Fenerbahçe'de transferin ortak noktası... Nedir bu ROGON?

Fenerbahçe
Fenerbahçe'de transferin ortak noktası... Nedir bu ROGON?

Mergim Berisha ve Max Meyer, Fenerbahçe'ye imza atmak için İstanbul'a geldi. Bu iki ismin ortak noktası ise dikkat çekiyor. Berisha ve Meyer, yolu Fenerbahçe'ye düşen 9. ve 10. ROGON oyuncuları olacak. Peki nedir bu ROGON?

Transfer çalışmalarını hızla sürdüren Fenerbahçe; Mergim Berisha ve Max Meyer'i İstanbul'a getirdi. Mümkün olduğu kadar hızlı hareket edilmesinin nedeni bu gece 24.00'e kadar gelecek oyuncuların UEFA listesine kaydedilebiliyor olması.

Türkiye'de yaz transfer dönemi, 8 Eylül'de bitecek. Fenerbahçe de diğer kulüpler de son transferlerini gerçekleştirmekle uğraşıyor. Spor basınında da yer aldığı üzere sarı-lacivertlilerin İstanbul'a getirdiği bu iki ismin orta bir noktası bulunmakta. Bu noktanın adı ROGON.

ROGON DETAYI

Bilindiği üzere Fenerbahçe, son yıllarda menajerlik şirketi ROGON ile yakın ilişki içinde. Zaman zaman kulüplerin başvurabildiği bu yöntemin avantajları da dezavantajları da var elbette ancak konumuz bu değil. Konumuz Fenerbahçe taraftarı ve Türk futbol kamuoyunun merak ettiği soru: Nedir bu ROGON?

Fenerbahçe'de transferin ortak noktası... Nedir bu ROGON? - Resim : 1

Hızlıca göz atarsak; Dimitrios Pelkas, Attila Szalai, Luiz Gustavo, Kemal Ademi, Simon Falette, Tolga Ciğerci, Mehmet Ekici ve Adil Rami, Fenerbahçe'de oynayan ya da oynamış ROGON'lu oyuncular. Bunlara Mergim Berisha ve Max Meyer de ekleniyor.

Ali Koç'un ROGON'un kurucusu Roger Wittmann ile transferde iş bitirme noktasında yakın ilişkisi olduğu biliniyor. Wittmann ve ortağı eski futbolcu Wolfgang Fahrian, Almanya'nın en köklü menajerlik şirketlerinden biri haline gelecek ROGON'u 1999'da kurdu.

İLK MENAJERLERDEN!

Fahrian ise menajerlik yolcuğuna 1976'da başlamıştı. Mesleğin ilklerinden biri olan ve 90'larda modernize olan yapı içinde Almanya Futbol Federasyonu tarafından 1995'te menajer olarak tescil edilen eski Alman milli kaleci Fahrian, günümüzdeki haliyle ROGON kurulmadan önce 1996'da Wittmann'ın da yardımıyla Mario Basler'in Werder Bremen'den Bayern Münih'e transferine aracılık ederek ses getirmişti.

AILTON, ERNST, LINCOLN...

Özellikle Almanya pazarında aktif olan ROGON'un, Türkiye'de ilk çalıştığı kulüp elbette Fenerbahçe değil. Beşiktaş; Yıldırım Demirören döneminde Ailton, Fabian Ernst ve Roberto Hilbert transferlerini ROGON'la gerçekleştirmişti.

Yolu Galatasaray'dan geçen ROGON oyuncuları arasında ise Fernando Meira ve Cassio Lincoln yer almakta. Aynı zamanda Tolga Ciğerci'nin Galatasaray'a transfer olduğu dönemde oyuncunun menajerliğini yapan Kadir Özdoğan da ROGON'un partnerlerinden...

Fenerbahçe'de transferin ortak noktası... Nedir bu ROGON? - Resim : 2

ROGON'un şu anki portföyündeki piyasa değeri en yüksek isim ise Liverpool'un golcüsü Roberto Firmino.

ROGON, Brezilya ve Çin pazarında faaliyet gösteriyor ancak Firmino'nun ROGON'la bağı, oyuncunun Hoffenhaim günlerine dayanıyor. Firmino'nun yanı sıra Marcel Sabitzer, Thilo Kehrer, Julian Draxler ve Maxim Choupo-Moting gibi isimler de ROGON'un bünyesinde yer almakta.

SPORTİF DİREKTÖR GİBİ

Transferler dünya çapında zaman zaman menajerlerin yönlendirmesiyle ilerleyebiliyor. Bunlar "bir sportif direktörmüş gibi" transfere yön verebiliyorlar. Türkiye'de de kulüpler Ahmet Bulut, Mendes, D'Avila gibi örneklerde rastlanan üzere birkaç kilit transferde bu yolu tercih etmişti, ediyor.

Lakin bu yol sorun çıkarmaya da müsait. ROGON gibi şirketler, yüksek profilli ve potansiyelli bir oyuncularını Avrupa'nın zirve kulüpleri haricinde bir kulübe gönderdiklerinde transfer paketine kariyerini parlatmak istedikleri ancak aynı zamanda söz konusu takımın bir ihtiyacını da çözebilecek bir oyuncuyu daha ekleyebiliyor.

Bununla birlikte kulüplerin mali tablolarının iyi gitmediği ya da başarısız tabloların ortaya çıktığı dönemde bu ilişkiler yoğun bir şekilde gündeme geliyor. Bu durum, Damien Comolli döneminde yaşanmış ROGON ismi o günlerde de konuşulmuştu.

Fenerbahçe'de transferin ortak noktası... Nedir bu ROGON? - Resim : 3

COMOLLI HESAP AÇMIŞTI!

Comolli'nin ROGON ile maddi bir ilişkisi olduğu iddiaları gündeme gelince, Twitter hesabı olmayan Eski Fenerbahçe Sportif Direktörü Damien Comolli bir hesap açmış ve açıklamalarda bulunmuştu. Bu açıklamalardan kısa süre sonra Comolli ile yollar ayrılmıştı:

“Basında yer alan haberlerin aksine ROGON'la hiçbir ilişkim yok. ROGON'la transfer konusunda görüşmem olmadı. Onlarla sadece Tolga ve Luiz Gustavo'nun transferlerinde görüştüm.

Apaçık yalan bir şekilde benimle ROGON arasında bir ticari ilişkinin bulunduğuna yönelik basındaki ve sosyal medyadaki haksız yorumlar ışığında, bu saçma iddiaları ortaya atan kişiler hakkında yasal süreç başlatacağımı belirtmek isterim.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: ROGON, Goal, Habertürk, Transfermarkt

Kaynak: Web Özel

Ali Koç Mergim Berisha Max Meyer fenerbahçe transferleri