6 soru 6 cevap | İsmail Kartal ile Fenerbahçe'yi ne bekliyor?

6 soru 6 cevap | İsmail Kartal ile Fenerbahçe'yi ne bekliyor?
İsmail Kartal'ın Fenerbahçe'deki ilk kadrosunda dünya yıldızı Diego Ribas vardı. Şimdi Fenerbahçe'de 10 numaralı forma Mesut Özil'in sırtında. Fotoğraf: İHA

Fenerbahçe İsmail Kartal ile sezon sonuna kadar anlaştı. Kartal geçici bir süre için mi takımın başında olacak, yoksa bu birliktelik uzun mu sürecek göreceğiz. Biz şimdi Fenerbahçe'yi çok iyi bilen eski teknik direktörü Kartal'ın gelişiyle gündeme gelen sorulara yanıt arayalım.

İSMAİL KARTAL İSMİ SÜRPRİZ OLDU MU?

Hayır. Pereira'nın koltuğu sallanmaya başladığında 11 Kasım'daki Youtube Kontra kanalında yerli tek alternatifin İsmail Kartal olduğunu söylemiştim. Başkanla arasının çok iyi olduğunu da dile getirmiştim. Fenerbahçe yabancı bir teknik direktörle çalışmak istiyor ancak temasa geçilen isimler sezon ortası göreve gelmeyi kabul etmedi. Bu durumda da camianın evladı olan İsmail Kartal'ın kapısını çalındı.

İSMAİL KARTAL, LÖW'E BİR HAZIRLIK MI?

Başkan Ali Koç'un takımın başında görmeyi en çok istediği isim Löw. Ancak Alman teknik adamdan sezon başı olduğu gibi sezon ortasında da olumlu yanıt alınamadı. Sezon sonu için Löw getirilmek istenecek. İsmail Kartal, 1998-1999'da Alman teknik adamın yardımcılığını yaptı ve o günden bu yana da iletişimleri pek kopmadı. Sezon sonu için de Löw'ün kadrosunda düşünülen isimlerden biri Kartal. Ancak, 2014'ten bu yana birinci adam olan İsmail Kartal, tekrar ikinci adam olmayı kabul eder mi, bunu zaman gösterecek.

İSMAİL KARTAL'IN FENERBAHÇE'YE NASIL BİR OYUN OYNATMASI BEKLENİR, ESKİ GÜNLERİNDEKİ GİBİ 4-3-3'LE DEVAM EDER Mİ?

İsmail Kartal ilk Fenerbahçe döneminde 4-3-3'le oynadı. Ersun Yanal'ın şampiyon kadrosu elindeydi ve Diego takviyesi yapılmıştı. Elinde Emenike, Kuyt, Sow, Webo gibi kaliteli golcüler vardı. Ve ileride 3'lü sistemi oynatıyordu. Fenerbahçe'nin elinde şu an böyle bir ileri hücum hattı yok. Anadolu'da çalıştırdığı bazı takımlarla çok nadir de olsa 3'lü savunma oynadı ancak hocanın ağırlıklı olarak tercihi 4-2-3-1 sistemidir.

6 soru 6 cevap | İsmail Kartal ile Fenerbahçe'yi ne bekliyor? - Resim : 1

İSMAİL KARTAL FENERBAHÇE'DEN SONRA KENDİSİNİ GELİŞTİRDİ Mİ? NASIL SONUÇLAR ALDI? 

Aslında İsmail Kartal çok tecrübeli  bir teknik adam. 1997'de Fenerbahçe'de antrenör olarak başladı. Daha sonra 1998-1999'da Löw'ün yardımcılığını yaptı. 2000 yılında Karabükspor'la birinci adam kariyerine başladı. 23 yıldır kulübede görev alıyor. Sivasspor ve Ankaragücü'nü 1. Lig'den Süper Lig'e taşıdı. Ersun Yanal ve Aykut Kocaman gibi tecrübeli teknik adamların Fenerbahçe'de yardımcılığını yaptı ve 2 şampiyonluk yaşadı. Fenerbahçe'den ayrıldıktan sonra en önemli başarısı Ankaragücü'nü Süper Lig'e taşımak oldu. Yıllar sonra bu seviyede tekrar şans buldu. 

İSMAİL KARTAL DEVRE ARASI TAKVİYE İSTEDİ Mİ?

Bunu şu an için söylemek erken. Mutlaka takımla ilgili analizler yapmıştır. Fenerbahçe'nin şu an çok net sağ bek ve santrfor ihtiyacı var. Geçiş döneminde olan bir teknik adamın transfer isteğini yönetim nasıl karşılar bu da büyük bir soru işareti.

İSMAİL KARTAL'IN ÖNCEKİ DÖNEMLERİ NASIL GEÇMİŞTİ?

Aykut Kocaman ve Ersun Yanal'ın 4 yıl boyunca yardımcılığını yapan İsmail Kartal, bu dönemde yaşanan 2 lig şampiyonluğunda da pay sahibi oldu. 2014-2015 sezonun başlamasına kısa bir süre kala Ersun Yanal'la yolları ayrılmasıyla İsmail Kartal, dönemin başkanı Aziz Yıldırım tarafından göreve getirildi. Fenerbahçe'de teknik direktörlük koltuğuna oturan Kartal, sezon başı Süper Kupa'yı kazandı, ligde ise takımını 2. yaptı. Ancak yollar sezon sonu ayrıldı.

6 soru 6 cevap | İsmail Kartal ile Fenerbahçe'yi ne bekliyor? - Resim : 2
Kartal'ın Fenerbahçe'deki ilk döneminde Pierre Webo üretken bir golcü olarak öne çıkıyordu. Fotoğraf: İHA

SON KUPA İSMAİL KARTAL'LA

Fenerbahçe, son kupasını İsmail Kartal yönetiminde kazandı. 2015'te Süper Kupa finalinde Galatasaray'ı penaltılarla yenen Fenerbahçe, son kupa sevincini yaşadı. Kartal'ın bu başarısından sonra Fenerbahçe 7 yıldır müzesine kupa götüremedi.

SON 6 SEZONDA KARTAL'IN PUAN ORTALAMASINI GEÇEN OLMADI

Fenerbahçe, İsmail Kartal'ın 2014-2015 sezonunda yakaladığı puan ortalamasını geçen bir sezon olmadı. 2013-2014'te Ersun Yanal'la 74 puan alarak şampiyon olan Fenerbahçe, İsmail Kartal'la bir sonraki sezonu da aynı puanla tamamlamasına rağmen 2. sırayı aldı. Sonraki sezon Pereira'yla da aynı puanı toplayıp 2. olan Fenerbahçe, bir daha 2.17 olan puan ortalamasına ulaşamadı.

6 soru 6 cevap | İsmail Kartal ile Fenerbahçe'yi ne bekliyor? - Resim : 3
Kartal, Fenerbahçe'nin başındayken Aykut Kocaman'ın Konyaspor'una karşı da mücadele etmişti. Fotoğraf: İHA

İSMAİL KARTAL'LA 46 MAÇ

Fenerbahçe, İsmail Kartal döneminde 46 maça çıktı. Bu maçlarda 30 galibiyet, 10 mağlubiyet, 6 beraberlik aldı.

FENERBAHÇE ESKİ HOCALARINA 2. ŞANSI VERİYOR

Fenerbahçe, son 13 yılda 5. kez bir teknik adama 2. şansı verdi. 2009-2010'da Daum, 2017-2018'de Aykut Kocaman, 2018-2019'da Ersun Yanal, 2021-2022'de Vitor Pereira ve İsmail Kartal, sarı-lacivertli takımın başına ikinci defa geçmiş oldu.

Başkan Ali Koç da Ersun Yanal, Vitor Pereira'dan sonra İsmail Kartal'ı da göreve getirerek eski başkan Aziz Yıldırım'ın çalıştığı hocalara tekrar görev vermiş olacak.

Fenerbahçe teknik direktörü İsmail Kartal