Barcelona'nın karıştığı skandalın detayları... Ceza gelecek mi?

İspanya La Liga FC Barcelona
Barcelona'nın karıştığı skandalın detayları... Ceza gelecek mi?
Ligde en yakın takipçisinin 7 puan önünde lider olan Barcelona, UEFA Avrupa Ligi'nde ise Manchester United'a elendi. Fotoğraf: Reuters

La Liga'da efsane futbolcusu Xavi yönetiminde lider konumda bulunan Barcelona, tarihi bir skandalla karşı karşıya. Kulübün, Hakem Kurulu'nun eski başkan yardımcısının şirketine 2016-2018 arasında 1.4 milyon Euro ödediği ortaya çıktı. Peki şimdi ne olacak?

Dünya devi Barcelona futbol tarihinin en büyük skandallarından biri olarak kayıtlara geçebilecek bir olayın baş aktörü konumunda. Ortaya çıkan durum İspanya'da gündemi meşgul ederken peş peşe açıklamalar yapılıyor, her gün yeni bir belge, yeni bir rapor gün yüzüne çıkıyor. Peki “şike” iddiaları gerçeği yansıtıyor mu? Neler yaşandı? Barça ceza alacak mı?

Barcelona'nın 1994-2018 yılları arasında İspanya Futbol Federasyonu Hakem Kurulu'nda başkan yardımcısı olarak görev yapan José María Enríquez Negreira'nın sahibi olduğu DASNIL 95 SL adlı şirkete 2016-2018 yılları arasında yaklaşık 1.4 milyon Euro ödeme yaptığı ortaya çıktı.

24 YIL BOYUNCA

Katalan ekibi ve Negreira teknik raporlar karşılığında ödeme yapıldığını ifade ederken Football Leaks, InfoLibre ve Der Spiegel'in ortak çalışmaları iki taraf arasındaki maddi bağlantıların 24 yıl boyunca devam ettiğini gösteriyor. Hatta, Negreira'nın oğlu Javier Enriquez'in şirketi Soccercam SL'e de ödemeler yapılmış.

DASNIL 95 SL adlı şirkete yapılan mali denetlemede 2016-2018 arası yapılan ödemeler göze çarpıyor ve durum savcılığa bildiriliyor. Negreira verdiği ifadede yapılan ödemeyi kabul ediyor ancak verdiği danışmanlık hizmetine karşılık ödeme aldığını belirtiyor.

SU ÇOKTAN BULANDI

Barcelona Başkanı Joan Laporta da benzer açıklamalar yapıyor ancak su çoktan bulanmış halde. İspanya futbol kamuoyu aradaki ilişkinin hakem atamalarına müdahale kastıyla kurulduğunu düşünüyor. 14 kulüp endişelerini dile getiren bir mektup yayınladı. Mektupta Real Madrid'in imzası bulunmuyor. Ancak İspanyol basınına göre Real'in yetkilileri de konunun yakın takipçisi. Bu şüphelerle ilgili soruşturmalar ise devam ediyor.

Peki bir ceza gündemde mi? La Liga Başkanı Javier Tebas, zamanaşımına işaret ediyor. “Hakem atamalarını ve hakemleri etkileyerek müsabakaların sonucunu etkileme çabası” ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren 3 yıl içinde ele alınmalı. Konu üç yılın sonunda zamanaşımına uğruyor.

Barcelona'nın karıştığı skandalın detayları... Ceza gelecek mi? - Resim : 1
Barcelona, La Liga'da maç eksiğiyle 7 puan farkla Real Madrid'in önünde lider. Fotoğraf: Reuters 

Bu, Barcelona'nın suçlu bulunsa bile puan silme ya da küme düşürülme gibi yaptırımlarla karşılaşmayacağını, mahkemelerce sadece olaya karışan şahısların uygun görülmesi halinde cezaya çarptırılabileceğini gösteriyor.

'AÇIKLAYAMIYORSA İSTİFA EDECEK'

Aynı zamanda durum Tebas ile Barcelona Başkanı Joan Laporta arasında da gerginliğe sebep olmuş durumda. Tebas bir basın toplantısında kendisine yöneltilen “Laporta istifa etmeli mi?” sorusuna “Ödemeyi neden yaptığını açıklayamıyorsa, evet. Yapılan ödemelere ilişkin henüz mantıklı bir açıklama getiremedi” şeklinde yanıt veriyordu.

Buna karşılık Laporta ise çok sert ifadeler kullanacaktı:

“Kendi kontrolündeki bir anlaşma olan CVC anlaşmasını kabul etmediğimiz için bizi affetmiyor. Avrupa Süper Ligi projesinde olmamıza dayanamıyor. Amacı bizden önce son yıllarda yaptığı gibi uzaktan Barcelona'ya hakim olmak.”

Laporta bunlarla da yetinmiyor ve “Bunu benimle yapamayacağını anladı. Ona Barcelona başkanlığından istifa etmemin zevkini yaşatmayacağım. Buna üyeler karar verecek” şeklinde konuşuyordu.

UEFA'DAN BİR YIL CEZA GELEBİLİR...

UEFA'nın verebileceği ceza ise bir yıl turnuvalardan men cezası olabileceği kulislerde konuşuluyor. Laporta'nın dikkat çektiği durum ve Barcelona'nın son yıllarda yaşadığı skandallar da dikkat çekici. Aynı zamanda Laporta, Messi'nin gidişi ve Neymar'ın yeniden transfer edilemeyişinde de La Liga yönetimini ve La Liga'nın Finansal Fair Play kurallarını suçluyor.

CVC meselesi: La Liga, kulüplere danışmaksızın bir yatırımcı (CVC) bulmuş bazı yayın haklarını devrederek 3.2 milyar dolarlık bir yatırım almıştı. Ancak Real Madrid, Barcelona ve Athletic Bilbao yasal yollara başvuracaklarını ve anlaşmayı bu haliyle kabul etmediklerini belirtmişti.

Neymar transferi: Yaşanan vergi usulsüzlükleri nedeniyle Barcelona'nın o dönemki başkanı Sandro Rosell ve yardımcısı Josep Maria Bartomeu hakkında dava açılmış 2014'te Rosell, bu sebeple görevinden istifa etmek zorunda kalmış, yerine Bartomeu geçmişti.

Barçagate: Barcelona, I3 Ventures adlı firmayla kulübün ve yönetim kurulunun medyadaki imajını düzeltmek ve kulüpte iyice söz sahibi olan Pique, Messi gibi oyuncularla başkan adaylarını karalamak için anlaştığı ortaya çıktı. Skandala “Barçagate” adı verildi.

Pique ve federasyon el ele: İspanyol Futbol Federasyonu ve Pique'nin sahibi olduğu Kosmos şirketinin birlikte çalışarak, İspanya Süper Kupası'nın Suudi Arabistan'da düzenlenmesini sağladığı ortaya çıkarıldı.

Bununla birlikte Cristiano Ronaldo'dan Messi'ye, Neymar'a, Dani Alves'e, Angel Di Maria'ya özellikle Real Madrid ve Barcelona'dan pek çok yıldız, vergi kaçırdıkları gerekçesiyle hakim karşısına çıkmış ve çeşitli para cezalarına çarptırılmıştı. Ortaya çıkan ihlallerin bir kısmında 1 Ocak 2011'de yürürlüğe giren kararla yabancı oyunculardan alınan verginin yüzde 24'ten yüzde 43'e yükseltilmesi büyük rol oynamıştı.

Kaynaklar: El Pais, Marca, Goal, La Liga

Kaynak: Web Özel

İspanya La Liga FC Barcelona