Beşiktaş'ta Valerien Ismael'in planı çalışır! Ama nasıl?

Beşiktaş
Beşiktaş'ta Valerien Ismael'in planı çalışır! Ama nasıl?

Vodafone Park'ta Fenerbahçe'yle 1-1 berabere kalan Beşiktaş neredeyse tüm maç boyunca planını çalıştırmayı başardı. Hücumdaki final etkisizliği tabelayı 1-1'de tutarken ortaya koyulan oyun gelecek sezon için de bazı sinyaller verdi. Ismael'in oyunu başarılı olabilir ancak bunun bazı koşulları var...

Bir an önce kabul edip gelecek sezon için heyecan duymak gerek; Beşiktaş böyle oynayacak. Takımın Valerien Ismael ile bir sezon başı hazırlık kampı geçirmesini ve hocanın bütçe dahilinde kendi sistemine uygun bir kadro oluşturmasını beklemek gerek... Oyuna dair soru işaretleri taşımak doğal lakin Fenerbahçe derbisinden çıkarılacak birkaç detay Ismael'in planının çalışabileceğini gösteriyor. Bu noktaları açmakta fayda var.

Sezonun son derbisinde top 41 dakika oyunda kaldı. Bu korkunç bir durum ancak burada maçın sertliği, oyunun sık durması gibi sebeplerin yanında iki takım teknik direktörünün de rakibinin oyununa karşı ciddi önlemler almış olması da dikkat çekici bir sebep.

PLAN: REAKSİYON!

Yalnız şöyle bir fark var; Beşiktaş'ın tüm planı reaksiyon üzerine olduğu için oyun, siyah-beyazlıların istediği gibi gitti. Fenerbahçe ise Beşiktaş'ın karşı hamle yapacağı tuzaklara düşmemek adına oyun kurma çabalarından kaçınınca maçın büyük bölümünde etkisiz kaldı.

Beşiktaş'ta Valerien Ismael'in planı çalışır! Ama nasıl? - Resim : 1

Detaylara inelim... Fenerbahçe için en kilit oyuncu durumundaki Miha Zajc yoğun bir baskı altında tutuldu ve oyun kurulumundan kopartılarak etkisiz hale getirildi. Gustavo'nun da maçın temposunu ve gerekliliklerini yakalayamayan yetersiz performansıyla Beşiktaş neredeyse müsabakanın tamamında orta sahanın hakimi olmayı başardı.

EMİRHAN'IN PAYI...

Burada Kenan, Josef, Emirhan, Rıdvan bloğunun ve onlara katılan Ghezzal'ın yüksek konsantrasyonlu oyunlarının da payı büyük. Bunların arasından en çok öne çıkan isim ise hiç kuşkusuz Emirhan İlkhan. 1 Haziran 2004 doğumlu genç oyuncu, orta sahada oyunu rahatlıkla yönetebileceğini, yönlendirebileceğini gösterdi. Verdiği kararların da çok yüksek oranda doğru kararlar olduğunu vurgulamak ve bunu takdir etmek gerek. Genç isim gelecek sezonda 8 ve 10 numarada ya da sol açık pozisyonunda mutlaka şanslar bulacaktır.

Savunma üçlüsü de başarılı bir görüntü çizerken kendilerine sorun yaratabilecek Fenerbahçe hücum hattına karşı dikkatli bir maç oynadı. Bu blokta Umut Meraş beklentilerin çok üzerindeydi. Rıdvan ile Umut, Fenerbahçe'nin sağ tarafına karşı açık bir üstünlük kurdu.

Sırada hücum hattı var... Gelecek sezonda oyunun başarısında bulunacak golcünün payı çok büyük olacak. Beşiktaş'ın bu taktik için yüksek yüzdeli bir golcü bulması şart. Bu tarz reaksiyon oyunlarında başarı isteniyorsa tabela yapabilecek bir 9 numara olmazsa olmaz.

Beşiktaş'ın mevcut iki 9'u Cyle Larin ve Michy Batshuayi ise sadece hücumdaki etkisizlikleriyle değil yaptıkları başka işlerle de can sıktı. Mesela Larin, ikinci yarının başında net bir fırsattan çok kötü bir vuruşla faydalanamadığı gibi ilk golde de şaşkınlık verici bir kopuklukla ofsaytı bozdu!

BATSHUAYI 9'DA KOPTU

Batshuayi'nin maçı ise 9. dakikada sona erdi. Penaltıda Rachid Ghezzal'ın elinden topu alan ve sorumluluk almak isteyen Belçikalı, topu direğe vurunca onun için maç bitti. Carew, Ailton, Bobo, Almeida, Love... Hiçbiri bir sezonda ligde Batshuayi kadar gol atamadı ancak bu sezon ligde 14 gol atıp 5 asist yapmayı başaran golcü kaçırdıklarıyla kendisini Güiza hatta Slimani gibi bir pozisyonda buldu.

Burada psikoloji ve odaklanma devreye giriyor. Zaten bu da takıma ilişkin değinmek gereken son detay.

Gerçekten tek önemli detay derbide de görünen üzere konsantrasyon. Maç seçmemek... Bu sezon Beşiktaş 47 gol yedi. Bu tabii ki Ismael ile çok da alakalı değil ama bu oyun yüksek odaklanma isteyen bir oyun ve Beşiktaş bu sezon odaklanmakta hiç iyi değildi.

HEYECANLANMANIN YOLLARI!

Son olarak heyecan konusuna değinmek gerek. Beşiktaş sadece 176 isabetli pasla bildiğimiz son birkaç yılki Beşiktaş'ın çok çok altında kalmış olabilir ancak heyecan sadece pasla ya da hiçbir sonuca ulaşmayan set oyunuyla olmuyor. Konu neyi nasıl yaptığınız ve vadettiğinizi başarıp başaramadığınız...

Yoksa heyecan Emirhan'ı, Can'ı izlerken geliyor zaten. Kalırsa Rıdvan'ı ve Serdar'ı izlerken heyecan yaşıyor taraftar. Oyunun çalıştığını, oyuncuların istediğini, herkesin mücadele ettiğini, hocanın kenarda taktiği ve çizdiği oyun üzerine heyecanlandığını görünce taraftar dizilişler ve sistemlerle çok da ilgilenmeyecektir. Zira şu an Beşiktaş'ın ve Türk futbolunun ihtiyacı, ayağını yorganına göre uzatan ve gelişim odaklı takımlar kuran; ne yaptığını bilen ve gençlerinden faydalanan oyunlar ve yöntemler bulmak. Bu yoldan çıkmamak gerek.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Beşiktaş-Fenerbahçe Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi Beşiktaş - Fenerbahçe maçı beşiktaş nasıl oynuyor