Yeşilay Haftası nedir, ne zaman? Yeşilay Haftası şiirleri

haberler
Yeşilay Haftası nedir, ne zaman? Yeşilay Haftası şiirleri

Yeşilay haftası, her sene olduğu gibi 1-7 Mart arasında kutlanıyor. Toplumda alkol, sigara ve uyuşturucu madde kullanımını engellemek için bilinçlendirme etkinliklerinin yapıldığı haftada öğrenciler okullarında Yeşilay haftası ile ilgili kutlamalar yapılıyor. Peki, Yeşilay Haftası ne zaman kutlanır?

Yeşilay haftası önümüzdeki saatlerde başlayacak. Yeşilay haftasında, geçmiş tarihlerde yaşandığı gibi günümüzde de, 1 hafta süresince düzenlenen etkinliklerle içki ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan kurtulmak adına zararları açıklanarak toplum içerisinde bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirilir. Yeşilay haftası için şiirler arayan öğrenciler için de haberimizin içerisinde Yeşilay şiirleri bulunuyor.

YEŞİLAY HAFTASI

Yeşilay Haftası; Yeşilay 5 Mart 1920 tarihinde kurulmuş olmasından ötürü Mart'ın ilk haftası, 1 - 7 Mart'ta kutlanan bir haftadır. Yeşilay Haftası'nda alkollü içkilerin, sigaranın, alkolün, uyuşturucuların topluma, aileye ve bireye yaşatmış olduğu çeşitli zararları anlatılır. Bununla birlikte toplum bu konuda bilinçlendirilmeye çalışılır.

YEŞİLAY NE ZAMAN KURULMUŞTUR?

Yeşilay, Birinci Dünya Savaşı esnasında ve ardından da işgal güçlerinin toplumumuzda alkol ve uyuşturucu maddeleri yaygınlaştırmasını ve işgale karşı mücadele ruhunun yakılmasını önleme isteğiyle dönemin Şeyhülislam'ı İbrahim Haydarizade'nin himayesinde, Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşlarınca Sultan Vahdeddin'in izni ile birlikte 5 Mart 1920 tarihinde İstanbul'da "Hilal-i Ahdar" adıyla kurulmuştur.

"Hilal-i Ahdar" ismi daha sonra "Yeşil Hilal" ve "Yeşilay" olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü'nün Başbakanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay'a "Kamu Yararına Çalışan Dernek Statüsü" verilmiştir.

YEŞİLAY HAFTASI NE ZAMAN?

Yeşilay farkındalık haftası her yıl Mart ayının ilk haftası büyük bir istekle kutlanmaktadır. 1 Mart Cuma günü başlayan Yeşilay haftası 7 Mart günü sona erecek. Yeşilay haftası boyunca 81 ilde pek çok kurum tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

YEŞİLAY HAFTASI ETKİNLİKLERİ NELERDİR?

Yeşilay Haftası etkinlikleri arasında söyleşiler, sergiler, bilgilendirme stantları, okullardaki pano etkinlikleri ile birlikte şiirler okunarak anlam ve önemi kamuoyuna açıklanır.

YEŞİLAY HAFTASI MESAJLARI, SÖZLERİ, ŞİİRİ

İçki bütün kötülüklerin anasıdır.

Sigara giren yerden sağlık çıkar.

Yeni yararlı alışkanlıklar edinin.

Alkol, veremin en yakın dostudur.

Alkol almak, gönüllü çılgınlıktır.

YEŞİLAY HAFTASI

Yeşil temiz bir hilal

Yepyeni doğmuş gibi.

Ak bir bayrak üstüne

Gelip de konmuş gibi.

Bu bayrağın vatanı,

İnananların kalbi,

Yeşilayın altında

Hepsi kaynaşmış gibi.

İçkinin baş düşmanı,

Bu yeşilaycılardır.

Savaşları durmadan

Sürüp gider yıllardır.

İ. Hakkı TALAS

YEŞİLAY

Düşmanların içindeİçki en korkunç olanı!Bin dokuz yüz yirmideYeşilay Derneği’niKurmuştur Mazhar Osman.

Zehir çabuk öldürür,İçkiler yavaş yavaş.Kimi zehir öldürür,Kimi gözden döker yaş.Sofrada tek içkiyeYer ayırma arkadaş!

M.Necati ÖNGAY