2024 Paris Olimpiyatları'nın hamile sporcuları

AJANS BİZİM
2024 Paris Olimpiyatları
2024 Paris Olimpiyatları'nın hamile sporcuları

Sporcu anne adayları 2024 Paris Olimpiyatları'nda sınırları zorlarken, yeni araştırmalar kadınların hamileliklerinin son dönemlerinde ne kadar ileri gidebileceklerini ortaya koyuyor.

Pek çok Olimpiyat sporcusu başarıları, denemeleri, zaferleri ve kalp kırıklıklarıyla ilgili haberleri Instagram'da paylaşıyor. Mısırlı Nada Hafız, geçen hafta eskrim müsabakasını bitirdikten sonra biraz daha fazlasını paylaştı.

Sporcu, iki yıldır eskrim yaptığını ve aslında yedi aylık hamile olduğunu açıkladı.

Hafız, maç sırasında çekilmiş hareketli bir fotoğrafının altına "Podyumda size iki rakip gibi görünen şey aslında üçtü!" diye yazdı. "Ben, rakibim ve henüz dünyamıza gelmemiş olan küçük bebeğim!"

Anne (ve bebek) yarışmayı 16’ncı bitirerek Hafız’ın üç kez katıldığı Olimpiyatlardaki en iyi derecesini elde etti.

RAMAZANOVA: ATIŞTAN ÖNCE BEBEĞİM TEKMELEDİ

Bir gün sonra Azerbaycanlı okçu da Instagram'da altı buçuk aylık hamileyken yarıştığını açıkladı.

Yaylagül Ramazanova, Çin'in Şinhua Haber ajansına yaptığı açıklamada, atıştan önce bebeğinin tekmelediğini hissettiğini ve ardından en yüksek puan olan 10'u vurduğunu söyledi.

ÖNCEDEN DE VARDI

Hamile, Olimpik ve Paralimpik atletler olmuştu, ancak bu durum bilinen nedenlerden dolayı nadirdi. Bununla birlikte, hikâyelerin çoğu hamile kalmadan çok önce yarışan ya da çocuk beklediklerini bilecek kadar bile zaman ilerlememiş sporcularla ilgilidir.

Üçüncü çocuğuna beş haftalık hamileyken üçüncü altın madalyasını kazanan Amerikalı plaj voleybolu yıldızı Kerri Walsh Jennings'in durumu da böyle.

Jenninsg, 2012'deki Londra Oyunlarından sonra Today programına verdiği demeçte "Vücudumu havaya fırlatıp ülkemiz için altın madalyaya koşarken hamileydim" dedi.

O ve kendisi gibi plaj voleybolu oyuncusu olan kocası Casey, Olimpiyatlardan hemen çocuk yapmaya çalışmaya başlamış ve bunun zaman alacağını düşünmüştü. Ancak Jenninsg, kendini farklı hissetmiş ve voleybol partneri Misty May-Treanor ona, erken davranarak, "Muhtemelen hamilesin" demiş.

Jennings’e göre, "Antrenman yapmanın, vücut geliştirmenin ve üst düzey yarışmalara katılmanın hiçbir tehlikesi yok!"

UZMANLAR NE DİYOR?

Bir uzmana göre, kadınların hamileliğin ileri aşamalarında neler yapabileceklerine dair tutum ve bilgiler geliştikçe, hamile sporcuların bugün sınırları zorlamaları artık mantıklı görünüyor.

ABD Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi Kadın Sağlığı Görev Gücünün eş başkanı ve spor hekimi Dr. Kathryn Ackerman, "Bu gittikçe daha fazla gördüğümüz bir şey. Kadınlar, hamilelik sırasında yüksek düzeyde egzersiz yapmanın mümkün olmadığı efsanesini çürütüyorlar" dedi.

Bayan Ackerman, bu konuda çok az veri bulunduğunu ve geçmişte alınan kararların genellikle keyfî olduğunu belirtiyor. Ackerman, "doktorlar artık bir sporcunun hamileliğinin başında iyi durumdaysa ve herhangi bir komplikasyon yoksa, güvenle antrenman yapabileceğini ve çok yüksek bir seviyede yarışabileceğini belirtiyor” diyor. Ona göre, bunun bir istisnasının, kötü bir düşüş riskinin yüksek olduğu kayak yarışları gibi bir disiplin olabilir.

Ancak Boston'da yaşayan Bayan Ackerman, eskrimde sporcuların koruyucu ekipmanlarla donatıldığını ve okçuluk veya atıcılık gibi fiziksel olarak daha az zorlayıcı sporlarda bir kadının yarışmalara katılamaması için hiçbir neden olmadığını ifade ediyor.

ZOR BİR KARAR

Elbette bu sadece bir fiziksel uygunluk meselesi değil. Bu son derece duygusal bir mesele. Bir aile kurmaya çalışırken yarışıp yarışmayacağına ve nasıl yarışacağına karar vermek, erkek sporcuların en azından aynı şekilde düşünmek zorunda olmadıkları çetrefilli bir hesaplamadır.

İlk çocuğuna hamileyken 2017'de Avustralya Açık'ı kazanan Serena Williams'a sormalı. Beş yıl sonra, ikinci çocuğunu doğurmak istediğinde, tenisten emekli oldu. Bu acı veren bir karardır.

Dört Olimpiyat altın madalyası bulunan Williams, Vogue'a yazdığı bir makalede, "İnanın bana, tenis ve aile arasında bir seçim yapmak zorunda kalmayı hiç istemezdim. Bunun adil olduğunu düşünmüyorum. Eğer erkek olsaydım, bunları yazıyor olmazdım çünkü karım ailemizi genişletmek için fiziksel işlerle uğraşırken ben oynuyor ve kazanıyor olurdum. Belki de böyle bir fırsatım olsaydı daha çok Tom Brady gibi olurdum" diyor.

Williams, 2023 yılında Adira River Ohanian'ı dünyaya getirmişti.

Anneliği spor kariyeriyle birleştirme tercihi, spordan spora ve ülkeden ülkeye değişen birçok faktörü içeriyor. Dominik Cumhuriyetinden 24 yaşındaki atletizm sporcusu Franchina Martinez, ülkesindeki kadın sporcuların erkek sporculara kıyasla daha çok hamilelik nedeniyle erken emekli olduğunu belirtiyor.

Martinez, "Hamile kaldıklarında, geri dönebilecekleri daha gelişmiş ülkelerin aksine, geri dönemeyeceklerini düşünüyorlar. Bu yüzden sporu bırakıyorlar, yarışmak için geri dönmüyorlar ya da eskisi gibi olmuyorlar” diyor.

Martinez, spor hayatının geleceği için yakın bir zamanda çocuk sahibi olmayı düşünmüyor: "Sporumun iyiliği için bundan kaçınabildiğim sürece erteleyeceğim çünkü henüz buna hazır değilim…"

Taraftarlar, Paris'teki eskrim salonunda, tıp diplomasına sahip 26 yaşındaki eski bir jimnastikçi olan Hafız’ın cesareti ve kararlılığına hayranlık duymak ile bu sporun içerdiği riskler hakkındaki spekülasyonlar arasında bölündü.

29 yaşındaki Pauline Dutertre, babası Christian ile birlikte mola sırasında karşılaşmaların yapıldığı Grand Palais'nin dışında otururken, "Kesinlikle daha az şiddet içeren sporlar var” dedi.

Pauline Dutertre, 2013 yılına kadar uluslararası kılıç müsabakalarına katıldı. Ona göre, "Bu, hâlâ bir dövüş sporu". Her halükârda," diye belirtiyor, "cesurca. Şeref kürsüsüne çıkmasa bile yaptığı şey cesurdaydı” diyor Hafız için.

Yarışma sırasında gözle görülür bir şekilde hamile olduğu anlaşılan Ramazanova, yaşıtları da dahil olmak üzere hayranlık uyandırdı. Kendi dalında son 32 sıraya kadar yükseldi.

"GERÇEKTEN HARİKA..."

Karışık takım kategorisinde bronz madalya kazanan Amerikalı sporcu Casey Kaufhold, Azerbaycanlı meslektaşının başardığını görmenin "gerçekten harika" olduğunu söyledi.

Kaufhold, Associated Press'e yaptığı açıklamada, "Olimpiyatlarda gittikçe daha fazla hamile kadının atış yaptığını görmek ve okçuluk sporunda bir hamile kadının olması bence harika. Çok iyi atış yaptı ve bence bu gerçekten harika çünkü antrenörüm de bir anne ve uzakta olsa bile çocuklarına destek olmak için çok şey yapıyor" diyor.

Kaufhold, Ramazanova'nın yarışının daha fazla anneyi ve anne adayını yarışmalara katılmaya teşvik etmesini umuyor. Anne adayı için daha kişisel bir düşüncesi de var: "Bence bu okçunun bir gün çocuğuna şunu söyleyebilmesi harika: Ben Olimpiyatlara katıldım, sen de oradaydın!"