Sadece Valencia Fener’e yetmiyor

Sadece Valencia Fener’e yetmiyor
Enner Valencia dün etkileyici performansı ile Antwerp savunmasına zor anlar yaşattı. Fotoğraf: AA

Önce şunu belirtmek lazım ki Avrupa ile Türk futbolundaki bariz farkı dün akşam yine gördük. Kendimizi kandırmayalım, futbolumuz epey geriye gidiyor.

Gruptan çıkma adına mutlak kazanılması gereken Antwerp maçında yine aynı sıkıntıları yaşayarak 2-2’lik beraberlikle ayrılan Fenerbahçe, umutlarını azalttı. Önce şunu belirtmek lazım ki Avrupa ile Türk futbolundaki bariz farkı dün akşam yine gördük. Kendimizi kandırmayalım, futbolumuz epey geriye gidiyor. Bunları aşamadığımız sürece sadece geçici başarıları elde etmiş oluruz.

Rakip Antwerp yetenekleri kısıtlı ancak oyun disiplinine sonuna kadar sadık kalan ve doğruları yapmaya çalışan klasik bir Avrupa takımı. Bu ciddiyetle 90 dakika mücadele ettiler. Fenerbahçe’nin son Trabzonspor maçında yaşananların etkisini üzerinden atamadığını maçın başında gördük. Sarı-lacivertliler ciddi şekilde tutuktu. Zaten ne olduğunu anlamadan eski futbolcuları Frey’in olgunlaştırdığı atakta kiralık Samatta’dan golü yedi. Evet Fenerbahçeliler bu hayatta başlarına gelen her kötü sürprize alışıktır, golü Samatta’dan yemek de şaşırtmadı.

Golün ardından toparlanan ve rakip sahaya yerleşmeye başlayan Fenerbahçe bir duran toptan golü buldu. Kornerde Tisserand’ın vuruşunu takip eden Valencia beraberliği getirdi. Ekvatorlu futbolcu ardından penaltıyı kazandırdı ancak iki gün önce PSG’nin yıldızı Messi’nin ‘Panenka’ vuruşunu izlemiş olacak ki onun etkisiyle aynısını denedi ama direğe takıldı.

Yılmadı, müthiş hareketliliğiyle yine bir penaltı daha kazandırıp bu kez hata yapmadı. Valencia bu takımın en etkili hücum silahı. Berisha’nın ona ayak uydurmasını beklerken, Berisha bunun çok uzağında kaldı. Bu futbolla ilk 11’de oynaması çok zor.

Onun yerine hücumda top tutacak, oyunu rahatlatacak ve kanatlardan gelen isimlere servis yapacak bir forvet şart gibi duruyor. Mesut’un da dün daha etkili olması gerekirdi. O da tutuk isimlerin başında geliyordu. Belki hayatında oynadığı en zayıf hücum hattı yüzünden zorlanıyor o da. Mesut’a ayak uydurup ona alan açacak isimler yok. Bu yüzden onun da kalitesi düşüyor.

Fenerbahçe’nin en büyük sorunlarından biri öne geçtiği maçlarda skoru koruyamaması. İlk yarıda yapılan ciddi baskı sonrasında oyundan biraz düşüldüğü görüldü ve ikinci yarıda topu fazlasıyla rakibe bırakmanın faturası ağır oldu. Antwerp ısrarla pas oyununu sürdürdü. Fenerbahçe’ye yakışmayan bir korner golü ile maç berabere bitti.

Fenerbahçe’de takım halinde bir toparlanma şart. İlk 11’in artık çok net şekilde belli olması ve oyuna sonradan girenlerin de katkı vermesi gerekiyor. Pelkas’ın kazanılması, yıldız isimlerin sorumluluk alması kaçınılmaz. Bu olmazsa bu tarz sıkıntılar kapıda. Avrupa’da Türkiye’deki gibi futbol rakip kim olursa olsun yetmeyecek ve yetmiyor.

Avrupa Ligi fenerbahçe fenerbahçe maçı sercan hamzaoğlu