Maslahatgüzar ve Geçici Maslahatgüzar ne demek? Maslahatgüzar ile konsolos arasındaki fark nedir?

HABER MERKEZİ
Kamu işçisi Gündem haberleri
Maslahatgüzar ve Geçici Maslahatgüzar ne demek? Maslahatgüzar ile konsolos arasındaki fark nedir?

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'ne geçici maslahatgüzar atamasının ardından bu kavram araştırma konusu olmuş durumda. Peki, Maslahatgüzar ne demek? İşte siyasi terminolojide kullanılan maslahatgüzar ifadesinin tanımı ve merak edilenler...

Büyükelçiliklerde ve konsolosluklarda karşımıza çıkan bazı unvanlar vardır ki, onlar diplomasi dünyasının kritik taşlarıdır. "Maslahatgüzar" da bu unvanlardan biridir. Peki, maslahatgüzar kimdir, ne iş yapar? İşte bu özel unvan hakkında bilmeniz gerekenler...

Maslahatgüzar kelimesinin anlamı, ne demek olduğu ve Maslahatgüzarın ne iş yaptığı merak edilenler arasında yer alıyor. Maslahatgüzar, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kesintisiz sürdürülmesinde kritik bir role sahiptir. Özellikle büyükelçinin bulunmadığı dönemlerde, maslahatgüzarın diplomatik yetenekleri ve deneyimi, iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlıklı bir şekilde devam etmesinde belirleyici olabilir.

Büyükelçinin görevden alındığı, yeni bir büyükelçinin atanmadığı ya da büyükelçinin geçici olarak bulunmadığı dönemlerde maslahatgüzar devreye girer ve büyükelçiliğin tüm işlerini yürütme yetkisine sahip olur. Maslahatgüzarların statüsü, 1961'de Viyana'da imzalanan Diplomatik İlişkiler üzerine Viyana Konvansiyonu'nda belirlenmiştir.

MASLAHATGÜZAR NEDİR?

Maslahatgüzar, bir ülkenin başka bir ülkede bulunan diplomatik temsilciliğinde, büyükelçinin yokluğunda onun yetkilerini üstlenen ve resmi işlemleri yürüten kişiye verilen unvandır.

MASLAHATGÜZAR KELİMESİ TDK ANLAMI

Bir büyükelçinin temsilci olarak bulunduğu ülke dışına çıkması durumunda veya o ülkeye gelmesinden önce ona vekâlet eden diplomat, işgüder.

MASLAHATGÜZARIN GÖREVLERİ

İki ülke arasındaki diplomatik iletişimi sürdürmek.

Ülkesinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek.

Büyükelçiliğin günlük işleyişini denetlemek.

Resmi toplantılara katılmak ve raporlar hazırlamak.

GEÇİCİ MASLAHATGÜZAR NEDİR?

Geçici maslahatgüzar, büyükelçinin görevden ayrılması veya ülkede bulunmaması durumunda, maslahatgüzarın da yokluğunda görevlendirilen diplomattır. Bu kişi, genellikle daha alt düzey bir diplomat olur ve geçici bir süreyle büyükelçilik görevlerini üstlenir.

GEÇİCİ MASLAHATGÜZARIN GÖREVLERİ

Büyükelçilikteki rutin işleri devam ettirmek.

Acil diplomatik sorunları çözmek.

Temsilcilik faaliyetlerinin aksamasını önlemek.

MASLAHATGÜZAR İLE GEÇİCİ MASLAHATGÜZAR ARASINDAKİ FARKLAR

Maslahatgüzar, büyükelçi yokken daha uzun süreli görev yapabilirken, geçici maslahatgüzar daha kısa süreli bir pozisyondur.

Maslahatgüzar, büyükelçiden sonra ikinci en yetkili kişidir. Geçici maslahatgüzar ise hiyerarşide daha alt düzeyde yer alır.

Maslahatgüzarın yetki alanı daha genişken, geçici maslahatgüzarın yetkileri sınırlıdır.