Futbolda 'elle oynama'nın kurallarını baştan yazıyorlar: Top kendi vücudundan sekip eline gelmişse...

futbol UEFA
Futbolda 'elle oynama'nın kurallarını baştan yazıyorlar: Top kendi vücudundan sekip eline gelmişse...

UEFA Futbol Kurulu, ilk toplantısını gerçekleştirerek oyun kurallarıyla ilgili tavsiyelerde bulundu.

İsviçre'nin Nyon şehrindeki Avrupa Futbol Evi'nde gerçekleştirilen toplantıda UEFA Futbol Kurulu; oyun kuralları, VAR, elle oynama, oyuncu davranışları gibi konularda tavsiyelerde bulundu.

Futbolda 'elle oynama'nın kurallarını baştan yazıyorlar: Top kendi vücudundan sekip eline gelmişse... - Resim : 1

İşte o öneriler:

Bir futbolcunun elinin ya da kolunun topa her dokunuşunun bir ihlal teşkil etmediğini savunan kurul şu değişiklikleri önerdi:

Top önceden futbolcunun kendi vücudundan sekmişse ve özellikle kaleye doğru gitmemişse, bir oyuncuya elle oynama ihlali verilmemesi gerektiğini UEFA'nın açıklığa kavuşturmasını tavsiye ediyoruz.

Topun kaleye yönelmediği durumlarda oyuncunun kendi vücudundan sekerek eline çarpıyorsa bu oyuncuya elle oynama ihlali cezası verilmeyeceğinin açıkça ifade edilmesi tavsiye edilmiştir.

Çekilen şuttan sonra her elle oynamaya ihtar verilmemesi tavsiye edilmiştir.

Sakatlık numarası yapan ya da kendisine faul yapılmış gibi davranarak hakemi aldatmaya çalışarak sportmenlik dışı davranışlar sergileyen oyunculara ihtar verilmesinde hakemlerin daha kararlı olması önerilmiştir.

Bir oyuncunun elle oynama ihlali ile rakip takımın golünü ya da bariz gol atma şansını engellemesi nedeniyle ihraç edilmesini öngören maddenin değiştirilmesi için bir girişim başlatılması önerilmiştir. Oyuncular yalnızca elleri veya kollarıyla topa kasten dokunmaları halinde ihraç edilmelidir. Diğer elle oynama ihlallerinde sadece ihtar verilmelidir.

UEFA Futbol Kurulu'nun toplantısında Éric Abidal, Rafael Benítez, Fabio Capello, Petr Čech, Luís Figo, Robbie Keane, Jürgen Klinsmann, Ronald Koeman, Philipp Lahm, Michael Laudrup, Paolo Maldini, Roberto Martínez, Predrag Mijatović, Gareth Southgate, Patrick Vieira, Rudi Völler, Javier Zanetti ve Zinedine Zidane gibi isimler yer aldı.

 

Kaynak: Haber Global TV

futbol UEFA hakem