Çanlar Tokyo2020 Olimpiyat oyunları için çalıyor!

Çanlar Tokyo2020 Olimpiyat oyunları için çalıyor!

Uluslarası Olimpiyat Komitesinin en uzun süre görev yapan üyesi Dick Pound "Koronavirüs kontrol altına alınamazsa oyunlar iptal edilebilir." açıklamasını yaptı. Japonya hükümeti ise Pound'a tepki göstererek "Hazırlıklar devam ediyor." dedi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyesi Dick Pound, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nın ertelenebileceği ya da iptal edileceğini duyurdu.

IOC'nin en uzun süreli üyesi olan Dick Pound Associated Press'e yaptığı açıklamada, "2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları, 24 Temmuz ve 9 Ağustos'ta düzenlenecek. 2 ay öncesine kadar koronavirüs kontrol altına alınamazsa kesin bir karar vereceğiz. Öncelikle, güvenliği düşünmek zorundayız. Olimpiyat Köyü, oteller, medya mensupları için tehlike mevcut. Bu yeni bir savaş türü ve bununla yüzleşmek zorundayız. İnsanlar kendi kendine, 'Bu şartlar altında ve güvenlik yokken, Tokyo'yu gerçekten yapmalı mıyız' diye sormalı." ifadelerini kullandı.

"Sporcular, olimpiyatlar gerçekleşecekmiş gibi çalışmalarına devam etsin." diyerek sözlerini sürdüren Dick Pound, "11 bin Olimpik sporcu ve 4400 Paralimpik sporcu olacak. Şu an Tokyo'ya gideceklermiş gibi hazırlanmalılar. Spora odaklanalım." dedi.

JAPONYA HÜKÜMETİNDEN TEPKİ

Japonya hükümet sözcüsü Yoshihide Suga, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyesi Dick Pound'un Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları ile ilgili 'karar' açıklamalarına tepki gösterdi. Hazırlıkların planlandığı gibi devam ettiğini açıkladı.

Japon basınına konuşan Suga, IOC üyesi Dick Pound'un koronavirüs nedeniyle olimpiyatların yapılıp yapılmamasıyla ilgili kararı oyunların başlamasına iki ay kala vereceklerini açıklamasına cevap verdi.

Pound'un düşüncelerinin IOC'i bağlamayacağını ifade eden Suga, "IOC bu açıklamaların resmi olmadığını ve olimpiyat hazırlıklarının planlandığı gibi devam ettiğini aktardı." ifadelerini kullandı.

900 MİLYON DOLARLIK RİSK FONU

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin olağanüstü durumlar için kurduğu fon 2001 yılında 105 milyon dolar ile kuruldu. 2008 yılına gelindiğinde 422 milyon dolara ulaşmıştı. IOC, Rio de Janeiro'daki 2016 Yaz Oyunları ve Güney Kore PyeongChang'daki 2018 Kış Oyunlarını içeren son dört yıllık Olimpiyat döneminde 5.7 milyar dolar gelir elde etti. Bu toplamın yüzde 73'ü yayın haklarından ve yüzde 18'i  sponsorlardan geldi. 

IOC, bu paranın bir kısmını sporcu yetiştirmeye yardım etmeleri için Ulusal Olimpiyat Komitelerine veriyor. Rio'daki Yaz Oyunları için IOC, Uluslararası Federasyonlara 540 milyon dolar ve Ulusal Olimpiyat komitelerine 540 milyon dolar daha dağıtmıştı.

Japonya Hükümeti, Tokyo2020 için şimdiye kadar 9,8 milyar dolar harcadı. Oyunların açılacağı 24 temmuz'a kadar harcamanın 12 milyar doları geçmesi bekleniyor. 

tokyo2020 risk olimpiyat oyunları japonya