Bir devir sona erdi! Lionel Messi, Barcelona'dan ayrıldı... Peki neden?

futbol
Bir devir sona erdi! Lionel Messi, Barcelona'dan ayrıldı... Peki neden?

Lionel Messi, henüz 13 yaşında kapısından içeri girdiği Barcelona'dan ayrıldı. Sayısız kupa, sayısız unutulmaz golle tarihe geçen Messi'nin ayrılığında kendisinin bile "Hiçbir şey anlamadım" dediği detaylar var. Başkan Laporta anlattı, topu La Liga'ya attı. La Liga'nın ise farklı krizleri var...

Futbolda bir devir, tüm dünyayı şoke eden bir haberle kapandı. Messi gözyaşları içinde Barcelona kariyerine nokta koydu. Geçen yıl tüm futbolseverler diken üstünde Lionel Messi'nin hangi takıma gideceğini konuşurken Arjantinli efsane, kulüpte devam etmek zorunda kalmıştı. Veya kulüpte kalmayı istemişti. Tam olarak bilmek mümkün değil...

Barcelona'da bu kriz yönetimi değiştirdi. 2000'lerin ilk yıllarında başlayan parlak günlerin mimarı olarak da görülen Başkan Joan Laporta yeniden seçildi. Messi kaldı ancak Laporta, mali olarak kulübün çok ciddi bir kriz içinde olduğunu da vurguladı.

DEV KONTRAT...

Bu arada Messi'ye verilen kontratın detayları da basına sızmıştı. İspanyol gazetesi El Mundo del Siglo XXI, Barcelona'nın 2017 yılında Lionel Messi'yle imzaladığı sözleşmenin detaylarını paylaşırken Barça'nın Arjantinli oyuncuyla 4 yıl için 555 milyon Euro'luk sözleşmeye imza attığı ortaya çıkmıştı.

Bir devir sona erdi! Lionel Messi, Barcelona'dan ayrıldı... Peki neden? - Resim : 1

Messi bu sözleşmesinde Barcelona'da kalmak için indirime gitmeyi kabul etti ancak La Liga'nın Finansal Fair-Play uygulaması tarihi birlikteliğe nokta koydu. Dile kolay; Messi, Barcelona'dan ayrılmak zorunda kaldı. Messi şunları söyledi: "Gerçekten konuşabilecek durumda değilim. Çok düşündüm, ne diyebileceğimi bilmiyorum. Yaşananlardan hiçbir şey anlamadım. Tüm hayatımı burada geçirdim. Çok zor..."

Gerçekten yaşananlardan bir şeyler anlayan çok az insan var. Peki Joan Laporta ne diyor?

“Oyuncu maaşları, kulüp gelirlerinin yüzde 110'u haline gelmiş. Önce 2 yıllık anlaşma sağladık ama La Liga'nın FFP kuralları engel oldu. Beş yıllık anlaşma sağladık ve iki yıl maaş ödeyecektik. FFP için uygun olduğunu düşünüyorduk buna da La Liga izin vermedi.”

Bir devir sona erdi! Lionel Messi, Barcelona'dan ayrıldı... Peki neden? - Resim : 2

'SINIRLARI AŞIYORDU...'

Başkan şöyle devam ediyor: “Daha sonra bu anlaşmayı beş yıla yaymaya karar verdik ki Messi iki yıl istemesine rağmen bunu da kabul etti. FFP'nin bu defa engel çıkarmayacağını düşünüyorduk ama teknik bir analizle bu anlaşmanın da finansal sınırları aştığını söylediler.”

Barça'nın mali durumunun kötü olduğu aşikar ki Laporta'nın “Leo Barcelona'da kalmak istedi. Biz de onun kalmasını istedik. Ama şunu söyleyebilirim ki yolları ayırarak, Barcelona için en doğru şeyi yaptık” sözleri durumu ortaya koyuyor.

“Gerçekten çözüm getirilemez miydi?” sorusu da elbette havada bir yerlerde duruyor. Messi'nin Ronald Koeman'la ne kadar anlaşabildiği, Joan Laporta'nın bu zorlu mali yapı içerisinde Messi'nin gidişinden aslında memnun olabileceği gibi soru işaretleri yok değil.

Ancak bunlar futbolda olabilecek şeyler. Kimse kariyerinin tamamında tek bir kulüpte boy göstermek zorunda değil. Hele böyle bir dönemde... Aynı şekilde kulüpler de değişiklik isteyebilirler ve bu ayrılıklar çoğunlukla “tatlı” olmaz.

Geçen sene Barcelona’da başkan Josep Maria Bartomeu’nun istifasına kadar uzanan bir krize neden olan Lionel Messi, bedelsiz ayrılmak isterken kulübün vizyonundan şikayet etmişti.

PARLAK GÜNLER GERİDE KALDI

Bu ayrılık öte yandan başka bir krizin de doğmasına neden olabilir... İspanya La Liga parlak günlerinden artık uzakta. Jose Mourinho'nun Real Madrid'de göreve gelmesinden sonra Mourinho-Guardiola, Ronaldo-Messi ve Real-Barça rekabetiyle altın günlerini yaşayan La Liga, bu ikiliye Atletico Madrid, Sevilla ve Valencia'nın da katılmasıyla Premier League'den daha fazla ilgi çekmeye başlamıştı.

La Liga artık o günlerden çok uzak. Real Madrid ve Barcelona'nın Avrupa Süper Ligi fikrine sıkı sıkı sarılmaya çalışmasının altında da bu kriz durumu yatıyor. Mali olarak pandeminin sert bir şekilde sarstığı La Liga, İtalya Serie A'nın şahlanmasıyla ve Premier League'in kopup gitmesiyle Almanya Bundesliga tarafından tehdit edilen bir üçüncülük koltuğuna geçmiş durumda.

YENİ KRİZ, DEV ANLAŞMA

Dahası son anlaşma da oldukça önemli. La Liga yönetimi, ticari haklarının yüzde 10'unu 50 yıllığına 2.7 milyar Euro'ya satmak için CVC Capital Partners'la anlaştı. Real Madrid ve Barcelona, bu anlaşmadan haberleri olmadığını söylüyor.

La Liga ise  yapılan nakit desteğinin yüzde 90'nının ülke genelindeki kulüplere dağıtılacağını ve 100 milyon euro'nun da kadın futboluna aktarılacağını söyledi. Barcelona ve Real Madrid fonların en büyük payını alacak.

Ancak paranının sadece yüzde 15'inin transferde ve oyuncu maaşlarında kullanılmasına izin verilecek. Geri kalan miktar altyapıya ayrılacak. La Liga Başkanı Javier Tebas, “Kısa vadede acil olarak finansal yatırım gerektiren zorunluluklar var” dese de Real Madrid ve Barcelona, anlaşmanın sert bir şekilde karşısında.

Messi yok, Ronaldo yok... “Barcelona ve Real Madrid vasatlaşıyor mu” sorusu gündemde. La Liga, Messi'yi de kaybederek zorlu günlerden, daha zorlu günlere yelkene açtı. Krizin boyutunu ise zaman gösterecek.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Goal, The Guardian, La Liga, Marca, Reuters, Transfermarkt

Kaynak: Web Özel

Lionel Messi Arjantin Barcelona Joan Laporta