Inter ile İstanbul'daki Şampiyonlar Ligi Finali'nde sahaya çıkacak Hakan Çalhanoğlu, futbolun zirvesi olan bu arenada yer alan tek Türk isim değil elbette. Daha önce hem A Milli Takımı'nda hem de Alman Milli Takımı'nda top koşturan birçok Türk futbolcu finallerde oynama başarısını gösterdi...

Şampiyonlar ligi finali bu yıl İstanbul'da yapılacak. 10 Haziran'da Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacak karşılaşmanın taraflarından biri belli oldu. İtalyan temsilcisi Inter Milan, Şampiyonlar Ligi finaline çıkan ilk takım oldu.

 AC Milan'a karşı 90 dakika Inter formasını terleten milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu için bu durum ayrı bir öneme sahip. Çalhanoğlu oynadığı takdirde finallerde yer alacak 4. Türk Milli Takımı futbolcusu olacak. Üstelik maçın İstanbul'da olması da Çalhanoğlu'nu oldukça heyecanlandırıyor. Milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu, sosyal medya platformu Instagram'daki hesabında elinde Türk bayrağı tuttuğu ve fonda Galata Kulesi bulunan bir görsel paylaştı. Finalde Çalhanoğlu, City forması giyen Türk asıllı Alman Milli Takımı oyuncusu İlkay Gündoğan ile karşı karşıya gelecek. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hakan Çalhanoglu (@hakancalhanoglu)

Hakan Çalhanoğlu şampiyonlar ligi finalinde yer alacak ilk milli futbolcu değil elbette. Daha önce 3 Türk Milli Takımı futbolcusu Yıldıray Baştürk, Nuri Şahin ve Hamit Altıntop futbolun bu en yüksek zirvesinde top koşturmayı başardı. Takımı ile finale çıkma başarısı gösteren Arda Turan ise sakatlığı sebebiyle final maçı kadrosunda yer alamadı. Alman Milli Takımı'nda oynayan Türk asıllı futbolcular Mehmet Scholl, İlkay Gündoğan ve Emre Can da takımları ile şampiyonlar ligi finalinde boy gösterdiler. Mehmet Scholl, kupayı kaldıran tek Türk isim olarak tarihe geçti.

FİNALDE YER ALAN İLK MİLLİ OYUNCU YILDIRAY BAŞTÜRK 

Şampiyonlar Ligi'nde Final oynayan ilk A Milli Takım futbolcusu Yıldıray Baştürk oldu. Alman ekibi Bochum'da oynarken başarılı bir performans ortaya koyarak birçok kulübün dikkatini üzerine çeken Yıldıray Baştürk, 2001 yılında Bundesliga'nın başarılı takımlarından Bayer Leverkusen'e transfer oldu. Bayer Leverkusen'de geçirdiği ilk sezonda Yıldıray Baştürk, takımı ile Şampiyonlar Ligi finaline çıkmayı başardı ve İspanyol devi Real Madrid'in rakibi oldu. 15 Mayıs 2002'de İskoçya'nın Glaskow kentindeki Hamden Park Stadı'nda oynanan maçı Real Madrid 2-1 kazandı. Yıldıray Baştürk, bu maçta sahaya ilk 11'de çıktı.

Futbolun zirvesinde sahne alan Türkler | İstanbul'daki finale bizden biri... - Resim : 1
Yıldıray Baştürk Bayer Leverkusen forması ile. Fotoğraf: İHA

Bir sonraki finalde oynayan Türk futbolcu ile bir başka unutulmaz isim Hamit Altıntop oldu. Shalke 04'te oynarken dikkatleri üzerine çeken ve ardından Bayern Münih'e transfer olan Altıntop 2010 yılında Şampiyonlar Ligi finalinde mücadele etme başarısını gösterdi. Bayern Münih o sezon finalde İtalyan ekibi Inter ile karşılaştı. İspanya'nın başkenti Madrid'teki Santiago Bernabeu Stadı'nda oynanan maçı Inter 2-0 kazandı. Hamit Altıntop karşılaşmaya ilk 11 başlarken 63'üncü dakikada yerini Miroslav Klose'ye bıraktı.

Futbolun zirvesinde sahne alan Türkler | İstanbul'daki finale bizden biri... - Resim : 2
Hamit Altıntop şampiyonlar ligi şampiyonu olmaya çok yaklaştı.  Fotoğraf: İHA

2012 - 2013 sezonunda ise bir başka A milli yıldız Nuri Şahin, Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırmaya yaklaşan Türk Milli Takımı futbolcusu oldu. O sezon Nuri Şahin'in formasını giydiği Borussia Dortmund Şampiyonlar Ligi Finali'nde bir başka Alman ekibi Bayern Münih ile karşı karşıya geldi. Maçta Nuri Şahin 90+2'inci dakikada oyuna girdi. Maçı Bayern Münih 2-1 kazandı. Aynı maçta bir başka Türk oyuncu da Dortmund kadrosunda görev aldı. Alman Milli Takımı formasını terleten İlkay Gündoğan, Dortmund ile maça ilk 11 başlayıp 90 dakika sahada kaldı.

İspanyol ekibi Atletico Madrid forması ile başarıdan başarıya koşan Arda Turan, takımıyla 2014 Şampiyonlar Ligi finaline yükselmeyi başardı. Ancak oynadığı lig maçında sakatlanan Turan, final maçı kadrosunda yer alamadı. Atletico Madrid finalde Real Madrid'e 4-1 yenildi.

Futbolun zirvesinde sahne alan Türkler | İstanbul'daki finale bizden biri... - Resim : 3
Arda Turan, final maçı kadrosunda sakatlığı sebebiyle yer alamadı. Fotoğraf: İHA

KUPAYI KALDIRAN TEK TÜRK 

Türk asıllı Alman Futbolcu Mehmet Scholl, Bayern Münih forması ile kupayı kaldırma başarısını gösterdi. Ayrıca Scholl, her ne kadar Türk Milli Takımı'nda oynamasa da finalde oynayan ilk Türk futbolcu oldu. 2001 Şampiyonlar Ligi finalinde Bayern Münih penaltılar sonucu İspanyol ekibi Valencia'yı 5-4 mağlup ederken, Scholl sahada 108 dakika ter döktü.

Futbolun zirvesinde sahne alan Türkler | İstanbul'daki finale bizden biri... - Resim : 4
Mehmet Scholl. Fotoğraf: İHA

Alman Milli Takımında top koşturan Türk asıllı futbolcu İlkay Gündoğan, İngiliz ekibi Manchester City forması ile 2021 finalinde de oynadı. Gündoğan 35. dakikada sarı kart görürken, Manchester City maçı bir diğer İngiliz Chelsea'ye 1-0 kaybetti. Alman Milli Takımı'nda oynayan bir başka Türk asıllı futbolcu Emre Can ise Liverpool forması ile 2018 Şampiyonlar Ligi Finali'nde forma giydi. Can oyuna 83'üncü dakikada dahil oldu. Liverpool, Real Madrid'e maçı 3-1 kaybetti.

Kaynaklar: Eurosport, AA, İHA, UEFA 

Kaynak: Haber Global TV

milli takım futbol UEFA Şampiyonlar Ligi