Çocuk 5 yaşında diyet yapar mı? Bu çağda yapıyor...

Web Özel
Çocuk 5 yaşında diyet yapar mı? Bu çağda yapıyor...
Büyüklerinden dış görünüşlerine dair çok yorum alan çocuklar ilerleyen yaşlarda ruhsal sorunlar yaşayabiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Büyüklerinden dış görünüşlerine dair çok yorum alan çocuklar ilerleyen yaşlarda ruhsal sorunlar yaşayabiliyor. Etrafında "kilolu olmaya" dair çok şey duyan çocuklar ise 5 yaşında diyet yapmaya başlıyor...

Ailemizden ve özellikle de ebeveynlerimizden dış görünüşümüze dair yapılan yorumlar, hayat boyu özgüven problemi yaşamamıza neden olabilir. Peki söz konusu vücutları olduğunda çocuklara kendinden emin olmayı nasıl öğretebiliriz?

Anne/babalar, ergenlik çağındaki çocuklarının dış görünüşlerine dair algılarının sosyal medyadan etkilenmesinden endişe duyuyor. Fakat, araştırmalar, çocukların vücutlarını algılama şekillerinin ve toplumsal kabul görme anlayışlarının sosyal medya kullanımından çok daha önce oluştuğunu ortaya koyuyor.

Yazar ve bilim gazetecisi Melissa Hogenboom, söz konusu vücudumuz olduğunda bizi mutlu ya da mutsuz eden noktaları tam olarak saptamanın zor olduğunu fakat çocukluğumuza doğru bir yolculuğa çıktığımızda dış görünüşümüze dair yapılmış bir sürü gelişigüzel yorumu hatırladığımızı söylüyor. Hogenboom, küçükken evin prensesi/yakışıklısı iltifatlarıyla büyütülen çocukların büyüdükçe özgüven sorunları yaşayabildiğinin altını çiziyor. 

Uluslararası Yeme Bozukluğu Dergisi'nde yayımlanan bir araştırma, kilo meselelerinde ailelerin tavrının ve küçük düşürücü yorumların sonuçlarının oldukça yıpratıcı olabileceğini ve yeme bozukluğu gibi ruhsal hastalıklar doğurabileceğini gösteriyor.

Çocuk 5 yaşında diyet yapar mı? Bu çağda yapıyor... - Resim : 1
Ailelerin kilo meselesindeki tavrının ve küçük düşürücü yorumların sonuçları yıpratıcı olabilir. Fotoğraf: Shutterstock

5 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR DİYETE BAŞLIYOR

İngiltere Psikoloji Topluluğu tarafından yürütülen bir başka araştırma da ebeveynlerinin kilo yaklaşımlarından etkilenen 5 yaşındaki kız çocuklarının kilolarını kontrol edebilmek için diyete başvurduklarını gösteriyor. Bu durumu yaratan faktörler arasında, çocukların medyada hakim olan beden algısını görmesi ve dış görünüşler hakkındaki yapılan diyalogları duyması yer alıyor.

Çalışma, çocukların sosyal bakış açılarını çok erken öğrendiklerini ve yetişkinlerin nasıl davrandığına ve neler söylediğine büyük ilgi gösterdiklerini kaydediyor. “Kızlarda zayıf olma arzusu 6 yaşında da ortaya çıkabiliyor” ifadelerinin yer aldığı araştırma, çocuklarda vücut memnuniyetsizliğinin 5 ila 8 yaşları arasında başlayabildiğine dikkat çekiyor. Araştırmada, "Küçük çocukların önemli bir kısmı ideal vücut şekline ilişkin toplumsal inançları içselleştirmiş ve diyet yapmanın bu ideale ulaşmanın bir yolu olduğunun çok iyi farkında" ifadelerine yer verildi.

Kısa süre önce John Hopkins Üniversitesi tarafından yayımlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre ise, ABD'de 28 milyon kişi yeme bozukluğundan muzdarip. Söz konusu 28 milyonun yüzde 95'i ise 12-25 yaş grubundan oluşuyor.

Yine ABD'de JAMA Pediatrics tarafından 20016-2018 yıllarında yürütülen araştırmada, 9 ila 10 yaşında 12 bin çocuğun yüzde 5'inin "tıkanırcasına yeme sorunu" yaşadığı ve yüzde 2.5'inin de kilo almamak için önlemler hayata geçirdiği vurgulanıyor. Uzmanlar, bu önlemler arasında kendini kusturmanın da yer aldığını ve pek çok ebeveynin çocuklarının bunu yapabildiğini bilmediğini söylüyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi Yeme Bozukluğu Programı Direktörü Dr. Stuart Murray, “Yani bu bilgiler, ülkede milyonlarca çocuğun gelecekte yeme bozukluğuna yol açabilecek tehlikeli yeme alışkanlıklarına sahip olduğunu gösteriyor” demekte.

Sağlık gazetecisi Alexa Mikhail ise, belirli kişilerin yeme bozukluğu yaşadığı gibi yanlış bir algının mevcut olduğunu belirterek, “Medya genelde sadece ergen kızların yeme bozukluğu yaşadığına dair bir portre çizer” diyor. Gerçekte, yeme bozukluğunun yaş, ırk ya da cinsiyet gibi unsurlara bağlı olmadığını aktaran Mikhail, genç kızların ve erkeklerin yeme bozukluğuna yol açabilecek alışkanlıklara eşit şekilde sahip olduğunun altını çiziyor.

Çocuk 5 yaşında diyet yapar mı? Bu çağda yapıyor... - Resim : 2
 Uzmanlar, belirli kişilerin yeme bozukluğu yaşadığı algısının yanlış olduğuna dikkat çekiyor. Fotoğraf: Shutterstock

NE YAPMALI?

Uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarının ideal vücut ölçüleri konusundaki yaygın algılara sahip olup olmadığını anlamasının önemine dikkat çekiyor.

Çocuklarının yeme bozukluğu yaşayıp yaşamadığını anlamaları için ebeveynlere bazı tavsiyelerde bulunan Murray, öncelikle çocuğun yeme alışkanlığının değişip değişmediğine dikkat edilmesi gerektiğini dile getiriyor.

Friedman Yeme Bozukluğu Merkezi'nden Elizabeth Wallis ise, çocuğun ruh halinin gözlenmesi uyarısında bulunuyor. Wallis, “Çocuk, yemek saatlerinde gerginlik veya stres yaşıyorsa, bu yemekle kötü bir ilişki kurulduğunun işareti olabilir” şeklinde konuşuyor.

Ayrıca uzmanlar, çocuğun yanında yemekle ilgili nötr ifadeler kullanılmasına dikkat edilmesi ve annelik/babalık içgüdülerine güvenilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Kaynaklar: BBC, CNN, Fortune

Kaynak: Web Özel

yeme bozukluğu çocuk sağlığı