İngilizlerin Yunus Emre Konak'tan beklentisi büyük

Haberglobal.com.tr
Brentford Yunus Emre Konak İngiltere Premier Lig
İngilizlerin Yunus Emre Konak'tan beklentisi büyük
Foto: Brentford resmi İnternet sitesi

İngiltere Premier Lig ekibi Brentford, Sivasspor'dan transfer ettiği genç orta saha oyuncusu Yunus Emre Konak'tan büyük beklenti içinde.

Brentford kulübü, Sivasspor'dan yeni transferi Yunus Emre Konak için futbol uzmanı Emre Sarıgül'le bir röportaj yaptı. Sarıgül, Yunus Emre'yi anlatırken Türk futbolunun kanayan yarasına da parmak bastı.

Emre Sarıgül'e göre Brentford, Sivasspor'dan Yunus Emre Konak'ı 18 yaşında aldığı için pek yakında çok iyi bir gelir elde edebilir.

Brentford kulübünün web sitesinin sorularını yanıtlayan Sarıgül, taraftarların Yunus Emre'den ne beklemelerini gerektiğini anlattı.

-Konak nasıl bir orta saha oyuncusu, en önemli özellikleri neler ve onu izlerken dikkat çeken şeyler neler?

Konak, güçlü savunma ve hücum özelliklerine sahip, çok yönlü bir 6 numara. Güçlü orta saha oyuncusu olmanın yanı sıra ok daha deneyimli bir oyuncu gibi oyunu okuma yeteneğine de sahip. Orta sahada dominant bir duruşa sahip, sakin bir tavır sergiliyor ve baskı altında paniğe kapılmıyor. Rakibi iyi kapatıyor, sertlikten çekinmiyor ama aynı zamanda yaratıcı bir yeteneğe de sahip.

O tipik bir modern orta saha oyuncusu; teknik olarak oyunu okuma yeteneği ile öne çıkıyor. Teknik ve fiziksel olarak bu kadar zorlayıcı bir pozisyonda ne kadar baskın olduğunu görmek şaşırtıcı ancak bunun üstesinden oldukça iyi geldi.

Konak, Türkiye akademi liginde Batman Tüpraşspor'un altyapısından Mart 2023'te Sivasspor'a transfer olarak hızlı yükseldi ve yıldız oyuncu olma yolunda ilerliyor.

- Konak bu sezon Sivasspor takımında oynamaya nasıl başladı ve ilk 11'deki yerini nasıl korudu?

Konak, geçen sezon 17 Yaş Altı Ligi'ni kazanan Sivasspor altyapısında yer alıyordu. Anadolu takımları etkileyici bir genç yapılanması oluşturuyor ve çalışmalarının meyvelerini almaya başladı.

Konak, altyapının yıldız oyuncularından biriydi ve yaz aylarında hızlı bir şekilde A Takıma yükseldi. Gençlere güvenen eski Sivasspor teknik direktörü Servet Çetin'in hakkını vermek lazım. Konak'ı A takıma almakla kalmadı, onu kilit oyuncu haline getirdi.

- Geçen yıl Konak, The Guardian tarafından "dünya futbolunun 2006 doğumlu en iyi 60 genç yeteneği" arasında gösterildi. Yıldız olabilir mi sence?

Sivasspor'un şu anki teknik direktörü Bülent Uygun, Konak hakkında şunları söyledi: "Türk futbolunda son 30 yılda gördüğüm en yetenekli oyuncu Yunus Emre Konak'tır, fiziği, temposu, oyun okuma yeteneği ve zihniyeti örnek teşkil ediyor."

Konak'ın çıtası çok yüksek, oyunuyla ilgili hâlâ üzerinde çalışması gereken yönleri ve düzeltmesi gereken yönleri var ama en önemlisi üst düzey futbol oynuyor ve paha biçilemeyecek deneyim kazanıyor.

- Brentford, Konak'la sözleşme imzaladı; Avrupa'nın bazı elit kulüplerinin onun peşine düşmemesine şaşırdınız mı?

Türkiye futbol ligleri, özellikle 4 büyük kulüp dışında, yeterince önemsenmiyor. Diğer ekipler gençlerin gelişimine odaklanıyor ve sonuç alıyor. 4 büyükler dışındaki Türk futbolu, diğer büyük Avrupa ligleri kadar detaylı bir şekilde takip edilmiyor.

Sivasspor'lu Konak'ı ilk fark eden olması Brentford squad sisteminin etkinliğinin bir kanıtı.

Genellikle gelecek vaat eden oyuncular, büyük bir Avrupa ligine transfer edilmeden önce üst düzey bir Türk kulübüne transfer olurlar. Brentford erken harekete geçti ve bunun için yakında ödüllendirilebilr.

- Henüz 18 yaşında olan Konak'ın İngiliz futboluna uyum sağlayacağını düşünüyor musunuz?

Yaşına göre olgun bir futbolcu olan Konak, memleketi Batman'ı bırakıp Sivasspor'a kolayca uyum sağladı.

İngiltere'ye taşınmak çok daha göz korkutucu bir hamle ama onun uyum sağlayacak bir karaktere sahip olduğuna inanıyorum. Profesyonel bir tavrı var ve sağlam temellere sahip.

- Konu milli takım olduğunda Konak'ın bir şansı var mı? 

Konak, Türkiye'de çok bilinen bir isim değil. Süper Lig'in dört büyükleri dışındaki kulüpler medyanın ilgisini çekmediği için sadece futbol tutkunları, Sivasspor taraftarları ve memleketi Batman'da tanınıyor.

Türk milli takımında kendine yer arıyor ve bu yaz Avrupa Şampiyonası kadrosuna çağrılmayı başarabilirse forma giyme şansı olabilir.

Milli takım patronu Vincenzo Montella, genç oyunculara şans vermeye istekli olduğunu zaten gösterdi. Real Madrid'den 18 yaşındaki Arda Güler ve Juventus'tan Kenan Yıldız gibi isimler halihazırda forma giyiyor. Türk futbolunun yakın geçmişte gördüğü en heyecan verici futbol nesillerinden biri oluştu. Konak da aralarına katılabilir.