Fenerbahçe'nin takım savunması mı, Trabzon'un hücumu mu?

Fenerbahçe'nin takım savunması mı, Trabzon'un hücumu mu?

Zirvenin en tepesindeki iki takımın maçı varsa ve bu iki takım da Fenerbahçe ile Trabzonspor’sa maçın heyecan ve beklenti katsayısı da artıyor.  Gelelim bu iki takımın artılarına, eksilerine, maç içindeki kritik eşleşmelere...

Fenerbahçe için zorlu periyodun en kritik maçı Trabzon’da oynanacak. Sarı-lacivertliler defans hattındaki sağlam duvara ve takım savunmasına güveniyor. Zira öyle de olmak zorunda. Çünkü karşında ligin hücum hattı belki de en tehlikeli takımına karşı oynayacaklar. Bakasetas-Nwakaeme ve Cornelius’un taşıdığı bordo-mavililer, orta saha ve hücumdaki gücüyle fark yaratıyor.

MAÇIN KİLİT NOKTASI, GUSTAVO-BAKASETAS EŞLEŞMESİ

Trabzonspor'da Bakasetas’a ayrı bir parantez açmak lazım. Şu an ligin en formda oyuncusu.

Uzaktan attığı goller, asistleri, defansın dengesini bozan paslarıyla 10 üzerinden 10 puanlık bir performans ortaya koyuyor. Trabzonspor’un şu anda her şeyi. Gustavo’nun Bakasetas’a kuracağı baskı maçın en kilit noktası. Fenerbahçe'nin orta sahadaki her şeyi olan Brezilyalı oyuncu, Yunan futbolcuya rahat top aldırmazsa, Traboznspor'un hücum gücü büyük oranda zayıflar.

Fenerbahçe'nin takım savunması mı, Trabzon'un hücumu mu? - Resim : 1
Luis Gustavo, Pereira'nın vazgeçilmezlerinden. Fotoğraf: İHA

Nwakaeme ise Fenerbahçe’ye bugüne kadar gol atamamış olmanın ekstra motivasyonu ile sahaya çıkacaktır. Fenerbahçe’nin sıkıntı yaşadığı sağ kanadında oynayacak stoper ve kanat oyuncusunun ekstra mesai yapması gerekecek. Trabzonspor oyun planını Nwakaeme’nin kanadından yapacaktır.

Cornelius’un ligin şu an en iyisi Kim karşısında etkili olabileceğini düşünmüyorum. Güney Koreli’nin oyun tarzı Danimarkalı forveti etkisiz hale getirecektir. Hamsik’in oynayamaması halinde Berat-Siopis ikilisinden oluşacak Trabzon orta sahası Fenerbahçe’yi yıpratabilecek düzeyde. Bunlar Trabzon’un artıları.

Gelelim eksilerine. Defansta ciddi sıkıntılar yaşayan bordo-mavililerin stoper ikilisi geri dönüşlerde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Trabzonspor’un sol bek problemi ise hat safhada. Nwakaeme’nin defansa yeterli desteği vermemesi orayı kolay hedef haline getiriyor. Fenerbahçe de muhtemelen sık sık Osayi ve Ferdi üzerinden dönüşümle olarak Trabzonspor’un sol kanadına yüklenecektir.


İKİ TAKIMIN 8. HAFTA İTİBARIYLA PERFORMANSLARI👇

İstatistik (ortalama) Trabzonspor Fenerbahçe
Gol 2 1.5
Yediği gol 1 0.7
Şut 11.4 10.8
İsabetli şut 6.5 5.1
Topa sahip olma %55 %53
Pas isabeti %85.8 %80.5
İkili mücadele kazanma %50.1 %47.5

MESUT ÖZİL'İN PERFORMANSI BELİRLEYİCİ OLACAK 

Mesut Özil’in performansı Fenerbahçe adına kritik nokta. Berat-Siopis ve Bakasetas’ın temaslı oyununu onu yıpratmazsa o Trabzonspor’u yıpratacaktır. Galatasaray maçında Trabzonspor defansının verdiği açıklar unutulmamalı. 

Mesut, defansın arkasına atacağı paslarla dengeleri değiştirir. Valencia ne kadar yorgun dönecek olursa olsun müthiş dinamizmi ile ağır Trabzon stoper ikilisine karşı üstünlük kuracaktır. Valencia’nın en az 2-3 çok net pozisyona gireceğini düşünüyorum. 

Fenerbahçe’nin artılarına gelelim. Kim-Szalai önderliğindeki defans güven veriyor. Bu ikili Trabzonspor için yazdığımız her şeyi silip atacak düzeyde. Çünkü Trabzonspor hücum hattı böyle bir savunmaya karşı hiç oynamadı.

Sürekli duvara çarptıkça Trabzonspor’un hücum dengesi de bozulacaktır. Böyle olunca da agresifleşecek Trabzonspor atakları sonrasında açık verme sayısı da artacak.

OYUNUN KONTROLÜ KESİNLİKLE FENERBAHÇE’DE OLACAKTIR

Ama bana göre Fenerbahçe’nin en önemli avantajı karşısında oynamaya yönelik bir takım bulduğunda Fenerbahçe’nin de ritmi ve taktiksel gücü daha çok açığa çıkıyor. Topun kontrolü Trabzonspor’da olsa da oyunun kontrolü kesinlikle Fenerbahçe’de olacaktır.

Fenerbahçe'nin takım savunması mı, Trabzon'un hücumu mu? - Resim : 2
Trabzonspor, 17 Ekim Pazar günü sahasında Fenerbahçe ile yapacağı maçın hazırlıklarını sürdürdü. Antrenmanda, (soldan sağa) Djanin Semedo, Vitor Hugo, Anthony Nwakame, Hüseyin Türkmen ile Erce Kardeşler de (önde) yer aldı. Fotoğraf: AA

KALECİLERİN TATLI REKABETİ

Türkiye'nin şu anda en iyi iki kalecisi Altay Bayındır ile Uğurcan Çakır'ın performansları da maçın belirleyici noktası.

Milli takımda büyük rekabet içinde olan hatta futbolseverleri "Şu kaleye geçsin" diye ikiye bölen iki başarılı eldiven, bu karşılaşmada da tatlı bir rekabete girecek.