Beşiktaş için bu sezon bir kez daha bitti!

Beşiktaş Galatasaray Süper Lig
Beşiktaş için bu sezon bir kez daha bitti!
Beşiktaş aldığı bu kritik mağlubiyetle 45 puanla 8. sırada kaldı. Siyah-beyazlılar ligde dokuz maç sonra ilk kez mağlup oldu. Fotoğraf: AA

Galatasaray'a deplasmanda 2-1 mağlup olan Beşiktaş, üst sıralara tırmanma ve ikincilik yarışında ciddi bir şekilde varlık gösterme şansını tepti. İlk yarının sonundan bu yana bu sezon için bir hedef bulmakta zorlanan, kupaya da veda eden Beşiktaş'ta temel sorunlar ise sezon başından beri aynı...

Beşiktaş, Önder Karaveli yönetiminde ligde 14 maça çıkarken bunların altısında sahadan galibiyetle ayrıldı, altı maçında bir puana razı oldu, iki kez de Ümraniye’ye puansız döndü. Deplasmanda alınan 1-0’lık Konyaspor mağlubiyetinden sonra dokuz maçlık bir yenilmezlik serisi yakalayan siyah-beyazlılar için böyle giden bir sezonda bu tablo kabul edilebilir bir tablo lakin, uzaktan bakınca…

Karaveli yönetiminde puan ya da puanlar bırakılan sekiz lig maçının beşini kazanabilirdi Beşiktaş. Hatta takımın hedefleri ve kadro kalitesi göz önünde bulundurulduğunda rahatlıkla “Kazanmalıydı” diyebiliriz Beşiktaş için.

Belli ki “olmayan” bir şeyler var!

Mesela Önder Karaveli’nin çok iyi niyetli bir insan olduğu aşikar. Genç oyuncular için de sezon tamamlanana kadar varlığı büyük bir şans. Ancak takım hala ikna edici oyuna sahip değil.

EN BÜYÜK SORUN: JOSEF'SİZLİK

Geçen sezon ligin tartışmasız en iyilerinden biri Josef’ti. O kenarda olunca Galatasaray maçında da görüldüğü üzere Beşiktaş pek çok alanda eksik kalıyor. Alan kapatma, geçiş savunması ve hücum devamlılığı noktalarında Josef’in yarattığı farkı bu işlerin ustası olmasına rağmen hala Atiba’dan beklemek sanırım artık bu efsanevi isme de haksızlık etmek olur.

Beşiktaş için bu sezon bir kez daha bitti! - Resim : 1

Hücumda bitiricilik sorununa yeniden değinmek ne kadar doğru olur bilmiyorum. Ama Beşiktaş'ı bu sezon takip edenlerde şu pişmanlık vardır: Takımın kaçırdığı her golde kenara bir 10 lira atsaydık en azından yaz tatili bütçesini çıkarmıştık!

Şaka bir yana sezondan başından beri Beşiktaş'ın hala çözüm bekleyen temel sorunu, zor gol atıp kolay gol yemesi. Aslında futbol denen oyunun nasıl kazanılacağını en basit şekilde anlatırken “Rakibinden daha fazla gol atman lazım” diyebiliriz. Yani ligde kazanmak için mümkünse gol yemeyip, en az bir gol atmak gerekiyor.

Bu noktada birbirleriyle bağlantılı üç istatistiğe dikkat çekmek gerek. Beşiktaş geçen sezon şampiyon olurken ligde maç başı 2.22 gol ortalaması yakalamıştı. Şampiyonluk için ekseriyetle 2.00 civarında bir ortalama yakalamak gerekiyor. Burada yenilen gol de önemli. Siyah-beyazlılarda bu alanda ortalama geçen sezon 1.1'di.

KORUYAMAMAK, TUTAMAMAK, KAÇAMAMAK...

Bu sezon ise Beşiktaş maç başına ortalama 1.48 gol atarken 1.31 gol yiyor. Önder Karaveli yönetiminde gol ortalaması 1.5 olmuş, yenilen gol ise 1.14'e gerilemiş. Bu 14 maçtaki 6 beraberliğin sadece 1'inin 0-0 bittiğini hatırlatmak gerek. 2-1 yapamamak, skoru 1-0'dan 2-0'a getirememek, 1-0'ı koruyamamak ve 0-0'da geri düşmek... Bunlar düzenli biçimde başınıza geliyorsa psikolojik olarak kırılmamak elde değil.

Haliyle şampiyonluk sezonunda yakalanan 2.1'lik puan ortalaması, bu sezon 1.55 seviyesinde. Karaveli döneminin ortalaması ise 1.71... 30 Aralık'ta sezonun ilk devresini değerlendirirken naçizane şu ifadeleri kullanmıştım:

“Beşiktaş kadro kalitesiyle rahatlıkla 3. veya 4. sırada ligi noktalayabilir. Yine istatistikler bunu gösteriyor ancak takımın bir ortak hedef ve ritim bulmaya ihtiyacı var. Bu ortak hedef de 2. yarının şampiyonluğu olarak belirlenebilir.”

Beşiktaş bu hedefe bir türlü yürüyemiyorum. Bir türlü o ritim bulunamıyor. Galatasaray maçında psikolojik üstünlük baştan sona ev sahibindeydi. 18'de Kenan dokunabilse Beşiktaş üzerindeki yükü atabilirdi belki ancak olmadı. Uzun bir süre sonra Beşiktaş ilk kez bir derbide bu kadar kazanmaktan ve maçın kendisinden uzak gözüktü.

BEŞİKTAŞ'IN KENDİSİNE HEDEF BULMASI LAZIM

Kaçan fırsatlar, ikinci golden önceki faul tartışması ya da Larin'in son bölümde yerde kaldığı pozisyon bu maç özelinde belirleyici olmuş olabilir ancak her şeyden öte ligi çoktan bitirmiş gözüken Beşiktaş'ın kalan dokuz maçta hangi hedefle oynayacağını bulması lazım.

Belli ki 3. sıra ile 8. sıra arasında sadece 5 puan fark olması Beşiktaş camiası için ve Beşiktaşlı oyuncular için hiçbir anlam ifade etmiyor! Çünkü ilk yarının sonunda da 7. sıradaki Beşiktaş ile 3. sıradaki Başakşehir arasında 5 puan fark vardı. Siyah-beyazlıların önüne defalarca tırmanma şansı geldi ve bunların hiçbirini değerlendiremedi.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Beşiktaş Galatasaray Süper Lig Galatasaray - Beşiktaş maçı