ABD'de futbol en popüler dördüncü spor olmak üzere

futbol
ABD'de futbol en popüler dördüncü spor olmak üzere
23 yaşındaki Christian Pulisic bu genç yaşında kazandığı Şampiyonlar Ligi kupasıyla adını Chelsea tarihine altın harflerle yazdırdı. Fotoğraf: Reuters

Amerikan futbolu, beyzbol, basketbol ve buz hokeyi. Bu dörtlünün son halkası olan buz hokeyi ABD'de koltuğunu futbola kaptırmak üzere. Ülkede daha çok insan İngiltere ligini izlerken Chelsea'nin dinamosu Christian Pulisic ülkesinde büyük bir etkiye sahip.

Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları büyük skorlu oyunları severler. Üç haneli sayılarda tamamlanan basketbol maçları onlara keyif verir, büyük stadyumları Amerikan futbolu maçları için doldururlar. Ülkede kadın futbolu dünyanın sayılı başarılarını elde etse de ABD’liler bir futbol toplumu olarak anılmıyor. Ülke 1994 yılında Dünya Kupası’na ev sahipliği yapsa da maçlarda ilk gol atıldığında bazı ABD’lilerin oyun bitti sanıp stadyumu terk ettikleri söylenir.

Ülkede Amerikan futbolu, beyzbol, basketbol ve buz hokeyi sporları ağırlıklı olarak bu sıralama ile takip ediliyor. Fakat kimilerine göre son yıllarda buz hokeyi yerini futbola kaptırmak üzere.

ABD futbol ligi (MLS) 1960’lı ve 70’li yıllarda dünyadaki Pele, Beckenbauer ve gibi dev isimleri transfer ederek ülkede futbolu popüler kılmaya çalışmıştı. Kimilerine göre ülkede şu an İngiltere Premier Ligi’ni takip eden insan sayısı buz hokeyi ligini (NHL) takip edenden fazla. 2020 yılında ülkede yaşları 13-17 arasında değişen 1.2 milyon çocuğun futbol oynadığı tahmin ediliyor, bu sayı buz hokeyi için 243 bin. Futbol özellikle göçmenler arasında oldukça popüler.

ABD'de futbol en popüler dördüncü spor olmak üzere - Resim : 1

TAKIMLARIN DEĞERİ KATLANIYOR

Ülkede futbol eskisinden çok daha büyük bir ekonomi yaratıyor. 2007 yılında Toronto FC, 10 milyon dolara satılmıştı. Bugün ligin yeni ekiplerinden Charlotte FC 325 milyon dolar ediyor. ABD’de şu an futbolun gelişiminin önündeki büyük engellerden biri yayın haklarının ciddi bir ekonomi oluşturmaması.

İngiltere liginin ABD’deki yayın hakları 2 milyar dolar karşılığında 6 sezon için NBC kanalına satıldı. Kanal, 380 maçın uydu ve dijital yayın haklarını satın aldı. Spor medyası stratejisti Pierre Maes’e göre futbol çoktan buz hokeyini geride bıraktı ve bu sebepten NBC böylesine ABD için görece yüksek bir tutarı tek bir lig için ödedi.

2021’in son aylarında Ampere Analysis isimli bir anket şirketinin araştırmasına göre ABD’li spor severlerin yüzde 49’u futbol izlediklerini, yüzde 37’si ise buz hokeyi ligini takip ettiklerini söylüyor.

AMERİKAN FUTBOLU YILDA 5 MİLYAR DOLAR

2022 yılında MLS, Premier Lig, Serie A, LaLiga, Bundesliga, ve UEFA’nın diğer organizasyonlarının ABD içinde yıllık yayın değerinin 1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Amerikan Futbolu yayın hakları için yılda 5 milyar dolar ödenmekte. Buz hokeyi yayın hakları için 2027-2028 yılına kadar yıllık 600 milyon dolar ödenecek.

Bugüne kadar Yeni Dünya’da en fazla insanın izlediği futbol maçının 2019-2020 yılında Manchester United’ın-Manchester City’yi 2-0 yendiği müsabaka olduğu (1.76 milyon seyirci) tahmin ediliyor. Fulham formasını yıllarca terletmiş Clint Demspey ve Aston Villa’nın eski kalecisi Brad Friedel (Galatasaray forması da giymişti) ABD vatandaşları üzerinde futbolun tanınması yönünde etkili oldular. Bayern Münih ve Everton formalarını da giyen hücum oyuncusu Langdon Donovan’ın da bu sporun ABD’de yaygınlaşması için büyük katkıları oldu.

2009-2010 yılları arasında ABD’de Premier Lig maçlarını 262 bin seyirci takip ederken, 2015 yılında bu rakam 514 bine çıktı. Şu an İngiltere Premier Ligi dendiğinde akla gelen ilk takımlardan olan, Manchester United, Chelsea, Arsenal ve Liverpool’un sahipleri ABD’li. United’ın maçları yıllardır Kuzey Amerika’da çok fazla ilgi görüyor.

ABD kadın futbol takımı tarihin en başarılı ekiplerinden biri. 2019 yılındaki Dünya Kupası finalinde Hollanda’yı yendikleri maçı ekranları başında 14.3 milyon insan takip etmişti.

Chelsea’nin genç yıldızı Christian Pulisic de şu an futbolun kıtada yaygınlaşmasını sağlıyor. Spor ekonomisi üzerine çalışan Profesör Victor Matheson, “Sonunda bir Amerikalının ‘gerçek’ bir takımda oynaması çok büyük bir olay. Bu insanların futbol ile daha çok ilgilenmesini sağlıyor” dedi.

Kaynaklar: Bloomberg, Daily Mail

Kaynak: Web Özel