Barcelona nasıl bu hale geldi? Şimdiki ekonomik durumu ne?

FC Barcelona
Barcelona nasıl bu hale geldi? Şimdiki ekonomik durumu ne?

Dünyanın en büyük futbol kulüpleri arasında yer alan Barcelona mali olarak tepetaklak oldu. Kulüp uzun vadeli gelirlerini satarak ve maaş bordrosunu daraltarak yeniden parıltılı günleri yakalamanın peşinde.

Pek çok futbolsever şu konuda birleşecektir: 2010’lu yılların en iyi futbol oynayan takımı Barcelona’ydı. Bunda Messi gibi bir dehanın, Guardiola gibi bir liderin ve Xavi-Iniesta gibi iki maestronun katkısını yadsımaz olanaksız. Sportif başarılarla birlikte Barcelona, kasasını da doldurdu.

Rijkaard döneminde Ronaldinho ile başlayan yükselişi Zlatan Ibrahimovic, Thierry Henry gibi dünya yıldızları süsledi. Takım bu dönemde dört Şampiyonlar Ligi kupası kazanarak, 1 olan kupa sayısını 5’e çıkarmış oldu. Bugün ise işler istendiği gibi gitmiyor. Real Madrid Şampiyonlar Ligi’ne ambargo koyarken, Barcelona maddi sorunlar ile boğuşuyor. Messi’nin yüksek maaşından dolayı PSG ile anlaşması da takımın karizmasını ciddi şekilde aşağı çekti.

Ronaldo-Messi rekabeti ile çılgın bir marka değeri kazanan La Liga da eski günlerinde değil. Mbappe ve Haaland’ın Real Madrid’den yana tercih kullanmamaları da bunda etken. Barcelona bu yaz transfer sezonunda Robert Lewandowski gibi bir dünya yıldızını, Brezilyalı kanat oyuncusu Raphinha’yı ve Fransız defans oyuncusu Jules Kounde’yi kadrosuna katarak 153 milyon euro harcadı.

Barcelona nasıl bu hale geldi? Şimdiki ekonomik durumu ne? - Resim : 1
Gol makinesi Robert Lewandowski (33) Barcelona ile anlaştı. Fotoğraf: Reuters

Barcelona bu kontrolsüz harcamalarından dolayı La Liga yönetimi tarafından uyarıldı, Lewandowski’nin lisansı da az daha çıkarılamıyordu. Takım 2020-2021 sezonunda 451 milyon euro içerideydi. Kulübün kısa ve uzun vadeli toplam borçlarının ederi 1 milyar 350 milyon euro. Geçen yaz bu sebepten maaş bütçesini 155 milyon euro azaltmak zorunda kaldılar.

YÜKSEK MAAŞTAN KURTULMAK

Yani takımın yeni oyuncular alabilmesi için mevcut yüksek maaşlı oyunculardan kesinti yapması veya bu oyunculardan kurtulması gerekiyor. Barcelona 2021-2022 yılları arasında 100 milyon euro gibi rekor bir gelir bekliyor. Bunda La Liga’nın karlı yayın anlaşmasının da etkisi var.

Barcelona bu yıl medya haklarının yüzde 25’ini ABD’li Sixth Partners’a 667 milyon euro karşılığında sattı. Bu paranın 125 milyon eurosu tahvil ödemesi için yatırımcılara gidecek. Takım geçen sene Goldman Sachs aracılığı ile 595 milyon euroluk tahvil ihracında bulunmuştu.

Barcelona kendisi adına kripto para çıkarma yetkisini de 100 milyon dolar karşısında Socios.com’a sattı. Barcelona kaynak yaratmak için lisanslı ürünlerini ürettiği Barça Lisans ve Franchise şirketinin yüzde 49.9’unu da satmayı hedefliyor. Buradan 400 milyon euro gelir bekleniyor.

Barcelona nasıl bu hale geldi? Şimdiki ekonomik durumu ne? - Resim : 2
Dani Alves Barcelona ile 431. maçına geçen hafta çıktı. Fotoğraf: Reuters 

Kulüp Spotify ile Camp Nou’nun isim hakkı da dahil büyük bir sponsorluk anlaşması imzaladı. Önümüzdeki dört yıl boyunca Spotify Barcelona’ya göğüs reklamı sponsoru olacak. Yıllarca formasına reklam almayan Katalan ekibi, Katar Vakfı ile yıllar sonra ilk reklamını almıştı. Sponsorluk anlaşmasının tutarının 280 milyon euro ile Avrupa futbolundaki en değerli anlaşmalarından biri olduğu ifade ediliyor.

Analist Achille de Rauglaudre’ye göre; Barcelona kısa vadeli çıkarları için uzun vadede riskler alıyor. La Liga’nın mali kurallarına göre takım oyuncu satışının yüzde 25’ini maaş bütçesi için kullanabiliyor. Takım maaş bütçesini azaltmak için Philippe Coutinho’yu Aston Villa’ya sattı. Barcelona ayrıca Frenkie de Jong’u da satmaya çalışıyor. Messi de yüksek maaşı sebebiyle Barcelona’dan ayrılmıştı. Bu sezon Fildişi Sahilli Franck Kessie ve Danimarkalı stoper Andreas Christensen bonservis bedeli olmadan takıma katıldı.Barcelona nasıl bu hale geldi? Şimdiki ekonomik durumu ne? - Resim : 3

CAMP NOU'DAN EK GELİR BEKLENTİSİ

Avrupa’nın en büyük futbol stadyumlarından Camp Nou’nun yenilenmesi gerekiyor. Kulübün üyeleri inşaat için 1.5 milyar euro topladı. Stadyumun ileriki dönemde başka sporlar için de kullanılması ve buradan kulübe ek gelir sağlanması bekleniyor. Stadyumun inşası için 35 yıl vadeli bir mali plan yapıldı, bu yenilemeden sonra Camp Nou’dan yıllık 200 milyon euro ekstra gelir bekleniyor.

Takım 2023-2024 sezonunda inşaat sebebiyle maçlarını 60 bin kişilik farklı bir olimpiyat stadında oynayacak. Spor ekonomisti Dan Plumley, Barcelona’nın bütün mali planlarını takımın başarılı olması üzerine yaptığını söylüyor. Gelecek ödül paraları sponsorluk gelirleri ile birleşip kulübü finanse edecek.

Barcelona’nın kısa vadede geleceğini kurtarmak amacıyla uzun vadeli gelirlerinden vazgeçme stratejisi için acil sportif başarıya ihtiyacı var.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Bloomberg'de Irene Garcia Perez ve Thomas Gualtieri imzasıyla yayımlanan 'FC Barcelona Revamps Its Finances for an Unlikely Buying Spree' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel