Fenerbahçe'den 3.5 yılda 70 milyon euroluk satış

Fenerbahçe futbol
Fenerbahçe'den 3.5 yılda 70 milyon euroluk satış
Fenerbahçe'den Lazio'nun yolunu tutan Vedat Muriç, İtalya'da istenilen form grafiğini tutturamadı. Fotoğraf: Shutterstock

Fenerbahçe son yıllarda mali disiplini sağlamak için günümüz koşullarında fena olmayan bonservis bedelleri ile oyuncuları elinden çıkardı. Allahyar transferinden önce Elif Elmas ve Vedat Muriç hatırı sayılır bonservis bedelleri ile İtalya'nın yolunu tutmuştu.

Fenerbahçe, son yıllarda yaptığı futbolcu satışlarına Allahyar Sayyadmanesh'i de ekleyecek. Sportif başarısızlık nedeniyle oldukça eleştirilen Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, buna karşın 3.5 yıllık döneminde futbolcu satışlarından kulübün kasasına ciddi bir miktar girilmesine de öncülük etti.

Fenerbahçe, sadece 6 futbolcunun satışından 63 milyon euroyu kasasına koydu. Allahyar'ın da 4.5 milyon euroya Hull City'e transfer olması beklenirken, diğer düşük miktarlı satışlar, kiralık oyunculardan gelen gelirlerle bu rakam 70 milyon euroyu geçiyor. 

GUİLANO VE SOUZA'YLA BAŞLADI

Fenerbahçe, Ali Koç dönemindeki ilk ciddi oyuncu satışlarını ilk senesinde gerçekleştirdi. Brezilyalı oyunculardan Guiliano Al Nassr'a 10.5 milyon, Josef de Souza ise Ahli'ye 12 milyon euroya satıldı ve kulübün kasasına kısa sürede 22.5 milyon euro girdi. Aynı dönem Fernandao da Al-Wahda'ya 2.55 milyon euroya satıldı.

Fenerbahçe'den 3.5 yılda 70 milyon euroluk satış - Resim : 1

ELİF ELMAS'LA DEVAM ETTİ

Fenerbahçe, Makedon oyuncusu Elif Elmas'ı 2019 yılında Napoli'ye rekor bir ücretle sattı. Genç oyuncu tam 16 milyon euro bonservis bedelle İtalya'nın yolunu tuttu. Elif Elmas, Fenerbahçe'ye 2017'de sadece 180 bin euroya gelmişti.

VEDAT MURİC'LE REKOR KIRILDI

Fenerbahçe, tarihinin en yüksek satışını Ali Koç döneminde Vedat Muric'i Lazio'ya satarak gerçekleştirdi. Rizespor'dan 2019'da yaklaşık 5.5 milyon euroya alınan Muric, sadece 1 yıl sonra 17.5 milyon Euro ve bonuslarla Lazio'ya satıldı. Bonuslar hariç kulübün kasasına da 17.5 milyon euro sıcak para girmiş oldu. Fenerbahçe aynı yıl Jailson'u da 4.5 milyon euroya Dalian'a sattı.

ALLAHYAR 6 KATINA GİDİYOR

Fenerbahçe, İranlı santrforu Allahyar'ı da aldığı fiyatın 6 katına satmaya hazırlanıyor. Sarı-lacivertlilere 2019'da 750 bin avroya gelen genç oyuncu, İstanbulspor ve Zorya'ya kiralık olarak gitti. Bu kiralık anlaşmalardan da oyuncunun maliyetini Fenerbahçe çıkarmıştı. Hull City'yle de 4.5 milyon euroya anlaşan Fenerbahçe, bu isimden 2 yılda 6 kat kar etmiş olacak.

Fenerbahçe, Ali Koç döneminde Frey, Thiam, Ozan Tufan, Kemal Ademi, Sadık Çiftpınar, Dirar gibi oyuncuların da hem satışlarından hem de kiralık anlaşmalarından para kazandı.

Kaynak: Web Özel

fenerbahçe futbol