4 SORU 4 CEVAP | Rezerv Lig neden başladı, şimdi neden bitiyor?

Rezerv Lig TFF
4 SORU 4 CEVAP | Rezerv Lig neden başladı, şimdi neden bitiyor?
Galatasaray, Rezerv Lig'de 4'te 4 yapmış ve 22 gol atıp, 7 gol yemişti. A takımda da forma giyen Barış Alper Yılmaz (solda) ise 4 gol ve 4 asistle Rezerv Lig'de yıldızlaşmıştı. Fotoğraf: AA

Kulüpler Birliği flaş bir açıklama yayınlayarak dördüncü haftası geride kalan Rezerv Lig'in bu sezon için rafa kaldırılmasını TFF'den talep etti. Peki böyle bir ligin kurulmasını isteyen Kulüpler Birliği neden şimdi pişman oldu? Muhtemel problemler öngörülememiş miydi?

Kulüpler Birliği Vakfı'nın TFF'den talep ettiği ve bu sezon hayata geçen Rezerv Lig, yine Kulüpler Birliği'nin talebiyle dört hafta sonunda rafa kalkmak üzere. Süper Lig ekiplerinin bir araya gelerek oluşturduğu vakıf, yaptığı açıklamada Rezerv Lig'in “şimdilik” rafa kaldırılması için TFF'ye başvuruda bulunduklarını aktardı.

Peki ne oldu da Rezerv Lig'in ömrü dört hafta sürdü? Proje baştan mı hatalıydı? Rezerv Lig şart mı ya da bir alternatif mi bulmak gerek? Öncelikle söz konusu açıklamanın giriş kısmına bakmakta fayda var:

“Süper Lig takımlarımızdaki genç oyuncuların rekabetçi bir ortamda zorluk derecesi yüksek maçlar oynayarak hem tecrübe kazanmaları hem de kendilerini geliştirmeleri amacıyla B Takım uygulaması talebimizi bundan önceki TFF Yönetim Kurulu ile çeşitli kereler paylaşmıştık.”

'EVET, BİZ İSTEMİŞTİK AMA...'

Yani burada Kulüpler Birliği, “Evet, biz istemiştik” diyor fakat çarpıcı bir “Ancak...” ile şöyle devam ediyor:

“Ancak bugün gelinen noktada, finansal olarak hayatını sürdürmekte dahi zorluk çeken birçok Süper Lig kulübümüz, Rezerv Lig takımlarının müsabakalarını oynayacakları saha bile bulamamaları, buna ek olarak lojistik ve operasyonel daha birçok problem nedeniyle, Kulüpler Birliği Vakfı yönetiminden Rezerv Lig organizasyonunun iptal edilmesi için TFF'ye başvuruda bulunulmasını talep etmiştir.”

Yorumcu Emre Özcan, “Hep böyle... Yabancı kuralında da görüyoruz. Kulüpler kendileri istiyor, sonra zor geliyor yine kendileri şikayetçi oluyor! Bu sürekli değişikliklerin tek sebebi kulüpler. Bu konunun da böyle sonuçlanması anormal değil” ifadelerini kullanmakta.

1- BİLİNMİYOR MUYDU?

Akıllara ise direkt olarak “Tesis problemleri ile lojistik ve operasyonel maliyetlerin doğuracağı problemler bilinmiyor muydu?” sorusu gelmekte. Rezerv Lig'in potansiyel sorunları fikir ortaya atıldıktan bu yana futbol kamuoyu tarafından tartışılmaktaydı. Türkiye'nin futbol gelirlerinin diğer Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça yetersiz olması da yeni ortaya çıkmış bir sorun değil.

Özcan, “Çalışmayacağı kesin bir uygulamaydı. Laf olsun diye hayata geçirilmiş bir lig olduğunu söylemek mümkün. Kulüplerin güdümündeki TFF'nin 'Kulüpleri düşünüyoruz' görüntüsü için böyle bir adım attığını düşünüyorum ancak uygulama çok erken patladı” diye konuşuyor.

2- PAF LİGİ NE OLDU?

Eskiden Süper Lig müsabakalarından önce tribünlerin önünde maçların oynandığı PAF (Profesyonel Adayı Futbolcular) Ligi daha sonra U21 adını aldı ve altyapı takımları tesislere çekildi. 4 Temmuz 2019'da ise TFF çok tartışmalı bir kararla U21 ligini kaldırdı. TFF'nin sitesinde şu ifadeler yer almaktaydı:

“Yapılan değerlendirmeler sonucunda Türk futboluna beklenen katkıyı sağlayamadığı gerekçesiyle U21 Ligi'nin kaldırılması kararının doğru olduğu dile getirildi ve ligin oynanmaması konusunda görüş birliğine varıldı.”

Zamanında A2 Ligi gibi statüler de denenmiş ancak hepsi kısa vadeli olmuştu. Altyapıya dair asıl sorunun pandemiden beri oynatılamayan U17 gibi alt yaş kategorileri olduğu uzun zamandır dile getirilmekte.

3- NEDEN 'REZERV LİG' DENENDİ?

Rezerv Lig, Premier League'de başarıyla uygulanan bir sistem ve bu ligdeki takımların hem bütçeleri hem de geniş kadroları bunu sürdürmeye müsait. Süper Lig'de böyle bir istihdam yaratılamayacağı dört haftada ortaya çıktı!

Özcan ise TFF'yi ve Kulüpler Birliği'ni eleştirirken “Yine de bunu güzel bir statüye bağlasan, ısrarcı olup hakkaniyetli davransan belki bu da sonuç verecekti” diyor ve dirayetli bir yönetimin eksikliğine dikkat çekiyor.

4- DOĞRU PLAN NE OLABİLİRDİ?

Pilot kulüp uygulaması yaygınlaştırılabilir. Türkiye'de kısmen uygulanan bu sistemle Süper Lig kulübü bir profesyonel kulüple anlaşabilir ve altyapı oyuncularını rekabetçi bir düzlemde geliştirmek için dünyada olduğu gibi bu “besleyici kulüpleri” (feeder club) kullanabilir.

Veya TFF, Süper Lig ekiplerine, 2. Lig ve 3. Lig'de oynayabilecek bir ikinci takım oluşturma hakkı tanıyabilir. Söz konusu sistem Almanya, Hollanda ve İspanya da dahil olmak üzere pek çok ülkede uygulanmakta.

Emre Özcan, bu seçeneği ise “İkinci takım uygulaması benim de 'Olursa daha faydalı olur' gibi hissettiğim bir uygulama. Portekiz yapıyor hatta -pandemi öncesinde diye hatırlıyorum- Yunanistan da başladı bu uygulamaya. Daha ideal bir sistem olduğu açık. Bundan daha iyi olacağı ise çok açık” şeklinde yorumluyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Rezerv Lig