Dünya Shuai Peng'i arıyor! Çin'e ultimatom

Dünya Shuai Peng'i arıyor! Çin'e ultimatom

Çin'in eski başbakan yardımcısı hakkında cinsel saldırı suçlamasında bulunan tenisçi Shuai Peng'in bundan hemen sonra ortadan kaybolması dünyayı ayağa kaldırdı. Peng'in yazdığı iddia edilen bir e-posta ortalığı daha da karıştırdı. WTA, Çin'i çok sert uyardı. Peki kimse o e-postaya neden inanmıyor?

Çinli tenis yıldızı Shuai Peng'den iki haftadır haber alınamıyor. Dünya çapında şok etkisi yaratan ve tenisin büyük kitlelere hitap eden yıldız isimlerinin de paylaşımlarıyla dikkat çektiği hadise tüyler ürperten cinsten. Öncelikle süreci hatırlamakta fayda var...

Çiftlerde eski dünya bir numarası olan Shuai Peng, 2 Kasım tarihinde Çin'de yaygın bir şekilde kullanılan sosyal ağ Weibo üzerinden bir paylaşımda bulundu. Peng, ülkenin eski başbakan yardımcısı Zhang Gaoli'yi kendisine cinsel saldırıda bulunmakla suçluyordu.

ŞOKE EDEN PAYLAŞIM!

Peng paylaşımında Gaoli'yle geçmişte birkaç yıl boyunca zaman zaman birlikte oldukları evlilik dışı bir ilişki yaşadıklarını açıklamış ve Zhang'in Çin Komünist Partisi'nde yükseldikçe kendisiyle iletişimi kestiğini öne sürmüştü. Ta ki üç yıl öncesine kadar... Zhang üç yıl önce Peng'i evine çağırmış. Zhang, 35 yaşındaki tenisçinin, kendisi ve eşiyle tenis oynamasını istemiş. Peng bu teklifi kabul edip Zhang ve eşinin yaşadığı eve gitmiş ve burada cinsel saldırıya uğramış.

Bu şoke eden iddianın yer aldığı gönderi, yarım saat Peng'in sayfasında durduktan sonra silindi. Hesabı yorumlara kapandı, Çin internetinden kendisinden bahsedilen içerikler kaldırıldı hatta “tenis” de dahil olmak üzere bazı kelimeler sosyal medyada sansürlendi.

Dünya Shuai Peng'i arıyor! Çin'e ultimatom - Resim : 1

Bu çabalara rağmen, gizli sohbet odalarında ve Çinli gençlerin internet aleminde sansürden kaçarak bir araya geldikleri iletişim kanallarında Peng'e destek mesajları yağdı. Mesajların bir tanesinde, şöyle diyor:

“Sen çok cesursun Shaui Peng. Umarım güvendesindir. Sesini yükselttiğin ve hikayeni paylaştığın için teşekkür ederiz...”

O günden beri ünlü tenisçiden haber alınamıyordu; Çin devletine bağlı, İngilizce yayın yapan televizyon kanalı CGTN, Peng'in WTA'e gönderdiği bir e-postanın ekran görüntüsünü paylaştı. Bu hareket tüyler ürperten olayı daha da korkunç bir hale getirmekten başka bir işe yaramadı.

Ne WTA ne de konuyu takip eden tenis camiası ve aktivistler e-postanın gerçek olabileceğine inanmadı. Peng'in sözde WTA'e attığı mailde şu ifadeler yer almaktaydı:

“Haberlerde çıkan paylaşımlar ve cinsel saldırı iddiaları doğru değil. Kayıp değilim. Güvenliğimle ilgili bir sorun yok. Sadece evde dinleniyorum. Her şey yolunda. Beni düşündüğünüz için tekrar teşekkür ederim.

Eğer WTA hakkımda herhangi başka bir haber paylaşacaksa lütfen bana onaylatın ve iznimle yayınlayın. Profesyonel bir tenis oyuncusu olarak desteğiniz ve anlayışınız için teşekkür ederim. Gelecekte fırsat olursa Çin'de tenisi sizinle yaymayı umuyorum. Umarım Çin tenisi her gün daha iyiye gider.

'ÇİN'DEN GELECEK GELİRDEN DAHA ÖNEMLİ!'

CNN'e konuşan WTA Başkanı Steve Simon, bu konunun kendileri için oldukça önemli olduğunu hatta Çin pazarından elde ettikleri gelirlerden daha önemli olduğunu ifade etti. Pandemi öncesinde Çin'de sadece 2019 yılında, Shenzhen'de yapılan WTA finalleri de dahil, dokuz büyük turnuva düzenlenmişti.

WTA çarşamba günü “e-posta” üzerine yaptığı açıklamada Çinli tenisçi Shuai Peng'in gönderdiği iddia edilen gönderiye şüpheyle yaklaştıklarını belirtti ve kamuoyunun, Peng'in güvende olduğuna dair bağımız kaynaklarca teyit edilmiş somut bir kanıtı görmesi gerektiğini vurguladı.

Steve Simon, WTA'nın internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Bu e-postayı Shuai Peng'in yazdığına inanmakta zorlanıyorum. Peng eski bir üst düzey Çinli bürokrata karşı cinsel taciz iddiasında bulunarak inanılmaz bir cesaret örneği gösterdi" ifadelerini kullandı.

TATMİN EDİCİ YANIT ALAMAZSAK...

Kadınlar Tenis Birliği (WTA), ayrıca Peng'in cinsel saldırı suçlamalarına tatmin edici bir yanıt alamadıkları takdirde Çin'de yapılacak turnuvaları ülkeden çekeceklerini açıkladı. Dünyaca ünlü tenis yıldızları da “Peng Nerede” etiketiyle kampanyaya destek veriyor.

Shuai Peng, Tayvanlı Hsieh Su-wei ile birlikte 2013 yılında Wimbledon, 2014'te de Fransa Açık'ta Çift Kadınlar kategorisinde şampiyon olmuştu.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*The Guardian, BBC, WTA, CNN, CGTN, Le Monde

Kaynak: Web Özel

WTA Çin peng shuai