SGK prim borcu sorgulama: Genel Sağlık Sigortası prim borcu nasıl ödenir?

HABER MERKEZİ
SGK
SGK prim borcu sorgulama: Genel Sağlık Sigortası prim borcu nasıl ödenir?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu sorgulama ekranı, vatandaşların gündeminde yer alıyor. GSS, Türkiye'de ikamet eden ve çalışmayan vatandaşlar, 18 yaşından büyük öğrenciler, emekliler ve 65 yaşından büyük olanlar için zorunlu hale getirilmiştir. Peki, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu e-Devletten nasıl sorgulanır? GSS borcu nereden öğrenilir?

SGK tarafından vatandaşlara sağlanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında kimlerin yer aldığı ve kimlerin GSS prim borcu ödemesi gerektiği merak ediliyor. Çalışanların işveren tarafından ödenen GSS borçları, çalışmalar tarafından bireysel ödenmek zorunda kalıyor. Bu nedenle GSS borcu olduğunu bilmeyen vatandaşların her ay borcu çıkabiliyor. Peki, 2024 GSS prim borcu nedir, nasıl sorgulanır?

GSS PRİM BORCU NEDİR?

Genel Sağlık Sigortasına (GSS), 1 Ocak 2012 tarihinde yapılan değişiklikle prim ödeme zorunluluğu getirildi.

Genel Sağlık Sigortası'nda kapsam dışı kalanlar, çalışanlar ve çalışmayanlar olarak ikiye ayrılıyor. Sigortalı çalışanların primlerini işveren ödediği için borç doğmaz ancak çalışmayanların kendi primlerini dışarıdan ödemeleri gerekiyor ve bu nedenle de her ay sigorta borcu çıkabiliyor.

GSS BORCU NEDEN OLUR?

Aylık gelirin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit edilir ancak gelir testi yaptırılmadığında her ay ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında GSS prim hesabına borç yazılır. Bu nedenle de GSS prim borcu birikir.

GSS borcunu zamanında ödemeyenlerden, SGK icra veya haciz yoluyla borcu talep edebilir. Eğer borcun yalnızca bir kısmı ödenirse sağlık hizmetlerinden faydalanılamaz.

GSS BORCU NASIL SORGULANIR?

GSS borç sorgulama işlemini internet üzerinden T.C. kimlik numarası ile gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet üzerinden “GSS Sorgulama” sayfasına girdikten sonra tescil ve borç sorgulama işlemi yapılmaktadır.

GSS BORCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

PRİM BORCU NEDİR?

Prim borcu, sigortalı çalışanların sosyal güvenlik sistemine katılımı kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ödemesi gereken primlerin eksik veya ödenmemesi durumunda oluşan borçtur. Bu borç, sigortalının sağlık hizmetlerinden faydalanması ve emeklilik hakkı gibi sosyal güvencelerini sürdürebilmesi için gereklidir. Çalışanlar adına işverenler prim ödemelerini düzenli olarak yapmak zorundadır. Prim borcu, özellikle serbest çalışanlar ve Bağ-Kur kapsamındaki kişilerde daha sık karşılaşılan bir durumdur.