Beşiktaş'ın kaotik ilk yarısının röntgeni! Reçete belli ama kim uygulayacak?

Beşiktaş Süper Lig Sergen Yalçın
Beşiktaş'ın kaotik ilk yarısının röntgeni! Reçete belli ama kim uygulayacak?

Süper Lig'in ilk devresini 28 puanla 7. bitiren Beşiktaş yarıştan koptuğu periyotta konsantrasyonunu da tamamen yitirdi. Kartal'ın bir şekilde bu sorunu aşması gerekiyor ancak önce teknik direktör konusu net bir şekilde noktalanmalı. Saha içindeki sorunu ise rakamlar ortaya koyuyor... Peki çözüm ne?

Ne yıl ama!.. Beşiktaş'ın 2021 macerasına dönüp bakınca akla gelen ilk cümle bu oluyor: Ne yıl ama!.. Devrenin kapanış maçında son dakika golüyle deplasmanda Konyaspor'a 1-0 yenilen Beşiktaş, 28 puanla ilk yarıyı zirvenin 18 puan gerisinde 7. sırada tamamladı. Trabzonspor'un tarihi bir sezon geçirdiği gerçeğinden yola çıkarak Beşiktaş'ın ikinciyle farkına bakalım. Bu galibiyetle ikincilik koltuğunu perçinleyen Konyaspor, son şampiyon siyah-beyazlıların 11 puan önünde.

Peki bu tablo ne oldu da oluştu? Ne yanlış gitti? Durum nasıl düzelir?

İlk yanıt için geçen sezona bakalım. Geçen sezon 19. hafta geride kaldığında Beşiktaş, 41 puanla zirvede yer almaktaydı. Maç başına 2.15 puan ortalaması yakalanmıştı. Şu an ortalama 1.47 seviyesinde ki 1.50'nin altı bu ligde Dört Büyükler için kabul edilmez bir ortalama.

DAHA AZ ATAN, DAHA ÇOK YİYEN...

Başka ortalamalara da bakalım. Kartal'ın maç başına attığı gol 1.58, yediği gol ise 1.47 olarak kayda geçti. Geçen sezonun 19. haftasında Beşiktaş için atılan gol ortamalası 2.37, yenilen gol ortalaması ise 1.16'ydı.

Beşiktaş'ın ilk yarı performansını gösteren infografik

Daha az gol atan, daha çok gol yiyen ve bunların sonucunda daha az puan toplayan bir Beşiktaş... Fakat Opta'nın ortaya koyduğu öyle istatistikler var ki yanlış gidenleri resmen ortaya koymakta.

📌Süper Lig'de en fazla şutu direkten dönen oyuncu (4) Rachid Ghezzal. Ghezzal ayrıca 4.94 ile ligde en yüksek asist beklentisine sahip olsa da 1 asistte kaldı.

📌Süper Lig'de kalesine gelen isabetli şutların gole dönüşme oranı en yüksek takım yüzde 42'yle Beşiktaş.

📌Sezonunun ilk yarısında attığı gollerin rakip kaleye ortalama uzaklığı en yüksek takım 14.3 metre ile Beşiktaş.

📌Bu sezon Süper Lig'de en fazla oyuncusu ilk 11'de görev yapan takımlar 26'şar oyuncu ile Kayserispor ve Beşiktaş.

📌Bu sezon Süper Lig'de en fazla akan oyun golü atan takım 27 gol ile Beşiktaş.

📌Beşiktaş ayrıca bu sezon ligde rakiplerine organize hücumlar sonucunda gol izni vermeyen 5 takımdan biri.

📌Bu sezon Süper Lig'de rakiplerine savunma aksiyonu başına en az pas yaptıran (PPDA) takım da ortalama 9.1 pas ile Beşiktaş.

Gariptir ki Beşiktaş için temel sorun fikstür oldu aslında. Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki 6 zorlu grup maçı, hem üst üste kritik sakatlıkların yaşandığı döneme denk geldi hem de Beşiktaş bu periyotta Adana Demir, Altay, Sivasspor, Başakşehir, Galatasaray, Hatayspor, Trabzonspor ve Alanyaspor'la karşılaştı.

TÜRBÜLANS PERİYODU!

Beşiktaş ligdeki 7 mağlubiyetinin 5'ini bu periyotta aldı. Son darbeyi ise Alanyaspor maçının ardından Vodafone Park'a gelen Giresunspor 4-0'la vurdu ve zaten grogi durumdaki Kartal, adeta nakavt oldu, Sergen Yalçın havlu attı.

Yalçın, Avrupa'yla en azından mücadele açısından denk bir takım hayal ediyordu. Bunun yıkılması (özellikle kura sonrasında grubun en zayıf halka (!) olarak gösterilen Sporting'e karşı alınan ağır yenilgiler) hem kendi hevesini hem de takımın hevesini çabuk kırdı. Bu moral bozukluğu, yıkım ve konsantrasyon kaybı lige de yansıdı.

KARTAL'IN KONSANTRASYON SORUNU

Zira sonuç ve skor zaman zaman bir şekilde alınır ancak süreç bir konsantrasyon işidir. Beşiktaş bunun sıkıntısını yaşıyor. Yukarıdaki istatistiklerde bu açıkça görülüyor. Konsantrasyon kaybı hücumda da yaşanıyor. Batshuayi'nin kariyeri boyunca yaşadığı en büyük handikap olan bitiricilik sorunu da tabloda gözüküyor. Peki çözüm ne?

Beşiktaş'ın kaotik ilk yarısının röntgeni! Reçete belli ama kim uygulayacak? - Resim : 2
Geçen sezon Ghezzal'ın MVP performansı sergilemesinde servislerinin boşa düşmemesinin de katkısı vardı. Fotoğraflar: İHA  

Süper Lig'de Dört Büyükler'den biri ritmini bulmuş, moralli ve konsantrasyonu yüksek bir şekilde maça çıkıyorsa tartışmasız favori oluyor. Haliyle "odaklanma" fark yaratma noktasında çok kritik. Beşiktaş'ın deplasmanda sadece 6 puan alabilmiş olması da bu sorunu çok çarpıcı biçimde ortaya koymakta.

ORTAK HEDEF!

Nihayetinde Beşiktaş kadro kalitesiyle rahatlıkla 3. veya 4. sırada ligi noktalayabilir. Yine istatistikler bunu gösteriyor ancak takımın bir ortak hedef ve ritim bulmaya ihtiyacı var. Bu ortak hedef de 2. yarının şampiyonluğu olarak belirlenebilir.

Ama kimle? Önder Karaveli tarzı, duruşu ve gençlerle ilişkisiyle en azından sezonu bitirmeyi hak etti. Bitirmeyecekse de yeni hocayla anlaşmanın artık birkaç gün içinde sağlanması gerekiyor. Öte yandan mümkünse santrfor, stoper ve sağ bek takviyesi de gerekmekte.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Beşiktaş Süper Lig Sergen Yalçın