David Villa futbolu sezon sonunda bırakacağını açıkladı

David Villa futbolu sezon sonunda bırakacağını açıkladı

İspanyol futbolunun efsaneleri arasına adını yazdıran 37 yaşındaki El Guaje yani yumurcak lakaplı David Villa'nın ayak içi gollerini önümüzdeki sezondan itibaren göremeyeceğiz. İspanyol efsanesi bu sezon sonunda futbolu bırakıyor.

Barcelona, Atletico Madrid, Valencia gibi İspanyol devlerinde yıldızlaşan David Villa, sezon sonunda futbolu bırakacağını açıkladı. Kendi ifadesine göre 9 yaşında başladığı futbolu 39 yaşında bırakmaya karar veren Villa'yı bundan sonra eski kuşak artık kendisiyle özdeşleşmiş ayak içiyle attığı muhteşem golleriyle hatırlayacak.

Peki David Villa futbola nasıl başlamıştı. Formunun zirvesine ne zaman ulaşmıştı?

DAVİD VİLLA KİMDİR?

İspanya'nın kuzeyinde bulunan ve kömür madenleriyle ünlü Asturien'de yani babasının maden işçiliği yaptığı bölgede 3 Aralık 1981'de doğan Villa, futbola 9 yaşında başladı. Maden işçisi olmak istemeyen Villa, futbola ilk başladığı yıllarda şansı pek yaver gitmese de hatta bir dönem futbolu bırakıp maden işçisi olmayı bile aklından geçirdiği dönemin ardından pes etmeyerek 17 yaşında yükselen bir yıldıza dönüştü. Oynadığı Langreo takımında birbiri ardına attığı gollerle parlayan Villa, bölgenin en büyük kulübü Sporting Gijon'a transfer olarak kariyerinde çok önemli bir adım attı. 1999-2000 sezonunda Sporting Gijon formasıyla 35 maçta 13 gol atınca A takıma yükseldi. Artık profesyonel bir oyuncuydu. İspanya 2. Ligi'nde ilk yılda toplam 38 gol attı. Bu performans Villa'ya La Liga'nın kapılarını açmaya yetti de arttı bile. 

La Liga'da ilk kulübü 2003'te imza attığı Real Zaragoza oldu. İlk sezonunda ligi 12. sırada bitiren Real Zaragoza'nın attığı 51 golün 17'si Villa tarafından atılmıştı. Kaderine değiştirecek maç ise Nisan 2004'te Sevilla maçı oldu ve attığı 4 gol onu La Liga'nın en ünlü spor gazetelerinin manşetine taşıdı. Kral Kupası'na da damgasını vuran Villa, yarı finalde Barcelona maçında önce penaltıyı yaptırıp sonra da penaltıyı gole çevirince takımını Real Madrid ile final maçına taşımış oldu. 

Zaragoza Real Madrid'i de 3-2'lik skorla geçerek Kral Kupası'nı müzesine götürürken Villa Real'e de golünü atmıştı. Bu performansla 13 milyon Euro bonservis bedeli karşılığında 2005'te Valencia'ya transfer olan Villa, buradaki ilk sezonunda da 25 gol attı. Attığı goller Villa'yı İspanya'nın milli takım kadrosuna sokarken bir diğer İspanyol efsanesi Raul'u ise kulübeye göndermişti. Her ne kadar 2006 Dünya Kupası'nda 4 maçta 3 gol atsa da bu performansı sallantıda olan milli takımı kurtarmaya yetmedi. Mart 2005'te giymeye başladığı milli forma altında 14 maçta 9 gole imza attı. 

Daha sonra Valencia ve ardından da 40 milyon Euro bonservis bedeliyle Barcelona'ya transfer oldu. Valencia'da 219 maçta 127 gol, Barcelona'da ise 119 maçta 48 gol atan Villa, daha sonra kıta dışında bir çok kulüpte de gollerini ilerlemiş yaşına rağmen sıralamaya devam etti. En son 2019'dan beri de Vissel Kobe'de top koşturan 37 yaşındaki Villa, sezon sonunda futbolu bırakacağını açıkladı.

İspanyol futbolcu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "19 yıllık profesyonel kariyerimi, sezon sonunda noktalamaya karar verdim. Bu rüya gibi kariyeri yaşamama katkısı olan kulüpler, teknik direktörler, takım arkadaşlarım ve aileme teşekkürler." ifadelerini kullandı. 

Villa, Barcelona'da oynadığı dönemde UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Süper Kupa, FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda birer; lig, İspanya Kral Kupası ve İspanya Süper Kupası'nda ise ikişer şampiyonluk kazandı. 

İspanya Milli Takımı formasını 98 kez giyen ve 59 gol atan Villa, 2008'de Avrupa, 2010'da ise dünya şampiyonluğu yaşadı.

David Villa İspanya