Bir kasabanın kaderini değiştiren, F1 pilotu Nikki Lauda'nın hayatını kurtaran efsane kunduracı hayatını kaybetti

Formula 1 Hayatını kaybetti
Bir kasabanın kaderini değiştiren, F1 pilotu Nikki Lauda'nın hayatını kurtaran efsane kunduracı hayatını kaybetti

Formula 1 pilotları için geliştirdiği özel ayakkabıyla hayat kurtaran ve adını tarihe yazdıran İtalyan kunduracı Francesco Liberto 87 yaşında hayatını kaybetti.

HABER GLOBAL - İcat ettiği ayakkabıyla F1 pilotlarının hayatlarını kurtarmasına yardımcı olan ve efsaneye dönüşen İtalyan kunduracı Francesco Liberto 87 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

İki yıldır ağır bir hastalıkla mücadele den Liberto son nefesini verdi. 

1977 yılında Nürburgring'de gerçekleşen kazada Liberto'nun ürettiği ayakkabıları giyen Niki Lauda'nın tüm vücudu yanıklar içinde kalırken ayaklarına hiçbir şey olmamıştı. Avusturyalı pilotun giydiği bu özel ayakkabı onun ayaklarını yanmaktan korumuştu. 

Bir kasabanın kaderini değiştiren, F1 pilotu Nikki Lauda'nın hayatını kurtaran efsane kunduracı hayatını kaybetti - Resim : 1
Nikki Lauda bu kazadan ağır yanıklarla kurtulurken Ciccio'nun ayakkabıları sayesinde ayakları yanmamıştı

Ciccio di Cefalu olarak da bilinen Liberto, 1965 yılında yarış pilotları için üretilen ilk ayakkabıya imza atmıştı. Onu buna iten şey ise pilotların giydikleri ayakkabıları rahatsız bulmasıydı. Ona göre pilot araç kullanırken rahat olmalıydı.

Uzun bir çalışmanın ardından F1 pilotları için mükemmel ayakkabıyı üretmeyi başardı, bununla da yetinmeyip ayakkabıları ateşe dayanıklı hale getirdi. 

Bir kasabanın kaderini değiştiren, F1 pilotu Nikki Lauda'nın hayatını kurtaran efsane kunduracı hayatını kaybetti - Resim : 2

Nikki Lauda'nın geçirdiği kazanın ardından FIA, bu tür ayakkabıların kullanılmasını zorunlu kılmıştı. 

Schumacher, Vettel, Ickx, Fittipaldi, Arnoux gibi pilotlara özel ayakkabılar da üretti. Kreasyonlarının bazıları Porshe Müzesi, Ferrari Müzesi, Deutsches Ledermusem'da görülebilir. 

87 yaşında hayata gözlerini yuman Francesco Liberto, geçen yıl Cefalu'daki dükkanını kapatmıştı. Cefalu sakinlerinin Ciccio'yu ölümsüzleştirmek için bir anıt yapılması için harekete geçtiği öğrenildi. 

Bir kasabanın kaderini değiştiren, F1 pilotu Nikki Lauda'nın hayatını kurtaran efsane kunduracı hayatını kaybetti - Resim : 3

Kaynak: Haber Global TV

F1 Formula 1 hayatını kaybetti