Fenerbahçe ve Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi sahnesinde! İşte kritik maçların şifreleri...

Fenerbahçe Galatasaray UEFA Avrupa Ligi
Fenerbahçe ve Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi sahnesinde! İşte kritik maçların şifreleri...

UEFA Avrupa Ligi'ndeki temsilcilerimiz Fenerbahçe ve Galatasaray, gruplarındaki ilk maçlarına çıkıyor. Perşembe akşamı önce E Grubu'nda 19.45'te Galatasaray, Lazio'yu ağırlayacak, sonra D Grubu'nda Fenerbahçe ise 22.00'de Eintracht Frankfurt'ta konuk olacak. İşte iki maçın kilit noktaları!

UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele eden temsilcilerimiz Fenerbahçe ve Galatasaray, grup aşaması serüvenlerine 16 Eylül Perşembe akşamı başlıyor. Saat 19.45'te Galatasaray, İtalya Serie A ekibi Lazio'yu ağırlayacak. Fenerbahçe ise saat 22.00'de Almanya Bundesliga temsilcisi Eintracht Frankfurt'a konuk olacak.

Ülke puanı konusunda sıkıntı çektiğimiz son yılların bedelini seneye Süper Lig şampiyonunun Şampiyonlar Ligi'ne direkt olarak değil lig ikincisi gibi eleme oynayarak katılacak olmasıyla ödeyecek olan futbol ailesi bu sezondan itibaren elde edilecek her puana büyük ihtiyaç duyuyor.

Fenerbahçe ve Galatasaray Avrupa Ligi sahnesine çıkıyor, infografik

MÜMKÜN OLDUĞU KADAR FAZLA PUAN

Haliyle bu sezon belki de en kritik sezon konumunda. Devler Ligi'nde Beşiktaş, Avrupa Ligi'nde ise Fenerbahçe ve Galatasaray bu sezonki serüvenlerinde mümkün olduğu kadar fazla puan arayacaklar.

Dolayısıyla her maç elbette çok önemli. 14 Eylül'de Beşiktaş – Borussia Dortmund karşılaşmasını değerlendirmiştik. Şimdi sıra Fenerbahçe ve Galatasaray'ın maçlarında.

KRİTİK PROBLEM: TEMPO!

Perşembe akşamının ilk maçı olan Galatasaray – Lazio karşılaşmasına bakalım. Türk Telekom Stadyumu'nda oynanacak olan ve Matej Jug'un düdük çalacağı maçta temsilcimiz Galatasaray adına en büyük soru işareti oyun temposu ve fiziksel direnç olacak.

Süper Lig'in yıllardan beri süregelen “tempo” problemi, her geçen gün Avrupa'nın görece düşük bütçeli ekipleriyle bile aramızdaki farkın açılmasına sebep oluyor. Bu kronik sorun bir kenarda dursun bu sezon Aslan'ın PSV deplasmanında 5-1 mağlup olduğu maçta koşu mesafelerinde 117'ye 102 gibi büyük bir farkla geride kalması da soru işareti yaratmakta.

Fenerbahçe ve Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi sahnesinde! İşte kritik maçların şifreleri... - Resim : 2

Bu neden önemli? Zira topla oynama oranlarında geride olan takımların ekseriyetle rakibinden daha fazla “topun peşinde koşmuş olması” gerekiyor. Böylesi bir koşu farkı ortaya çıkınca bu skora da yansıyor.

Aynı zamanda Galatasaray'ın ligde son iki haftada Kasımpaşa ve Trabzonspor'a karşı 2 farklı üstünlüğünü koruyamamış olması da fiziki direnç konusunun gündeme gelmesine neden oluyor.

ASLAN'IN AVANTAJ NOKTASI

Aslan'ın avantajlı olabileceği nokta ise rakibin orta saha merkezi olabilir. Milan'a karşı sahaya çıkan Leiva, Luis Alberto ve Savic üçlüsü Fatih Terim'in alabileceği özel bir önlemle sertliğe ve kora kor mücadeleye zorlanabilir. Burada da tempo gündeme geliyor elbette. Galatasaray'ın tempoya ayak uydurması şart.

Maurizio Sarri'nin takımının net bir şekilde topa sahip olmak isteyeceğini ve bu üçlüyle de olabileceğini düşünürsek Galatasaray'ın geçiş oyunlarını çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Burada Cicaldau, Morutan, Berkan Kutlu ve Taylan'a çok büyük iş düşüyor.

FRANKFURT HENÜZ AKAMIYOR!

Fenerbahçe ise saat 22.00'de Maurizio Mariani'nin yöneteceği maçta Eintracht Frankfurt deplasmanında sahaya çıkacak.

Bir yeniden yapılanma ürünü olan Frankfurt, yeni sezon öncesinde projenin mimarı olarak görülen Sportif Direktör Fredi Bobic'in yanı sıra, takımı 2018'den beri çalıştıran Teknik Direktör Adi Hütter'i ve geçen sezon attığı 28 golle takıma çok büyük bir katkı sağlayan Andre Silva'yı yitiren Frankfurt, sistemini sürdürerek yara almamak isteyecek.

Henüz işlerin rayına oturmadığı Frankfurt, Bundesliga'da dört maçta 3 puanla 15. sırada yer alıyor. Almanya Kupası'ndan da ilk turda elenen kırmızı-beyazlılar mutlaka toparlanacaktır ancak Fenerbahçe'nin grubun ilk maçında Frankfurt tam olarak hazır değilken Almanya'ya gidiyor olması bir avantaja dönüşebilir.

Yeni transferleri Rafael Borre, Jens Petter Hauge ve Jesper Lindström'ün adaptasyonunu bekleyen Frankfurt aslında bir bakıma bu maçı bir başlangıç maçı olarak da görecektir.

Fenerbahçe ve Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi sahnesinde! İşte kritik maçların şifreleri... - Resim : 3

DİNAMİZM, BASKI VE TEMPO...

Disiplinli, yüksek tempolu, hücum hattı çok dinamik bir takım olan Frankfurt karşısında özellikle Japon ofansif orta saha Daichi Kamada'nın dinamizmi ve Filip Kostic'in sol ayağı Fenerbahçe'ye bela olabilir.

Vitor Pereira'nın az pozisyon veren güvenli oyun anlayışı ve akışkan olmayan 4-2-3-1'leri bir bakıma kilitleyen 3-4-3 dizilişiyle Fenerbahçe, henüz ritmini bulamamış Frankfurt'u kilitleyebilir.

Ancak oldukça agresif, oldukça şiddetli bir pres uygulayan ve rakibe hücumda tanıdıkları pas imkanı istatistiğinde şu ana kadar Avrupa'nın en iyileri arasında yer alan Oliver Glasner'in Frankfurt'u bu temposuyla Fenerbahçe'ye zorluk çıkarabilir.

Futbol şansı ve başarı üç temsilcimizin de yanında olsun.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: Transfermarkt, UEFA

Kaynak: Web Özel

Frankfurt Fenerbahçe maçı Galatasaray Lazio maçı UEFA Avrupa Ligi galatasaray lazio maçı hangi kanalda