Bayern Münih üst üste 10. kez şampiyon ama... 'Başarıdan uzak bir sezon'

Bayern Münih
Bayern Münih üst üste 10. kez şampiyon ama... 'Başarıdan uzak bir sezon'

Bundesliga'da yine şampiyon değişmedi ve Bayern Münih, üst üste 10. kez şampiyonluk ipini en önde göğüsledi. Bu beş büyük Avrupa liginde bir ilk. Ancak bu sezon Bayern Münih için başarılı olmaktan epey uzak... Peki ne zamandır şampiyonluk başarısızlık oluyor? Bu da Bayern'in laneti olsa gerek...

Son düdüğün ardından oyuncular, teknik direktör Julian Nagelsmann ve ekibi sahaya girdi, Covid nedeniyle iki yıldır yapılamayan klasik şampiyonluk kutlaması geri döndü... Yüzler gülüyordu; Bayern Münih, Bundesliga'da üst üste 10. kez şampiyonluğa ulaşmış ve bunu sahasında konuk ettiği 2. sıradaki Borussia Dortmund'u 3-1 yenerek başarmıştı.

Henüz 34 yaşındaki teknik direktör Nagelsmann, Bundesliga'da şampiyonluk yaşayan en genç ikinci isim oldu. Bu alanda rekor, Matthias Sammer'e ait. Sammer (34 yıl, 241 gün) Borussia Dortmund'la 2001-2002 sezonunda zafere erişmişti.

MUTLULUK KADAR RAHATLAMA...

Bayern'in tarihi şampiyonluğunda imzası bulunan Nagelsmann “Bayern çarşaflarına sarılıp uyuyan bir çocuk olduğum günlerin üzerinden çok da geçmemiş gibi... Çok mutluyum” diyordu. Lakin burada mutluluk kadar rahatlama duygusu da Nagelsmann'ın gözlerinden okunuyordu...

Bayern Münih üst üste 10. kez şampiyon ama... 'Başarıdan uzak bir sezon' - Resim : 1

Daha geçen cuma günü “Bu takımla şampiyon olamazsam muhtemelen işimi koruyamam” diyordu. Son haftalar kulüp için oldukça can sıkıcı geçmiş, iki sezon öncenin Şampiyonlar Ligi şampiyonu Bayern Münih, çeyrek finalde sürpriz bir sonuçla Villarreal'e takılmıştı.

Böyle bir pozisyonda elde edilen şampiyonluk o an için çok eğlenceli, taraftarlar için de o an için coşkulu elbette ve yine elbette çok büyük bir başarı ancak Bayern Münih gibi bir kulüpte koltuğu korumanın garantisi değil ya da Franz Beckenbauer'in sizi alnınızdan öpeceği, Paul Breitner'in sırtınıza vurup “Bravo!” diyeceği bir başarı değil...

BAYERN'İN LANETİ!

Bu da aslında bir yandan Bayern'in laneti gibi. Bavyera'nın devleri üst üste 10. kez Bundesliga'da şampiyon olurken elde ettikleri bu zafer, beş büyük Avrupa liginde bir ilk olarak tarihe geçti.

Bundan tam dört yıl önce yine Bayern şampiyonluğa ulaşmış ve saha içi kutlamalarında bir muhabir Fransız yıldız Frank Ribery'yi yakalamayı başarmıştı. Muhabir, Ribery'den zaferi ekran başında izleyenlerle birlikte kutlamasını istemişti. Ribery ise kupayı kaldırdı ve kameraya “Kutlama!” diye bağırdı.

Ribery'nin bu şakası soğuk bir espri olarak da düşünülebilir ancak Bayern'deki alışkanlıkları da gözler önüne seriyor. Aynı şekilde Bayern o sene de sadece lig şampiyonluğuyla yetinmişti. Lig şampiyonluğuyla yetinmek...

Şampiyon olmak başarısızlık olabilir mi hiç? Başka hiçbir şey kazanamamış olmak başarı mıdır?

Aslında Nagelsmann'ın ilk yılına bakınca genç bir teknik direktör dünya futbolunun en zorlu görevlerinden birine saygın bir başlangıç yapmış gibi görünüyor. Ama şöyle bir etrafa bakınca yaşanan kazalar da ortada duruyor.

HER ŞEY ÇOK GÜZEL(Dİ) LAKİN...

Kulüp aslında Pep Guardiola'nın 2016'da kulüpten ayrıldığı sezonda elde ettiği 84 puanı bu sezon yakalayabilir. Takım, Devler Ligi'nde Barcelona, Benfica ve Dinamo Kiev'in yer aldığı grubunu 6'da 6 yaparak ve 22 gol atıp sadece 3 gol yiyerek geçmişti. Her şey mümkün görünüyordu Bayern ve genç hocası için ancak işler öyle olmadı...

Felaket her köşede beliriverdi. Almanya Kupası ikinci turunda Borussia Mönchengladbach'a 5-0 mağlup olan Bayern, Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde ise Villarreal'e elendi. Ligde ise 12. haftada Augsburg deplasmanda alınan 2-1'lik mağlubiyet ve gollerin tamamını ilk yarıda kalelerinde gördükleri, deplasmanda alınan 4-2'lik Bochum yenilgisi akıllara kazındı.

Bayern Münih üst üste 10. kez şampiyon ama... 'Başarıdan uzak bir sezon' - Resim : 2

Eski Bayern teknik direktörü ve Alman futbolunun efsanevi isimlerinden Jurgen Klinsmann geçen hafta “Julian için zor bir sezon oldu ama yine de bu sezon Bayern'de muhtemelen çok şey öğrendiği ve çevreyi deneyimlediği bir sezondu” ifadelerini kullandı. Klinsmann şöyle devam etti:

“Münih'te beklentiler her zaman en yüksektir. Onlarca yıl boyunca, sadece kulübü yöneten insanların zihninde değil, aynı zamanda Münih şehrinin tüm kültüründe inşa edilmiştir. Hemen hemen her maçı kazanmak zorundasın. Öğrenme eğrisi onun için çok büyük. Ancak işler yolunda gitmediğinde, en çok o zaman öğrenirsiniz.”

KLINSMANN DA O YOLDAN GEÇTİ...

Klinsmann, 2008-2009 sezonunda Bayern'i çalıştırmış ve sezonu tamamlayamadan 29. haftada gönderilmişti. Kulüp sezonu, Wolfsburg'un arkasından ikinci sırada tamamladı. Klinsmann kulüpte işlerin bir anda kötü gidebileceğini biliyor.

Nagelsmann için bu ihtimal yok ancak ortam Klinsmann'ın göreve geldiği geçiş dönemini de andırıyor. Neuer ve Müller kalacak ancak Lewandowski ile Gnabry gidebilir. Geçen sezon da Alaba gitmişti. Eski CEO Karl-Heinz Rummenigge ve Eski Başkan Uli Hoeness de artık yok. CEO Oliver Kahn ve Sportif Direktör Hasan Salihamidzic'in değişim ve dönüşüm planları Bayern'in asıl soruları...

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bayern Münih, The Athletic, Bundesliga

Kaynak: Web Özel

Bayern Münih