29 yıllık rekoru tarihe gömdü: 'Biliyordum... Bir rekor daha kırmam gerekebilir!'

Tokyo 2020
29 yıllık rekoru tarihe gömdü: 'Biliyordum... Bir rekor daha kırmam gerekebilir!'

Norveçli atlet Karsten Warholm, 400 metre engellide 29 yıllık dünya rekorunu tarihe gömdü. 25 yaşındaki atlet 46.78 ile rekoru kırarken yarışın ardından "Olimpiyatta kazanabilmem için bir dünya rekoru daha kırmam gerekebilir" dedi. Peki dünyanın en iyisi neden endişe duyuyor?

Norveçli atlet Karsten Warholm, Wanda Diamond League'in dördüncü ayağında Oslo'daki ikonik spor mabedi Bislett Stadyumu'nda sezonun kendisi için ilk yarışında piste çıktı. Çok uzun zaman sonra seyircinin de tribünlerde yer aldığı organizasyonda Warholm'un koşusu başlamadan önce heyecan doruktaydı.

Ülkesi Norveç'in ve dünyanın spordaki en önemli yıldızlarından biri olan 25 yaşındaki Warholm, start ile birlikte adeta uçuyordu. Kulvar farkına rağmen rakiplerinin çok önünde olduğu kolaylıkla anlaşılıyordu. Erkekler 400 metre engellide kaydettiği 46.70'lik derece ile dünya rekorunun yeni sahibi oldu.

YARIŞ BİTTİ, EKRANA BAKTI...

Son metrelerde, evinde dev bir zafer elde etmenin gururunu yaşamak için hazırlanan genç sporcu bitiş çizgisini geçtikten sonra herkes gibi kronometreye baktı ve yine herkes gibi büyük başarısının farkına vardı. Derecenin dünya rekoru olduğu anlaşılınca stadyumun tepkisi çok hoştu.

Bu rekorun bir önemi var. Atletizmde erkeklerde pist müsabakalarındaki en eski rekor 400 metre engellide Kevin Young'un Barcelona 1992 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda 46.78 ile kırdığı rekordu. 25 yaşındaki Norveçli, 29 yıllık rekoru tarihe gömdü.

“Harika bir andı. Herkes çok çok uzun zamandır kırılmayı bekleyen -rekorun yaşı benden büyüktü- bu dünya rekoru hakkında konuşuyor. Biliyordum, iyi dereceler çıkarabilecek formdayım ancak elbette bunu başarabilmiş olmak çok özel. Çok mutlu ve gururluyum” sözleriyle rekor sonrası açıklamalarda bulunan Karsten Warholm yuvasında bu başarıyı elde etmenin mutluluğunu yaşıyor.

2019'DAN BERİ 11 KEZ!

28 Şubat 1996 doğumlu atlet, 2017 ve 2019'da 400 metre engellide dünya şampiyonluğu elde ederken 2018'de de Avrupa şampiyonluğuna ulaştı. Kariyerinin adeta zirvesinde olan Warholm, 2019'dan bu yana 11 kez 47.50 saniyenin altına inmeyi başardı. Warholm ayrıca tüm zamanların en iyi beş derecesinin üçüne de (46.70, 46.87 ve 46.92) imza atmış durumda.

Ancak genç atlet Tokyo 2020'ye favori olarak katılacak olsa da “Olimpiyatta kazanabilmem için bir dünya rekoru daha kırmam gerekebilir” diyor.

Bunun sebebi de kariyerinde 46.83 ve 46.98 bulunan, 1997 doğumlu ABD'li atlet Rai Benjamin, 2000 doğumlu Brezilyalı Alison dos Santos ve 1995 doğumlu Katarlı Abderrahman Samba. Bu isimlerle ciddi bir rekabet içinde olan Warholm, haliyle çok iyi bir derece elde etmesi gerektiğinin de farkında.

29 yıllık rekoru tarihe gömdü: 'Biliyordum... Bir rekor daha kırmam gerekebilir!' - Resim : 1

ANTRENÖRÜYLE KARDEŞ GİBİ...

Bu noktada Karsten'e yardım eden antrenörü Leif Olav Alnes'in de altını çizmekte fayda var. Onun hakkında “İlişkimiz tipik bir 'kankalık' şeklinde. Birbirimizle dalga geçiyoruz. Çok eğleniyoruz. Mizah anlayışımız aynı” diyen Warholm, samimiyete de vurgu yapıyor:

“Çok iyi bir şekilde iletişim kuruyoruz. Her zaman açık sözlü. Glasgow'daki Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'na gitmeden önce son antrenmanımızı yapıyorduk. Çok iyi koşuyordum ve iyi hissediyordum. Ancak yanıma geldi ve 'Karsten eğer 45 saniyeye (400 metrede) inmek istiyorsan bu yetmez. Sana söylüyorum çünkü daha iyisini yapabilirsin ve hedeflerimize ulaşmak istiyorsak daha keskin olmalıyız' dedi. Bu açık sözlülüğü çok takdir ettim çünkü sevgiden geldiğini biliyordum.”

ESKİ REKORTMEN YOUNG: 'TELEFONUM SUSMADI!'

9 Temmuz'da rekabetin öne çıkan iki ismi Rai ve Karsten, Monaco'da bir araya gelecek. Wanda Diamond League'in Monaco ayağında kozlarını paylaşacak olan ikili hakkında rekorun eski sahibi Kevin Young konuştu.

ABD'li eski atlet öncelikle rekorunun kırılmasını değerlendirirken, bu sayede kendisinin de yoğun bir ilgiye maruz kaldığını ifade etti: “Telefonum susmadı! Ne inanılmaz bir yarıştı ama. Çok keyif aldım. Artık şu an olimpiyat rekoru bende.”

Young, Rai-Karsten rekabeti hakkında ise “Kazanmak için ya Rai ya da Karsten hayatının yarışını koşmak zorunda” diyor.

Yarışta milli atlet Yasmani Copello da mücadele etti. Alison dos Santos, kendisine ait Güney Amerika rekorunu 47.38'e çekerek ikinci olurken, Yasmani Copello da 48.86 ile üçüncülüğü elde etti.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: ESPN, Wanda Diamond League, World Athletics, SPIKES

Kaynak: Web Özel

Karsten Warholm atletizm