Dünyanın en hızlı adamı Marcell Jacobs kim? İtalyan bir anne, ABD'li bir baba...

Tokyo 2020
Dünyanın en hızlı adamı Marcell Jacobs kim? İtalyan bir anne, ABD'li bir baba...

Olimpiyat oyunlarının merakla beklenen yarışı erkekler 100 metre finalinde sürpriz bir sonuç ortaya çıktı. Bahis şirketlerinin yüzde 3 şans tanıdığı İtalyan Marcell Jacobs, 9.80'le altın madalyanın sahibi oldu. Peki kim bu Marcell Jacobs? İşte dünyanın en hızlı adamının hikayesi!

Tokyo 2020'de atletizm yarışları tüm hızıyla devam ederken “Süper Pazar” denen gün de geride kaldı. Yulimas Rojas tarafından önce olimpiyat ardından dünya rekorunun kırıldığı kadınlar üç adım atlama, altın madalyanın Mutaz Essa Barshim ve Gianmarco Tamberi arasında bölüşüldüğü erkekler yüksek atlama ve Yasmani Copello'nun finale yükseldiği erkekler 400 metre engelli mücadelelerinin ardından sıra günün son yarışına geldi.

Olimpiyat oyunlarının en çok beklenen mücadelelerinden biri olan erkekler 100 metre finalinde bu kez favori belirlemek zordu. Rio 2016'da bronz madalya alan Kanadalı Andre de Grasse -2015 ve 2019 dünya şampiyonalarından da bronzla ayrılmıştı- bu kez altın madalyanın adaylarından biriydi zira olağan şüpheliler sahneden çekilmişti!

Dünyanın en hızlı adamı Marcell Jacobs kim? İtalyan bir anne, ABD'li bir baba... - Resim : 1

KAZANAN JACOBS OLDU!

Usain Bolt'suz, Tyson Gay'siz, Justin Gatlin'siz, Asafa Powell'sız, finalde bir tane bile Jamaikalı'nın yer almadığı bir 100 metre finalinde kazanan Marcell Jacobs oldu. İtalyan sprinter, “dünyanın en hızlı insanı” unvanına 9.80'lik derecesiyle ulaştı. ABD'li Fred Kerley 9.84'le ikinci, Andre de Grasse ise 9.89'la yine üçüncü oldu.

Elbette Bolt'un 9.58'le Berlin'de kırdığı dünya rekoruna yaklaşabilen bir derece olmadı ya da ilk üç sıranın 9.80'in altına indiği Londra 2012 finali kadar...

TARİHİ DERECE!

Ancak çok hızlı bir yarış olduğu da aşikar. Yarışı tamamlayabilen 6 atlet de 10 saniyenin altına inmeyi başardı. Bunun yanında Jacobs'un 9.80'i de oldukça iyi bir derece. Örnek vermek gerekirse Usain Bolt, Rio 2016'da altın madalyaya 9.81'le uzanmıştı. Jacobs'ın 9.80'i ayrıca Avrupa rekoru olarak da tarihe geçti. Bu derece ayrıca bir ABD'li ve Jamaikalı'nın haricinde imza atılmış en hızlı derece.

Peki muhtemelen birçok insanın adını ilk kez 1 Ağustos Pazar günü ilk kez duyduğu Marcell Jacobs kim? “Dünyanın en hızlı insanı” unvanını taşıyacak olan Jacobs'un hikayesi oldukça enteresan...

Dünyanın en hızlı adamı Marcell Jacobs kim? İtalyan bir anne, ABD'li bir baba... - Resim : 2

El Paso, Teksas'ta 26 Eylül 1994'te dünyaya gelen Marcell'in annesi İtalyan, babası ise ABD vatandaşı. Babası, İtalya'nın Vincenza kentinde bulunan Caserma Ederle üssünde görev yaparken anne Viviana Masini ile tanışıyor. Genç çift evleniyor ve görev sona dönünce ABD'ye yerleşiyorlar.

'MARCELL DAHA 20 GÜNLÜKKEN...'

Anne Viviana Masini şöyle anlatıyor: “Marcell'in babasıyla Vincenza'da tanıştık. Amerikan askeriydi. Ben daha 16 yaşındaydım o ise 18... Evlendik ve Teksas'a yerleştik. Üç yıl sonra Marcell doğdu ancak o daha yirmi günlükken babası Güney Kore'ye göreve gitti. Onu takip etmemiz imkansızdı. İtalya'ya dönmeye karar verdim. Marcell bir aylık bile değildi.”

“Bu noktadan sonra hayat mücadelemiz başladı diyen Masini, “Kucağında yetiştirmesi gereken bir çocukla kalmış genç bir anneydim. Marcell büyümeye başladıkça yeni bir hayat yaşama fırsatım oldu” ifadelerini kullanıyor.

Dünyanın en hızlı adamı Marcell Jacobs kim? İtalyan bir anne, ABD'li bir baba... - Resim : 3

BABASINI BİR YABANCI GİBİ GÖRÜYORDU

Yıllarca babası ile görüşmeyen Jacobs, ilişkisini düzeltmeye karar verdikten sonra psikolojik olarak önemli bir eşiği aştığını, rahatladığını ve bunun spor hayatına da yansıdığını söylüyor:

“Yıllarca babamla konuşmadık. Onu bir yabancı gibi görüyordum. Beni Facebook'tan bulmuştu ancak cevap vermemiştim. Ne mutlu, mental antrenörümün yardımıyla babamla yeniden bir ilişki kurdum.”

Dünyanın en hızlı adamı Marcell Jacobs kim? İtalyan bir anne, ABD'li bir baba... - Resim : 4

“Onun annesi, kız kardeşi, arkadaşı oldum” diyen anne Masini ise esprili bir şekilde “Ve büyük sponsoru oldum” diyerek uzun yıllar boyunca oğluna sonsuz destek verdiğini söylüyor. Bunu yapmasındaki motivasyon da bir anne olmasının yanında oğlunun spora yeteneğini fark etmiş olması:

"Daha doğru düzgün yürüyemiyordu ama kaykaya binebiliyordu. Tutkusunu bulmasını istedim ayrıca yatarken bile hareket etmeden duramıyordu! Onu yormam da gerekiyordu."

HER ŞEY YENİ BAŞLIYOR

Aslında Marcell Jacobs'un kariyeri yeni başlıyor. Dokuz yaşında başladığı atletizmde Uzun yıllar uzun atlamada yarışan 26 yaşındaki üç çocuk babası atlet, 100 metredeki ilk derecesini 2018'de elde etti. Jacobs, Mayıs ayında 9.95 ile İtalya rekorunu kırarken 10 saniye barajının altına inmeyi başaran 150. sporcu olmuştu. Şimdi gözler hiç olmadığı kadar üzerinde olacak ve bu dev unvanı koruyup koruyamayacağı merakla takip edilecek.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: The New York Times, Corriere Della Sera, Olympics.com

Kaynak: Web Özel