114 yıl sonra tarihe geçti! Meğer sporcuymuş...

Birleşik Krallık
114 yıl sonra tarihe geçti! Meğer sporcuymuş...
Bir açılış töreninde tramvayı kullanan dönemin Kingston upon Thames Belediye Başkanı Henry Charles Minnitt'in solunda Louis Bruce'un görülüyor. Fotoğraf: London Transport Museum

1900'lerin başında Londra'da vatmanlık yapan Louis Bruce, ülke tarihinin ilk siyah vatmanlarından biri olarak Birleşik Krallık tarihine çoktan girmiş bir insan. Ancak Bruce aynı zamanda bir sporcuymuş. Hatta ülke tarihinin ilk siyah olimpik sporcusu! Bu gerçek şans eseri ortaya çıktı. Ama nasıl?

İngiltere'nin Wigan kentinde bulunan bir güreş kulübünün arşivlerinden çıkan belgeler, Birleşik Krallık'ın spor tarihini değiştirecek cinsten. Elde edilen bulgu aslında tüm spor tarihini de yakından ilgilendiriyor. Belçika'nın Antwerp kentinde düzenlenen 1920 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Birleşik Krallık adına yarışan ve iki bronz madalya kazanan sprinter Harry Edward, uzunca bir süre ülke tarihinin ilk siyah olimpik sporcusu olarak biliniyordu. Meğer gerçek farklıymış...

Uzunca bir süreden kasıt 100 yıl. Bir asırdır bilinmeyen bir gerçek yakın zaman önce ortaya çıktı. Londra'nın Kingston semtinde vatmanlık yapan Louis Bruce'un Londra 1908 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yarıştığı ortaya çıktı.

114 YIL SONRA TARİHE GEÇTİ

Ağır sıklet güreşçi olan ve oyunlarda ikinci tura çıkmayı başaran Bruce, aynı zamanda ülkenin ilk siyah vatmanları arasında yer alıyor. 1875'te İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da doğan Bruce, oyunlarda mücadele eden ilk dört siyah sporcudan biri olarak da 114 yıl sonra tarihte kendisine yer buldu.

Louis Bruce aslında ünlü biriydi. Geçen yıl London Transport Museum (Londra Taşımacılık Müzesi) kendisini özel olarak anmıştı. Ancak Bruce'un spor kariyeri şu zamana kadar bilinmiyordu.

Birleşik Krallık Olimpiyat Komitesi (BOA) İletişim Direktörü Scott Field, elde edilen bilgilerin önemini şöyle anlatıyor:

“Bu büyüleyici bir araştırma ve Louis Bruce'un tespit edilen ilk siyah Britanyalı olimpik sporcu olma hikayesini öğrenmiş olmaktan dolayı heyecan duyuyoruz. Olimpik sporcularımızın çeşitliliği kutlanmaya değer ve inanılmaz derecede gurur duyduğumuz bir şey.”

Söz konusu keşifle Bruce ayrıca bilinen en eski dördüncü olimpik sporcu olarak da kayıtlara geçti. 1900'de Fransa'nın ragbi takımında oynayan Constantin Henriquez, 1904'te ABD adına engelli koşuda yarışan George Poage ve Bruce'un mindere çıkmasından iki gün önce 21 Temmuz'da yarışan ABD'li 400 metreci John Baxter Taylor Jr ilk üç sporcu olmuştu.

HER ŞEY GEÇEN YIL BAŞLADI...

Olimpiyat Oyunları ile ilgili en kapsamlı veri tabanı olan Olympedia.org sitesine katkıda bulunan Kanadalı araştırmacılar Connor Mah ve Rob Gilmore, geçen yıl Londra 1908'den resmi sporcu kayıtlarını derlemeye başladıklarında masalın tohumları atıldı.

Karşılaştıkları ilk engel, birçok yarışmacının tam adının resmi kayıtlarda yer almamasıydı. Bruce'un durumunda, bazı tarih kitaplarında ismi yanlışlıkla “Lawrence Bruce” olarak kayıtlara girdiği için başka problemler de ortaya çıkmıştı.

New Brunswick Eyalet Arşivi'nde yaklaşık 40 yıldır çalışan Gilmore “Başımıza gelen en büyük sorun, gazete haberleriyle birlikte pek çok resmi Olimpiyat raporunun, eksteriyetle sadece sporcuların isimlerinin ilk harflerini ve soyadlarını kullanmalarıydı” diyor ve ekliyor:

“Bu aynı zamanda o zamanlar spor gazeteciliğinde, özellikle amatör sporlarda neredeyse kesin bir kural gibi görünüyordu.”

Araştırmalar sırasında Mah, Bruce'un adının yanlış olup olmadığını merak etmeye başladı ve sayımı arşivlerinden bakarak Londra 1908 zamanında bir 'Louis Bruce'un Londra'da yaşadığını fark etti. Bu arada Gilmore ise oyunlardan bir yıl sonra gazetelerde Ernest Nixson ve 'Darkey' ('koyu', 'koyuca' anlamına gelen bir lakap) Bruce'un yer aldığı bir güreş maçı ilanı gördü. Kupürlerde Bruce'un “renkli” olduğundan söz ediliyordu.

Asıl kırılma ise Mah'ın Wigan'daki Snake Pit güreş kulübünün, yıllar boyunca kişiden kişiye aktarılan ve keşfedilmeye değer olabilecek eski güreş belgeleri ve hatıralarından oluşan bir koleksiyona sahip olduğu bilgisine ulaşmasıyla yaşandı.

'LAWRENCE' DEĞİL LOUIS

Kulüpte Londra 1908'de yarışan güreşçilerin tam adları, giriş formları ve listeleri yer alıyordu. Mah ve Gilmore böylece güreşçinin “Lawrence” değil Louis Bruce olduğunu keşfetti.

Daha sonra ikiliye Bruce'un olağanüstü hayatı hakkında daha fazla ayrıntı keşfeden spor tarihçisi Andy Mitchell yardım etti. Mitchell, Bruce'un doğum belgesi ve 1906'da tramvayda çekilmiş bir fotoğrafı da dahil olmak üzere, siyah olduğuna şüpheye bırakmayacak belgeler topladı.

Söz konusu fotoğrafta Bruce'un yanında dönemin Kingston upon Thames Belediye Başkanı Henry Charles Minnitt, Londra United Tramways'in ilk elektrikli tramvayı kutlanıyordu...

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Guardian'da “History rewritten as wrestler Louis Bruce revealed as Britain’s first black Olympian” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Birleşik Krallık olimpiyat vatman