1 Mart hakem toplantısı sızdırıldı! TFF Hakem Danışmanı Hugh Dallas duyduklarına inanamadı

Haberglobal.com.tr
Galatasaray TFF Süper Lig Antalyaspor
1 Mart hakem toplantısı sızdırıldı! TFF Hakem Danışmanı Hugh Dallas duyduklarına inanamadı

Süper Lig'in 27. haftasında 26 Şubat'ta Galatasaray ile Antalyaspor arasında oynanan mücadelenin 10. dakikasında Galatasaray lehine verilen penaltı kararı ve VAR incelemesi maça damga vurmuştu.

Süper Lig'in 27. haftasında 26 Şubat'ta Galatasaray ile Antalyaspor arasında oynanan mücadelenin 10. dakikasında Galatasaray lehine verilen penaltı kararı ve VAR incelemesi maça damga vurmuştu.

Sarı-kırmızılıların 2-1'lik galibiyetiyle sona eren mücadeleden 4 gün sonra, 1 Mart Cuma günü düzenlenen hakem toplantısı sosyal medya üzerinden sızdırıldı.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Hakem Danışmanı Hugh Dallas ile karşılaşmada görev alan orta hakem Abdülkadir Bitigen ve VAR hakemi Özgür Yankaya'nın penaltı pozisyonu üzerine yaptığı konuşmaların ortaya çıktığı toplantıdaki diyaloglar şu şekilde:

Hugh Dallas: "Hakemler çoğu zaman hata yaptığında pozisyonlarının yanlış olmasından kaynaklanıyor. Sen Elit Hakem'e yakışır şekilde pozisyonu çok iyi bir noktadan görüyorsun. Sana sadece şunu sormak istiyorum, lütfen bana sahada ne gördüğünü, VAR'a pozisyonu izlemek için gittiğinde ne gördüğünü ve "Vay! Ben nasıl böyle büyük bir hata yapmışım" tarzında bir fikre nasıl ulaştığını ve kararını değiştirdiğini söyle."

Abdülkadir Bitigen: "Burada yerim çok iyiydi. Top bir anda defanstan dönünce orada ikili mücadele meydana geldi. Fakat 11 numaralı defans oyuncusu benim önümü kapattığı için ben kontak noktasını göremedim. Akabininde göremediğimi VAR hakemine söyledim, kendisi de pozisyonu incelemeye başladı. Ardından temas gördüğünü ve ekrana davet edeceğini söyledi. Ekran başına gittim, orada bana temas noktasını gösterdi. Yavaş çekimde öncelikle hücum oyuncusunun topla oynadığını, akabininde mavili oyuncunun hamle yaptığı ayağının geç müdahale olarak rakibine temas ettiğini gösterdi. Sonra bunu normal hızdan izletti. Tekrardan ben topa kimin dokunduğundan emin olabilmek için yakın çekim istedim. Topla hücum oyuncusu oynuyordu. Bundan sonra kararımı penaltı olarak verdim."

Hugh Dallas: "Kadir bir hafta sonra hala bunun faul olduğunu düşünüyor musun?"

Abdülkadir Bitigen: "Basit bir temas olduğunu düşünüyorum."

Hugh Dallas: "Penaltı olduğunu düşünüyor musun?"

Abdülkadir Bitigen: "Basit bir temas, penaltı olduğunu düşünmüyorum."

1 Mart hakem toplantısı sızdırıldı! TFF Hakem Danışmanı Hugh Dallas duyduklarına inanamadı - Resim : 1

Hugh Dallas, Abdülkadir Bitigen'in cevabından sonra tepkisini bu şekilde gösterdi. Ardından ise maçın VAR hakemi Özgür Yankaya ile pozisyondaki kararını tartıştı.

Hugh Dallas: "Özgür harika bir sezon geçirdin. Müdahalelerin de oldukça azdı. Bugüne dek 3 civarında müdahalen oldu. Bize şunu söyleyebilir misin, niye bu kadar basit bir kontaktan ki bunun altı defalarca çizildi, 'basit kontak-basit penaltılara asla karışılmayacak' diye. Niye bu kadar hafif bir temas için hakemi VAR'a çağırdın ve hakemi inanılmaz bir baskı altında kalmak durumunda bıraktın?"

Özgür Yankaya: "Yani kısacası hata yaptım. Hakem pozisyonu görmediğini söyleyince inceledim, daha sonra beklentiye baktım orada itiraz eden oyuncular vardı. Teması gördüm. O anda bunun incelenmesi gerektiğini düşündüm."

1 Mart hakem toplantısı sızdırıldı! TFF Hakem Danışmanı Hugh Dallas duyduklarına inanamadı - Resim : 2

Hugh Dallas, Özgür Yankaya'nın "daha sonra beklentiye baktım, orada itiraz eden oyuncular vardı" cümlesinin tercüme edilmesinin ardından ise bu reaksiyonu gösterdi ve ardından şöyle konuştu:

Hugh Dallas: "Oyuncuların işi zaten abartmak ve penaltı kazanmak. Size defalarca hücuma değil defans oyuncularına bakmanız gerektiğini söylemiştik. Adam zaten penaltı kazanmak için, abartarak, basit teması çok daha büyük göstererek bir beklenti oluşturuyor."
Özgür Yankaya: "Yanlış anlaşılmasın, sadece beklentiye göre yaptığımı söylemiyorum. O andaki ruh halimi hatırlamaya çalışıyorum. Neden yaptığımı hala ben de sorguluyorum."

1 Mart hakem toplantısı sızdırıldı! TFF Hakem Danışmanı Hugh Dallas duyduklarına inanamadı - Resim : 3

Toplantıdan sızdırılan görüntünün süresi toplamda 12 dakika 37 saniye olurken, görüntüde yalnızca Galatasaray'ın kazandığı penaltı pozisyonunun tartışıldığı anlar yer aldı.