Cristiano Ronaldo, 2014'ten beri sakat sakat oynuyor! Ama nasıl?

Manchester United
Cristiano Ronaldo, 2014'ten beri sakat sakat oynuyor! Ama nasıl?

Manchester United'ın Portekizli yıldızı Cristiano Ronaldo, 2014'ten bu yana sol dizinde ciddi bir sakatlıkla oynuyor. İyileşme fırsatını 2014 Dünya Kupası'na gitmek ve Şampiyonlar Ligi finalinde oynamak için tepen Ronaldo, o günden beri ağrılara direniyor... Yıldız isim oyununu da değiştirdi.

Manchester United'ın Portekizli yıldızı Cristiano Ronaldo, ekseriyetle sahada başardıklarıyla, bitmek bilmeyen çalışkanlığıyla ve insanüstü performanslarıyla gündeme geliyor. Beş kez Ballon d'Or'a layık görülen 37 yaşındaki Portekizli, 16 Nisan Cumartesi günü yine benzer bir şekilde gündeme geldi. United, oldukça zorlandığı karşılaşmada konuğu Norwich City'yi 3-2'lik skorla mağlup ederken Kırmızı Şeytanlar'ın üç golü de Cristiano Ronaldo'dan geldi.

Kariyerinde 60. kez hat-trick yapmayı başaran Cristiano için ikinci United macerası istediği gibi gitmiyor belki ancak bu sezon çıktığı 34 resmi maçta 21 gol ve 3 asiste imza atması elbette takdire şayan. Bu gollerin 15'ini Premier League'de kaydeden yıldız 7 numara, ligde gol krallığı yarışında 20 gollü Mohamed Salah ve 17 gollü Heung-min Son'un ardından Diogo Jota ile üçüncülüğü paylaşıyor.

Kendisiyle aynı formayı giyen isimlerden vatandaşı Bruno Fernandes, 9 golle United'da Cristiano'nun en yakın takipçisi...

Bu tablo bile onun ne kadar kritik bir oyuncu olduğunu gösteriyor. Çok uzun bir süredir bu böyle. Bir hatırlayalım; kariyerinde 1000'in üzerinde profesyonel maça çıkan Cristiano Ronaldo, uzun süreli sahalardan uzak kalmasına sebebiyet veren bir sakatlık yaşadı mı?

Transfermarkt verilerine göre 37 yaşındaki oyuncunun 2007-08, 08-09 ve 09-10 sezonlarında yaşadığı bilek sakatlıklarının dışında dikkat çeken bir sakatlığı bulunmuyor.

ASLINDA 2014'TEN BERİ SAKAT...

Daha doğrusu kayıtlarda bulunmuyor! Aslında Cristiano Ronaldo, 2014'ten beri sol dizinden sakat. Yıldız futbolcunun zaman zaman dile getirdiği durum, Portekiz Futbol Federasyonu'nun açıklamalarıyla da belgelenmiş durumda. Hatta Ronaldo'nun bazı takım arkadaşları ve çekilmiş bir sürü fotoğraf da bunu ortaya koyuyor.

Cristiano Ronaldo, 2014'ten beri sakat sakat oynuyor! Ama nasıl? - Resim : 1

Cristiano Ronaldo'nun muzdarip olduğu sakatlık kronik patellar tendinit. 1963 yılında sıçrama sonucu oluşan bir diz problemi olarak ortaya konan ve bu sebeple “jumper's knee” olarak da bilinen patellar tendinit, diz kapağını tibiaya (kaval kemiği) bağlayan tendonda tekrarlayan travmalara bağlı olarak oluşan enfeksiyon ve bozulma sonucunda ortaya çıkmakta.

İyileşme yolunda dinlenmenin olmazsa olmaz bir rol oynadığı bu sakatlık, Cristiano Ronaldo’da 2014'ün başlarında teşhiş ediliyor. 2013-2014 ise Cristiano Ronaldo için çok özel bir sezon. 2014 hem Real Madrid'in 2001-2002 sezonunun ardından kazandığı ilk Şampiyonlar Ligi zaferi. Öte yandan 2014, Dünya Kupası yılı... Ağrıların giderek arttığı bir baharın ardından Ronaldo'nun önünde önemli bir yol ayrımı vardı.

Hem Real Madrid'in Devler Ligi yürüyüşünün son virajında yer alamayacak hem de Dünya Kupası'nda Portekiz'i yalnız bırakacaktı. Zira 8 ay sahalardan uzak kalması gerekiyordu. Aynı sakatlıkla mücadele eden Rafael Nadal, Temmuz 2012-Şubat 2013 arasında kortlardan uzak kalarak iyileşmişti.

Cristiano Ronaldo, 2014'ten beri sakat sakat oynuyor! Ama nasıl? - Resim : 2
Cristiano Ronaldo ve Portekiz, 2014 Dünya Kupası'nda beklentileri karşılayamamış ve takım turnuvaya grup aşamasında veda etmişti. G Grubu'ndaki Portekiz - Gana maçında Ronaldo'nun sol dizindeki bandaj dikkat çekiyor. Fotoğraf: Shutterstock

Cristiano Ronaldo ise sakat sakat oynamayı, gelecekte olacağı bir tedavinin başarı şansını düşürmeyi ve kariyeri boyunca her maç acıyla mücadele etmeyi seçti. Şöyle diyordu:

“Şampiyonlar Ligi finalinden 15 gün önce sakattım. Sanırım yıllarca birikmişti. Her sezon 60'tan fazla maç oynuyorum. Ya birkaç ay duracaktım ya da acıyla yaşamayı öğrenecek ve fiziksel bir dayanma gücü kazanacaktım... Belki bu hissettiğim acıyı hissetmeseydim şu an olduğum kadar iyi olamayacaktım.”

'ZAMANI GERİ DÖNDÜREBİLSEM DÜNYA KUPASI'NA GİTMEZDİM!'

Sakatlığın adını 3 Haziran 2014'te Portekiz Futbol Federasyonu resmen koyacak ve Ronaldo'nun patellar tendinit tedavisi gördüğünü açıklayacaktı. Portekiz, G Grubu'nu Almanya ve ABD'nin ardından üçüncü sırada tamamlayarak turnuvaya veda etti. Ronaldo turnuvadan sonra şöyle diyordu:

“Eminim ki Dünya Kupası sakatlığımı çok daha kötü bir hale getirdi. Bir iyileşme göremiyorum... Çoktan iyileşmiş olabilirdim. Zamanı geri döndürebilsem Dünya Kupası'na gitmezdim.”

Aynı sezona dair Benzema'nın açıklamalarında da çarpıcı durum görülüyor: Benzema “Çılgın bir maçtı... İnsanlar bilmiyor ama o finale yüzde 50'mizle çıktık. Ben, Ronaldo ve Bale sakattık. Adrenalinle bir şey hissetmiyor, oynamak istiyorsunuz...”

O günden beri Ronaldo zaman zaman maçlarda sol dizine buz sarılı bir şekilde görülüyor. Ceza sahası dışından ve çalımlarla rakiplerini geçerek attığı gollerin sayısı çarpıcı bir şekilde azaldı. Artık ceza sahası içinden çok daha etkili bir oyuncu var karşımızda.

Bein Sports'a 3 Kasım 2015'te verdiği röportajda “Acısız bir günüm geçmiyor” diyen Ronaldo'nun durumu hakkında 2020'de Chiellini de konuşmuş ve ağrılarına rağmen sergilediği performansa övgüler yağdırmıştı. Sakatlığın kesin bir tedavisi bulunmuyor; Cristiano'nun fırsat buldukça ozon tedavisi gibi yöntemlere başvurduğu söylenmekte.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*ESPN, Portekiz Futbol Federasyonu, Bein Sports, GOAL, Sport Bible, Twitter

Kaynak: Web Özel

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Lionel Messi Messi-Ronaldo Manchester United' ronaldo manchester united'da ne yaptı