Fatih Terim'in cezası düştü mü? Tahkim Kurulu kararını verdi

Fatih Terim'in cezası düştü mü? Tahkim Kurulu kararını verdi

Fatih Terim'in Kayserispor maçının ardından yaptığı "profesyonel kötülük" açıklaması sonrası PFDK tarafından Galatasaray Teknik Direktörü'ne verilen 4 maç men cezasıyla ilgili Futbol Tahkim Kurulu kararını verdi. İşte Terim hakkında verilen karar

Fatih Terim'in Kayserispor-Galatasaray maçı sonrasında yaptığı, "Organize, ancak amatör bir kötülük gözlemliyorum cümlemi güncelliyorum. Bu sene profesyonelce yapıyorlar. Sözüme alınmışlar demek ki, artık profesyoneller" sözlerinin ardından sevk edildiği PFDK, Fatih Terim için 4 maç müsabakalardan men cezası vermişti. Galatasaray tarafından Futbol Tahkim Kurulu'na yapılan itiraz sonucu Kurul, Terim hakkındaki kararını verdi.

3 MAÇA DÜŞTÜ, TERİM FENERBAHÇE DERBİSİNDE YOK
PFDK tarafından verilen ilk karara göre; ligin 4, 5, 6 ve 7. haftalarında oynanacak maçlarda takımı Galatasaray'ın başında çıkamayacak olan Fatih Terim, Fenerbahçe derbisinde de Galatasaray'ın başında görev alamayacak. Yine kendi sahasında bu hafta oynanacak Kasımpaşa, 5'inci haftada deplasmanda Malatyaspor ve 7'nci hafta deplasmanda Gençlerbirliği karşısında Terim kulübede yer alamayacaktı.
Tahkim Kurulu, Fatih Terim'e verilen 4 maç men cezasını 3 maça düşürdü. 

PFDK tarafından yapılan açıklamada, "Galatasaray Sportif Sınai ve Ticaret Yatırım A.Ş.'nin teknik sorumlusu Fatih Terim'in sportmenliğe aykırı açıklamalarda bulunması nedeniyle FDT'nin 38/1-c ve 38/2. maddeleri uyarınca 4 resmi müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı ve 19.000,00 TL para cezası ile cezalandırılması yönündeki PFDK kararının; 3 resmi müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı ve 13.000,00 TL para cezası ile cezalandırılması şeklinde düzeltilmesine oyçokluğu ile karar verildi" ifadeleri yer aldı.
Bu kararla birlikte Fatih Terim'in Fenerbahçe derbisinde kulübede olmayacağı da kesinleşmiş oldu.

KIYAMET 19:05 AÇIKLAMASIYLA KOPTU
Aslında Galatasaray camiasında büyük bir infiale neden olan bu cezanın boyutu kadar açıklanma şekli de tepki çekmişti. Cezaya ilişkin açıklamanın saat 19:05'te yapılması sonrası hem Galatasaray taraftarı hem de yönetim sert açıklamalarda bulunmuştu.
Fatih Terim cezaya ilişkin sessizliğini korusa da Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, sürpriz bir kararla Galatasaray TV canlı yayınına katılarak, "PFDK'nın ceza açıklamasının özellikler saat 19.05'te yayına girmesi beni buraya getirdi (planlanmayan canlı yayın). Ben bunu yakıştıramadım. TFF herhangi bir kulübün takımı değildir! Türkiye Futbol Federasyonu değer verdiğimiz, cumhuriyetimizin kurduğu bir kurumdur. Eğer siz mevzilenmenizi belli bir takıma karşı alırsanız, bu o cepheyi kuranlara ve medet umanlara hayır getirmez! Siz burada kötü niyetinizin olmadığını kanıtlamak zorundasınız. Bu tip hataların iyi niyetle ve tesadüfle açıklanması mümkün görünmüyor.
Siz bir takıma, bir oyuncuya, bir teknik direktöre ceza verebilirsiniz. Futbol dünyasının içinde yaşıyoruz. Bir takım sözcükleri biz de merak ediyoruz. Dün sevgili hocamızla görüştük. "Siz organize kötülük derken, belli bir kurumu hedef aldınız mı?" diye sordum. Cevabı "Hayır" oldu. Hocamızın kimseye eyvallahı yok. TFF'ye söyleseydi eğer, 'Evet söylerdim' derdi. Hoca, kırmızı kartlara medya ve taraftarın verdiği tepkiden daha fazla tepki veriyor.

Çok uzun zamandır her deplasmana gitmeye çalışıyorum. Rekor olarak aldığım ceza haricinde gidiyorum. Özellikle bizim deplasman maçlarında yedek kulübümüzün arkasına militanlar yerleştiriliyor! Bunlar özellikle hocamıza ve teknik heyetimize ismen küfürler ediyorlar. Son maçımızda da teknik yardımcımıza fiziki darbede bulunuldu. 
akibimiz 21 faul yapıyor, 1 sarı kart görüyor. Biz daha ilk maçımızda 9 faulde 4 sarı kart ve çift sarı karttan kırmızı kart görüyoruz. Galatasaray'a karşı sevgili hakemlerimiz çok cesur. Biz buna bir şey demiyoruz. Aynı cesaretin rakiplerimize karşı da gösterilmesini istiyoruz. Rakamlar ortada! İşte tepkilerden biri bu. Bu ne derece organize biz bunu bilemeyiz. Bize geçen yıllarda verilen tepki şiddetini arttırıyor. Biz meydandan kaçmayız.

Fatih Terim'in cezası düştü mü? Tahkim Kurulu kararını verdi - Resim : 1

Biz soruyoruz neden sevk oldu? Nedeni nedir? Hangi sözler, hangi cümleler suç bunu bilelim ki ona göre savunma yapalım. Bu sistemin değişmesi gerek. Eğer biz çağı yakalamak istiyorsak, bunu kanıtlamak zorundayız. Eski kafayla, fanatik düşüncelerle hiçbir yere gelemeyiz. Ben zihniyete karşıyım. PFDK cezalarını 19.05'te açıklamaya karşıyım. Siz bizim feryadımızı duymayacaksınız, kendi içinizde kurguladığınız bir kafayla ceza vereceksiniz! Benimle birlikte tüm futbol paydaşlarımızın da tepki göstermesi gerek. Eğer hukukta eşitlik varsa aynı cezalar verilmelidir. Rakip takımın teknik direktörün açıklamalarına baktım, o daha ağır konuşmuş! 

Hocamıza verilen cezayı asla onaylamıyoruz. Yanlış hesabın, yanlış kararın bir şekilde düzeltileceğine inanıyorum. İnanmak istiyorum. Tahkim'de çok ciddi hukukçuların olduğunu biliyorum. Böyle bir ceza bana inandırıcı gelmiyor. 

Bu 19.05'te açıklanan ceza yüreğimi dağladı! Bunun sorumlusu ortaya çıkarılıp açıklanmalıdır. 

Yanlış her zaman yanlıştır ve bu yanlışlara müdahale edecek doğru, cesur insanlar her yerde vardır! Ben Galatasaray'ın hukukçularına güveniyorum. Biz rakibimiz kadar güçlüyüz! Bütün büyük güçlerin, imparatorlukların arkasında her zaman güçlü düşman vardır" açıklamasında bulunmuştu.

FATİH TERİM TRİBÜNDEN 55 PUAN TOPLADI
Peki Fatih Terim'in bundan önceki cezalarında ne olmuştu? İstatistikler Fatih Terim açısından "Beni öldürmeyen güçlendirir" tezini doğrular nitelikte.
Orduspor ile oynanan maçın ardından 3 maç ceza aldı. Sonrasında Fatih Terim'in takımının başında çıkmadığı Eskişehirspor maçında deplasmanda 0-0 berabere kalan ve 47 puanla en yakın rakibi Beşiktaş'la arasında 5 puan önünde liderliğini sürdüren Galatasaray, Gençlerbirliği maçında ise kendi evinde 1-0 yenildi. Beşiktaş'ın berabere kaldığı haftada puan farkı 4'e indi. Fatih Terim'in cezasını çektiği son maç olan Kayserispor deplasmanında ise Galatasaray 3-1 galibiyet alarak Beşiktaş'ın yenildiği haftada siyah beyazlılarla arasındaki puan farkını 7'ye çıkardı. Fenerbahçe ikinciliğe yerleşerek 4 puan farkla Galatasaray'ı takip etti. Fakat bundan iki hafta sonra Galatasaray'ın kendi sahasında 3-1 kazandığı Mersin İdman Yurdu maçında çıkan olayların ardından 7 maç daha ceza aldı. Geçen yıldan ertelenen 2 yıllık ceza da üzerinde eklendi ve ceza 9 maça çıktı. Böylece Terim 2012-2013 sezonunu kapattı.

Fatih Terim'in cezası düştü mü? Tahkim Kurulu kararını verdi - Resim : 2

Fatih Terim'in takımının başında olmadığı sezonun son 6 maçındaki maç sonuçları şöyle:

Karabükspor: 0 - 1: Galatasaray

Galatasaray: 3 - 0: Elazığspor

Gaziantepspor: 0 - 1: Galatasaray

Galatasaray: 4 - 2: Sivasspor

Fenerbahçe: 2 - 1: Galatasaray

Galatasaray: 2 - 0: Trabzonspor

Yani Terim'in 2012-2013 sezonunda takımının başında olmadığı 9 maçta topladığı puan 19 oldu. 2 beraberlik, 1 mağlubiyet ve 6 galibiyetle toplam 71 puana ulaşan Galatasaray, sezonu en yakın rakibi Fenerbahçe'nin 10 puan önünde şampiyon tamamladı. 

Fatih Terim'in bu sezondan kalan 3 maçlık cezası ise sonraki sezona sarktı. 2013-2014 sezonunda ilk üç haftada Galatasaray, Gaziantepspor'u 2-1 yendi, Bursaspor ile 1-1. Eskişehirspor ile ise 0-0 berabere kaldı. Yani Fatih Terim'in takımın başında olmadığı 12 maçta Galatasaray toplam 24 puan topladı.  
Bugüne kadar (son verilen ceza hariç) toplam 27 maç men cezası alan Fatih Terim'in Galatasaray'ı, bu maçlarda 16 galibiyet, 7 beraberlik, 4 mağlubiyet aldı. Yani 55 puan topladı. 


Bu arada Tahkim Kurulu, Ümit Davala'ya verilen 3 maç men cezası ise aynen onandı. Hem Fatih Terim hem de Ümit Davala'nın cezaları için talep edilen erteleme talepleri ise kabul edilmedi.