Fransa olimpiyat sporcularını doyurmakta zorlanıyor

Ajans Bizim
2024 Paris Olimpiyatları Fransa Ligue 1
Fransa olimpiyat sporcularını doyurmakta zorlanıyor
Reuters

Olimpiyat Köyü dolup taştıkça yiyecek stokları da azalıyor. Açılışından bir hafta sonra ve resmî müsabakaların başlamasından bir gün önce, sporcular salı gününden bu yana Saint-Denis'deki Olimpiyat Köyünün kantininde sunulan yiyeceklerin miktarından şikayet ediyor.

L'Équipe gazetesine göre, organizatörler stoklama hızı nedeniyle bazı ürünleri karneye bağlamak zorunda bile kaldı.

Sporcular tarafından en çok talep gören yiyecekler arasında dün sabah kahvaltıda sınırlı sayıda tüketilmek zorunda kalınan yumurta da vardı. 

Yemek hizmetlerinden sorumlu ve Paris 2024'ün partneri olan Sodexo, gazeteye yaptığı açıklamada, yumurta ve ızgara et gibi bazı ürünlerin "özellikle popüler olduğunu, bu nedenle hacimlerin artırıldığını" itiraf etti.

Sodexo, "tedariklerini tüketime uyarlamak için aktif olarak çalıştığını" belirtti.

Sodexo, yan kuruluşu Sodexo Live! aracılığıyla Saint-Denis'deki Cité du Cinéma'da bulunan Olimpiyat Köyünün 15 bin sakinine yemek sağlamakla sorumludur.

Taze ürün, makarna ve pirinç tedarikinden sorumlu olan Carrefour grubu ise sporcuların iştahını göz önünde bulundurarak, "başlangıçta planlanan miktarları yukarı doğru revize etmek" zorunda kalacağını bildirdi.

Olimpiyat Köyünde sporcular ayrıca ana restorana bitişik bir alanda üç Fransız şefin (Amandine Chaignot, Alexandre Mazzia ve Ekrem Binallal) sınırlı sayıdaki kreasyonlarıyla Fransız mutfağının en iyi örneklerini tatma imkânına sahip olacaklar.

Agence France-Presse'e göre, menüler sporcular ve beslenme uzmanları ile işbirliği içinde oluşturuldu. Örneğin, Amandine Chaignot, tereyağı ve krema konusunda "dikkatli" olacak. Chaignot'nun imza yemeği kerevit ile Gine tavuğu ve "kaplamalı ve saran" bir bisque (kremsi ve baharatlı çorba). Ekrem Binallal ise sebzeler için her şeyi yapacak ve yıldız yemeği çeşitli dokularda bir kinoa müsli olacak.

Eski bir basketbol oyuncusu olan ve üç Michelin yıldızına sahip Marsilyalı şef Alexandre Mazzia, sporcuların kalori alımını ve iyileşme ihtiyaçlarını dikkate almak için spor hekimleriyle birlikte çalıştı. Binallal, özellikle nohut, bezelye ve füme pancara dayalı bir tarifin yanı sıra İsviçre pazı ile yanmış ve füme balık sunacak.

Haftanın yedi günü, günün 24 saati açık olan ve 3 bin 300 kişinin oturabileceği kantin, Olimpiyat Köyü için büyük bir meydan okumadır. Menüler, çok çeşitli geçmişlere, damak tatlarına ve beslenme ihtiyaçlarına sahip sporculara ve beraberindekilere hitap etmek üzere Fransız, helal ve dünya mutfağı da dahil olmak üzere çeşitli temalarda sunulmaktadır.